pismo ikona
šport TV 1 logo
03:00
Sassuolo - Cagliari Serie A
šport TV 2 logo
03:00
Valenciennes - Lorient Ligue 2
šport TV 3 logo
03:00
PSG - Reims Ligue 1

Dolenec: Odkar sem v Barci, še nisem bil bolje pripravljen!

Avtor: Mitja Hozjan
31. 5. 2019, 12.47

Od osmih Slovencev, ki bodo sodelovali na zaključnem turnirju četverice, jih bo kar polovica na finalu elite prvič v karieri. Med debitanti (Janc, Skube, Mačkovšek) je tudi Jure Dolenec, ki igra za Barcelono.

Od vseh štirih klubov na zaključnem turnirju je Barcelona skozi sezono doživela najmanj padcev. Imate že tri lovorike letošnje sezone in ste v vlogi glavnega favorita za naslov v Kölnu. Sprejemate to vlogo?

V letošnji sezoni smo res dobili vse, kar je bilo mogoče. Super Globe, španski pokal, špansko prvenstvo. Ampak daleč najpomembnejši del sezone nas čaka ta konec tedna. Zagotovo imamo svoje načrte za turnir v Kölnu, ampak to je zaključni turnir in govoriti o favoritih nima smisla.

ZAKLJUČNI TURNIR LIGE PRVAKOV, SOBOTA, 1. JUNIJ:
KIELCE – VESZPREM, 15:15 na Š1
VARDAR – BARCELONA, 18:00 na Š1

Lani ste izpadli že v osmini finala proti kasnejšemu zmagovalcu. Je bilo pred letošnjo sezono morda kaj strahu, da bi se zadeva ponovila?

Sezoni se ne moreta ravno primerjati. Lani smo obstali v osmini finala, letos smo že med najboljšimi štirimi ekipami. Sama igra letos je veliko boljša, smo v boljši formi skozi celotno tekmovalno obdobje in tudi več samozavesti imamo. Vse to bomo poskušali pokazati tudi v soboto.

Letos ste pred sezono znova združili moči z Ludovicom Fabregasom. Francoz je Montpellier zapustil leto kasneje od vas. Ravno dovolj, da je sodeloval ob naslovu v eliti. Mu kaj zavidate uspeh?

V prvi vrsti mu vsekakor privoščim uspeh. V bistvu sem celotnemu Montpellieru privoščil uspeh, kajti tam sem preživel nekaj fenomenalnih sezon in tudi odnosi s klubom, igralci in navijači so še naprej odlični. Nikakor ne obžalujem oziroma si ne očitam, da sem klub zapustil pred osvojitvijo naslova. Tak je pač šport. Zdaj je vse skupaj že za nami. Nova sezona, novi izzivi. Za zdaj gre vse po načrtu. Upam, da bomo tudi v najpomembnejšem trenutku najmočnejši in najboljši.

Skozi skupinski del tekmovanja ste uprizorili sijajno igro. Imeli ste tudi najboljši napad v tem delu sezone, brez težav pa ste odpravili še Nantes v četrtfinalu. Ste morda potrebovali lansko sezono, da ste se uigrali?

Zagotovo je bila lanska sezone prehodna. Potrebovali smo čas, da smo se povezali in da zdaj lahko igramo tako učinkovito. Lanska sezona je bila dobra šola in iz nje smo se veliko naučili. Letos smo želeli popraviti napake, pa tudi vse igralske rošade so izpadle odlično. Za zdaj nam vse uspeva.

Preberite še:
Gajič: Takšne povezanosti v Veszpremu še ni bilo!
Janc: Kart za F4 je premalo!
Skube: Še pred tedni je kazalo na razpad Vardarja!

V polfinalu vas čaka Vardar. Ekipa, ki ste jo letos dvakrat že premagali.

Sam bi zelo rad videl, da bi prejšnji tekmi imeli kakšno težo. Tako doma, kot tudi v Skopju smo uspešno igrali proti njim. Ampak obračuna sta bila odigrana že zelo daleč nazaj, tako da se ne gre zanašati na pretekle zmage. Dvakrat smo bili superiorni v duelu z njimi, ampak njihova forma je v zadnjih tednih silovito narasla. Ne nazadnje so izločili tudi Szeged, ki je veljal za enega izmed favoritov v letošnji sezoni. Zagotovo so trenutno veliko boljši, kot pa so bili na obeh tekmah proti nam v skupinskem delu sezone. Morda imajo nekoliko krajšo klop, ampak njihova ekipa je močna in nevarna.

Ne zgolj zaradi same pojave, tudi zaradi številk izstopa Dianis Krištopans. Latvijski velikan je eno izmed močnih orožij nasprotnika. Kako ga boste ustavili?

Na obeh tekmah smo ga uspešno nevtralizirali in tudi tokrat se ga bomo lotili na podoben način. S svojo višino, težo in močjo seveda izstopa, ampak mi bomo poskušali tudi zanj najti ustrezno rešitev.

Ujeli smo vas na avtobusu (v sredo popoldne o.p.) od letališča do Kölna. Na prizorišču boste prvi izmed vseh ekipe. Predstavlja to kakšno prednost?

Ne bi rekel. Že v preteklosti se je ekipa v Köln odpravila tri dni pred tekmo. Takšna je rutina pa tudi želja trenerja. Seveda pa nikoli ne škodi, če si na prizorišču kak dan prej.

V kakšnem stanju se odpotovali v Nemčijo? Imate ekipa kaj težav s poškodbami?

Smo v zadnjem delu dolge in naporne sezone. Nekaj manjših poškodb je, ampak nič posebnega. Podobno je tudi v drugih ekipah. Vsi smo pripravljeni stisnit zobe in zdržati še ta konec tedna na najvišjem možnem nivoju. Samo vzdušje v ekipi je fantastično in s to energijo vstopamo tudi na prizorišče zaključnega turnirja.

Sami ste hitro po prestopu v Barcelono morali na operacijo kolena. Koliko vas to še ovira? Imate še kaj bolečin?

V bistvu se trenutno počutim celo najbolje odkar sem v Barceloni. V Španiji se veliko ubadam s poškodbami. Operirano koleno je še pol leta zatekalo, nato so se pojavile še težave z drugim kolenom, ki je bilo nekoliko bolj obremenjeno. Zdaj gre vse na bolje. Ne morem reči, da sem 100 odstoten, ampak sem dovolj dobro pripravljen, da lahko na tem zaključnem turnirju pokažem vse kar znam.

V nedeljo se bo veselil vsaj en Slovenec. Skupno jih bo v Nemčiji aktivno sodelovalo kar osem. Številke so sijajne.

Z nekaterimi se slišimo skoraj vsak teden, ali pa vsaj nekajkrat na mesec. O samem zaključnem turnirju se nismo posebej pogovarjali, smo pa že sklenili, da se bomo dobili na kakšni pijači. Je pa lepo videti tolikšno število slovenskih igralcev na finalu elite. Še en dokaz več, da je slovenski rokomet trenutno na zelo visokem nivoju, da igralci igramo v močnih klubih. Pa tu ne mislim zgolj te klube, ki so na zaključnem turnirju. Upam, da bomo vse skupaj znali prenesti tudi v reprezentanco, saj vemo, da nas v naslednjem dobrem letu čaka najpomembnejši del štiriletnega ciklusa.

 

Foto: Facebook/FC Barcelona Handbol

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več