single
[15]
143073

Slovenija v biatlonsko sezono s kombinacijo izkušenj in mladosti

Avtor: Blaž Magdič
24. 11. 2021, 20.02

Pred biatlonci je nova sezona svetovnega pokala. Vse napovedi so pred prvimi tekmami v Östersundu nehvaležne, posebej ob dejstvu, da se ekipe za olimpijsko sezone, februarja bo igre gostil Peking, pripravijo še bolj temeljito. Za slovensko vrsto velja, da v sezono odhaja s številnimi spremembami.

Najpomembnejša je novost v vodstvu moške reprezentance, kjer je glavnega trenerja Uroša Velepca zamenjal dolgoletni reprezentant Janez Marič. Ta je v Östersund popeljal Jakova Faka, Klemena Bauerja, Roka Tršana, Miho Dovžana ter mlada Antona Vidmarja in Lovra Planka.

Alex Cisar, ki med mladimi velja za največji talent, bo sezono začel v pokalu Mednarodne biatlonske zveze (IBU), saj se mu na izbirnih tekmah ni uspelo prebiti med najboljše, v tekmovanju druge kakovostne ravni pa mu bo družbo delal tudi Matic Rupnik.

V slovenskem taboru ne skrivajo, da največ pričakujejo od Faka, ki naj bi se na posamičnih tekmah boril za stopničke ter tudi za najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Že več let je uganka Klemen Bauer, ki ne dosega vrhunskih izidov, na posamičnih tekmah pa dokaže, da je najboljšim lahko blizu.

Miha Dovžan si želi nadaljevati lansko uspešno sezono in konstantno napadati dvajseterico, trenerji v slovenski vrsti pa že dlje opozarjajo na Roka Tršana. Ta na treningih kaže, da bi bil lahko zelo visoko, na tekmah pa mu še ni uspelo sestaviti res dobrega nastopa. Za mlade bo prehod med člane predvsem prilaganje zahtevnejši konkurenci.

“Trenutno je fokus predvsem na prvih tekmah. Potem pa bomo videli, kako se bo sezona odvijala do olimpijskih iger. Bolj ko se bodo te bližale, bolj bom o njih tudi razmišljal. Trenutno je najbolj važno to, da sem zdrav,” je o sezoni povedal Fak, ki po tradiciji pred sezono ne želi ugibati o dosežkih in pripravljenosti ter vztrajno opozarja, da bodo karte razkrili prvi nastopi.

Nižji so cilji v ženski vrsti, kjer Slovenija že več let išče nove tekmovalke, ki bi se vrnila na pota stare slave in dosežkov Andreje Grašič, Teje Gregorin, Tadeje Brankovič in druščine. Vse bolj opazno je tudi, da se mlade tekmovalke preveč pogosto odločajo za predčasen konec kariere.

Glavna trenerka Andreja Mali bo na Švedskem računala z Živo in Polono Klemenčič ter Niko Vindišar. Tais Vozelj čaka nastop v pokalu IBU. Vsaj pri Poloni Klemenčič je želja redno uvrščanje v točke.

V mednarodni konkurenci za favorite veljajo Norvežani zbrani okrog prvega zvezdnika Johannesa Thingnesa Boeja. V preteklih sezonah so jim bili konkurenčni predvsem Francozi, lani so velik napredek pokazali Švedi, vsaka od več kot 20 nastopajočih držav pa ima v svojih vrstah kakšnega aduta, ki bo izzval favorite.

Podobno je v ženski konkurenci, kjer je vrh še bolj razpršen, norveška prevlada pa manj vidna. Novic o bistvenih spremembah v ekipah ni, zato tudi tekmovalci in stroka čakajo konec tedna, ko bodo vsi razkrili karte. “Biatlon je zelo konkurenčen in ni najlažje priti na stopničke. Seveda si jih želim, a enako željo ima še 100 drugih fantov,” je nedavno o željah dejal Fak in bržkone javnosti sporočil to, kar si v biatlonski karavani želijo številni.

V vodstvu Mednarodne biatlonske zveze upajo, da se bo stanje s pandemijo novega koronavirusa čim prej umirilo in da bo sezona čim bolj podobna predkoronski. V primerjavi z lansko, ko je IBU zaradi zajezitve širjenja virusa združevala prireditve, so tekmovanja vnovič delegirana po običajnem koledarju. Ukrepi so v veljavi tudi letos, pri IBU pa računajo tudi na precepljenost vseh deležnikov, saj bodo le tako lahko zagotovili tekmovanja do marca.

Velikih novosti v tekmovalnem smislu v olimpijski sezoni ni. Je pa IBU jasno potrdila svojo usmeritev v ekološki in trajnostni razvoj športa. Že v letošnji sezono bo v biatlonski karavani obvezna uporaba bolj ekoloških maž za smuči, dolgoročno tudi pri IBU pričakujejo prepoved uporabe svinca v strelivu, sama zveza pa se je odločila, da bo bo dolgoročno finančno nagrajevala trajnostno in ekološko izvedbo tekmovanj pri posameznih prirediteljih. Prvič že letos.

Spomladi pa je IBU naredila tudi pomemben korak pri potrjevanju svoje nove odprte in pregledne politike, v katero je bila prisiljena po aferi zadnjega vodstva s tedanjim predsednikom Norvežanom Andersom Bessebergom v glavni vlogi.

Po spomladanski politični zaostritvi odnosov držav z Belorusijo, ki je prisilila letalo v svojem zračnem prostoru, da pristane na letališču v Minsku in priprla opozicijskega novinarja in aktivista Romana Protaseviča, je IBU jasno dala znak, da v takih deželah ne želi svojih prireditev. Minsku je zato vzela izvedbo svetovnega pokala in spremenila koledar tekmovanj.

Po februarskem svetovnem prvenstvu pa letos med prireditelji velikih tekem ni Pokljuke, ki pa bo januarja gostila svetovno prvenstvo mlajših starostnih kategorij, leto kasneje pa se vrača v elitni druščino svetovnega pokala.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Omić: Vrnil sem se v najlepšo dvorano (VIDEO)...Več

2

Neverjetna trojna obramba vratarja Regensburga! (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Sporna enajstmetrovka za zmago Bayerna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Šimundža: Nisem nezamenljiv, v stilu mariborske šole si sam nalagam pritisk...Več

2

VIDEO: Šport TV, Olimpija in Mura v akciji “30 sekund ti lahko reši življenje”...Več

3

NAPOVED TEDNA: Začetek na ledu, konec v Celju...Več