single
[2759]
209443
sport_tv_logo_navigation_mini.png

ŠTV sodniški kotiček: Sodniki proti Kazahstanu delo opravili dobro, a z eno veliko napako (VIDEO)

Avtor: Aljaž Pirnat
21. 11. 2023, 10.02

Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj z 2:1 premagala Kazahstan in si zagotovila uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji. Kot enega prelomnih trenutkov srečanja lahko označimo enajstmetrovko, ki je bila po posredovanju VAR v 40. minuti dosojena v slovensko korist.

Tekla je 38. minuta, ko je po na videz nenevarnem napadu Petar Stojanović po posredovanju nasprotnika, ki je izbijal žogo, v tekmečevem kazenskem prostoru padel po tleh. Na prvi pogled se ni zdelo, kot da gre za prekršek za najstrožjo kazen, a po posredovanju video asistence in ogledu posnetka dogajanja je glavni sodnik srečanja Szymon Marciniak le pokazal na belo piko.

Situacijo smo pod drobnogled vzeli tudi v našem sodniškem kotičku po srečanju. “Mislim, da gre za redek primer, ki je presenetil danes sodnika na igrišču. Gre za neobičajno situacijo, kjer se pričakuje, da bo branilec izbil žogo, v tem času pa se je pred njega prikradel Stojanović, ki je prišel do posesti. Branilec je tako, namesto da bi izbil, po nogah udaril nasprotnika in ga evidentno spotaknil,” je podrobno analizo dogajanja podal naš gost v studiu in vodja oddelka za sodniške zadeve na Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije Žiga Dobrun.

“Položaj sodnika je bil ključen pri tem, da prekrška ni dosodil nemudoma. Najverjetneje je sodnik VAR sobi dal informacijo, da je videl igrano žogo s strani branilca, VAR soba pa je hitro ugotovila, da temu ni bilo tako in mu omogočila možnost popravka svoje prvotne odločitve,” je nato še dodal.

“Potrebno je pohvaliti sodnika, da je hitro priznal napako in poteptal svoj ego,” je k temu pristavil še nekdanji slovenski reprezentant Malden Dabanovič.

Poraja pa se vprašanje, če bi sploh prišlo do ponovnega ogleda posnetka situacije, če Stojanovič v kazenskem prostoru ne bi tako nazorno želel prikazati, da je bil nad njim storjen prekršek?

“Mislim, da bi se sodniki odločili za ponoven pregled situacije, tudi če Stojanovič ne bi tako reagiral. Tukaj govorimo o dejstvu (da je bil storjen prekršek). Reakcije igralcev so odvisne od posameznikov. Včasih reakcija je, včasih odziv na odločitev sodnika izostane, vendar to je za samo uporabo pravil nepomembno,” je pojasnil Dobrun.

VIDEO: Analiza dosojene 11-metrovke v sodniškem kotičku po tekmi

Video is not available for your country.

Video: Šport TV
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

“Želimo ustvariti popolno sliko in tekmovati proti vsem” (VIDEO)...Več

2

Evropske kvalifikacije: Maribor izgubil prvo tekmo proti bolgarskemu pokalnemu prvaku (VIDEO)...Več

3

Bravo poražen na svoji krstni evropski preizkušnji (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Dončić: “Vsakič mi je v čast igrati za Slovenijo” (VIDEO)...Več

2

Vilfan po visokem porazu Slovenije proti Grčiji: Pričakujem, da bo selektor nepreklicno odstopil (VIDEO)...Več

3

Benjamin Šeško “odprl” srce in nagovoril navijače (FOTO)...Več