single
[38]
175391

Kdo je Valtteri Viitakoski? Oče igral v NHL, pri 6 letih premagal zahrbtno bolezen, zdaj glavni adut Kanade (VIDEO)

Avtor: Urban Kolman
8. 11. 2022, 10.40

Na svetovnem prvenstvu v floorballu, ki poteka v Švici igra tudi Kanada. Za poznavalce to ne bo presenečenje, saj je sam šport floorballa zelo podoben hokeju. Dodaten dokaz za to, kako povezana sta sama športa, pa je tudi glavni igralec Kanade Valtteri Viitakoski. Igralec s finskim imenom in priimkom je namreč, preden je začel igrati floorball profesionalno igral hokej.

Viitakoski ima hokej v krvi, saj je njegov oče prav tako bil profesionalni igralec. Vesa Viitakoski je več let igral tudi v ameriški ligi NHL. Tri sezone je preživel pri kanadski ekipi Calgary Flames, čeprav je med tem časom več nastopov zabeležil v razvojni ligi AHL. Med tem časom se je dobil sina, ki ima posledično kanadsko državljanstvo. Starejši Viitakovski je večji del svoje kariere igral na Finskem, največji vtis je pustil v treh klubih, in sicer pri SaiPaju in Tappari, kjer je igral pred selitvijo čez lužo in Ilvesu, kjer je preživel deset sezon po vrnitvi v Evropo. Bil je tudi redni finski reprezentant.

Za neuspešno hokejsko kariero mlajšega Viitakoskega pa obstaja velik razlog. Pri šestih letih se je igral z bratrancem in dobil udarec v trebuh. Ker bolečina ni šla stran, so s starši odšli k zdravniku in v spodnjem delu trebuha so mlademu Valtteriju odkrili rakavi tumor. Zaradi zgodnjega odkritja je po enem letu zdravljenja zdaj 26-letni Vallteri bil popolnoma zdrav. Od takrat novih težav ni imel.

VIDEO: Zadetki Viitakovskega proti Tajski in Estoniji

Video is not available for your country.

Zdravljenje pa je imelo posledice pri njegovem fizičnem razvoju, v katerem je zaostajal za njegovimi vrstniki. Pri mladinskih zasedbah Ilvesa je tako vedno bil med manjšimi, kar ima v fizičnem športu, kot je hokej seveda velik pomen. V sezoni 2014/15 je igral pri moštvu Koovee in tam trikrat tudi zaigral v finski ligi. Nato je odigral še dve sezoni za zasedbo Ilves U20. Drsalke je obesil na klin pri 21 letih.

V zadnji sezoni v hokeju je prejel povabilo v kanadsko floorball reprezentanco U19 in zanje zaigral na prvenstvu v Rigi. Posledično se je po koncu hokejske kariere preselil v floorball, ki ga je že pred tem igral tudi v prostem času. In ravno to je bil glavni razlog, da je lahko tako pozno začel profesionalno igrati drug šport. To je priznal tudi sam. Trenutno igra za finski klub Nokian KrP, v katerega se je vrnil leta 2020. Pri njem je tudi začel igrati floorball, a se je leta 2018 za dve sezoni preselil v Švico v Floorball Thurgau.

Foto: Sergio Brunetti via Guliver Images

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več