šport TV 1 logo
12:00
Brescia - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
12:20
Gent - STVV Belgijska liga
šport TV 3 logo
11:35
Savehof - Budućnost EHF Liga prvakinj

Janc: Kart za F4 je premalo!

Avtor: Mitja Hozjan
30. 5. 2019, 12.36

Pred zaključnim turnirjem Lige prvakov smo poklepetali s slovenskim reprezentantom in igralcem poljskih Kielc. Blaž Janc je v minulih tednih znova osvojil poljski pokal in državno prvenstvo, zdaj želi slaviti še na svojem krstnem nastopu na zaključnem turnirju elite.

Zadnji mesec je bil turbulenten. Finale pokala in državnega prvenstva, pa uvrstitev na zaključni turnir Lige prvakov. Pa začniva kar pri Parizu. Nora tekma v domači dvorani, zvezdniki so popadali, mrki obrazi najbogatejše ekipe na svetu. Kako vam je uspelo priti do takšne predstave?

Pred tema dvema tekmama nam nihče ni dajal možnosti za preboj na zaključni turnir. Sami smo verjeli. Na pripravah na tekmo s Parizom je bilo v ekipi čutiti sijajno energijo. Prepričani smo bili, da tudi z okrnjenim kadrom lahko igramo z njimi. Na koncu smo prvo tekmo odigrali skoraj brez napak in jo dobili z 10 goli razlike. Vse se je poklopilo, odigrali smo najboljšo tekmo sezone. Že sama uvrstitev na zaključni turnir je nekaj posebnega, če ti uspe z zmago proti PSG-ju, je vse skupaj le še toliko slajše.

ZAKLJUČNI TURNIR LIGE PRVAKOV, SOBOTA, 1. JUNIJ:
KIELCE – VESZPREM, 15:15 na Š1
VARDAR – BARCELONA, 18:00 na Š1

Temelj napredovanja ste položili na prvi tekmi, ampak na povratni je bilo treba garati. 55 minut je bila francoska ekipa v položaju, da sama pride na finale sezone. Kako težko je bilo igrati v Parizu?

Takoj po koncu tekme v Kielcah smo vedeli, da bo v Parizu peklensko. PSG je ekipa, ki lahko vsakogar premaga s +10. Pripravljali smo se na to, da ne bo lahko in dejansko je tudi bilo izjemno težko. Tekma je bila zelo močna in borbena. Sodnika sta veliko stvari dopuščala in Pariz je hitro naredil ogromno razliko. Sicer nismo tako slabo igrali, saj smo zapravili kar nekaj čistih situacij, na drugi strani pa so Parižani zadeli skoraj vse. Dobili so dodaten zagon, občinstvo jih je poneslo, vendar mi smo do konca verjeli. Ob vsaki prekinitvi je Talant poudaril, da smo še vedno v igri, da moramo verjeti do konca in da bo prišlo tudi naših 5 minut. In dejansko smo nato dobili teh zadnjih 5 minut na tekmi. Uspeli smo nekajkrat zadeti in se tudi ubraniti ter se naposled uvrstili na finalu v Kölnu.

Posnetki iz pariške garderobe so zaokrožili po spletu. Ples Talanta Dušebajeva je postal spletna uspešnica. Kljub slavju in prešerni volji pa je bilo njegovo sporočilo jasno. “Premagali smo Pariz, zdaj gremo po poljski pokal.” Trener je vselej osredotočen in gleda proti naslednjemu cilju.

Takoj ob vrnitvi so stekle priprave na finale poljskega pokala. Vedeli smo, da bo težko, saj je bila na sporedu samo ena tekma. to so obračuni na katerih se lahko zgodi marsikaj. Na koncu smo zvlekli zmago proti močni in motivirani Wisli. Prišli smo do zastavljenega cilja, naslednjega pa smo uresničili minuli konec tedna, ko smo postali še državni prvaki. Tu se je finale igral na dve tekmi. V Wisli smo remizirali, doma pa prepričljivo slavili. Popotnica je izjemna in komaj čakamo, da v tej formi zaigramo še na zaključnem turnirju elite.

Preberite še:
Skube: Še pred tedni je kazalo na razpad Vardarja

Pred začetkom letošnje sezone sva govorila o močni skupini A. Sam si povedal, da je lahko na koncu sezone vsaka izmed ekip na vrhu. Dejansko so zdaj vse štiri ekipe v Kölnu iz te skupine.

Skupina je bila zares noro močna. Skozi celotno sezono smo imeli zares ogromno dela z vsako izmed tekem v Ligi prvakov, da smo se sploh prebili na zaklkjučni turnir. V polfinalu nas čaka Veszprem, ena najboljših ekip na svetu z izjemnimi posamezniki. Naloga je znova izjemno težka, vendar skozi letošnjo sezono smo že večkrat pokazali, da s skupnimi močni, z ekipnim duhom lahko premagamo še tako veliko oviro. Gre seveda za eno tekmo, odločala bo dnevna forma. Tako kot vselej – vse je mogoče.

V klubu ste drugo sezono. Prišli ste ravno po tistem epskem finalu, ko je Kielcam uspel neverjetni povratek. Koliko se govori o tej tekmi na Poljskem? Koliko Talant in Uroš poudarjata pravljico? Ste si ogledali tudi kakšne posnetke tistega norega finala ravno proti Veszpremu?

Tista tekma je bila res nenormalna. Veszprem je vodil že z 8 goli, pa so Kielce prišle nazaj in slavile. Še en pokazatelj, da je v rokometu vse mogoče. Sam sem si tekmo ogledal večkrat in vselej mi da dodatno motivacijo, vero v to, da tekma nikoli ni izgubljena, da se je treba boriti do konca.

Evropska rokometna zveza vas je uvrstila v izbrano skupino igralcev, ki se potegujete za uvrstitev v najboljšo ekipo sezone. To je zgolj potrdilo vaših izjemnih predstav v letošnji sezoni. Koliko vam to pomeni?

Sem počaščen. To je potrdilo tega, da si na pravi poti, da dobro delaš. Določen del truda skozi sezono je poplačan tudi s takšnimi nagradami oziroma nominacijami. Ampak individualne nagrade so za ekipnimi. Bolj kot nominacija me veseli, da nam je uspelo priti na zaključni turnir. To bo moj prvi.

Vse štiri ekipe na zaključnem turnirju, morda Barcelona tu malce zaostaja, imate noro navijaško bazo. Domača dvorana je vselej polna, nepozabno pa je bilo tudi spremstvo na tekmo v Pariz. Koliko navijačev boste imeli v Kölnu?

Žal je kart premalo za vse, ki si želijo na tekmo. Znova vlada v mestu rokometna evforija, ki naelektri celotno dvorano. Kot rečeno je zanimanje za zaključni turnir ogromno in verjamem, da bo naš sektor najglasnejši.

Konec marca sva govorila tudi o vaši prihodnosti. Zdaj je jasno, da boste še eno leto v Kielcah. Kako pa naprej?

Res je. Eno leto imam še pogodbo s Kielcami in prihodnje leto bom zagotovo še na Poljskem. Bom pa po sezoni premislil kako naprej. V poletnih mesecih želim preučiti vse možnosti in nato bo sledila odločitev. Nekaj ponudb je že prišlo, tudi predsednik Kielc mi je ponudil podaljšanje, tudi Talant želi, da ostanem, ampak bomo videli. Odločitev bo padla poleti.

 

Foto: Facebook/Kielce, kielcehandball.pl

Priporočamo še

1

Dragi Kobe...Več

2

Otok greha, ki se mu ne more upreti niti nogometni svet...Več

3

Pokal šestih narodov pred vrati...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenski vratar s “hokejsko podajo” premagal Rangerse in podaril Celticu naslov...Več

2

VIDEO: Afriški Spiderman vratar postal spletni hit...Več

3

VIDEO: Lesjaku uspela ena najbolj zabavnih obramb v karieri...Več