single
[2]
193206

Real zaradi rasističnih žalitev Viniciusa sprožil ovadbo

Avtor: Urban Kolman
22. 5. 2023, 14.47

V španskem nogometnem velikanu Realu Madridu so se zelo hitro odzvali ter vložili uradno ovadbo z zahtevo za preiskavo, potem ko je bil njihov brazilski napadalec Vinicius žrtev rasističnih žalitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Real Madrid je pri španskem tožilstvu vložil kazensko ovadbo zaradi rasističnih žalitev, ki jih je bil deležen njihov brazilski napadalec Vinicius Junior med tekmo španske lige konec tedna. Rasistični besedni napad na njihovega napadalca so pri kraljevem klubu iz Madrida označili kot “zločin iz sovraštva”.

“Real Madrid ostro obsoja dogodke, ki so se zgodili včeraj proti našemu igralcu Viníciusu Juniorju,” so sporočili iz madridskega kluba.

Gre za odziv na nedeljsko dogajanje na gostovanju Reala pri Valencii. Kaotična tekma, ki se je končala z zmago domače zasedbe z 1:0, je postregla z nešportnim vedenjem navijača Valencie. Ta je žalil brazilskega zvezdnika Viniciusa na rasistični podlagi.

Valencia je do 11. zmage v prvenstvu prišla v tekmi, ki jo je moral sodnik podaljšati za skoraj 20 minut. Vmes je moral po posredovanju Vara izključiti Viniciusa zaradi namernega udarca v obraz, ter poklicati policijo, da je s tribune odpeljala domačega navijača, ki je žalil brazilskega nogometaša.

Vinicius je nato dodatno podžgal nasprotne navijače, ko jih je ob odhodu z igrišča provociral z gesto, da se jim obeta nazadovanje v drugo ligo.

Skozi celotno tekmo je javnost na stadionu Mestalla žalila brazilskega igralca. Ostajajo dvomi o vsebini žaljivk. Za trenerja Reala Carla Ancelottija ni dvomov. Na stadionu je slišal, da so navijači vzklike “mono” oziroma “opica” v španščini, a mu je novinar na novinarski konferenci dejal, da so gledalci pravzaprav Viniciusu vzklikali “tonto”, kar pomeni “imbecil”.

Ta razlaga Ancelottija ni prepričala. “Zakaj mislite, da je sodnik prekinil tekmo? Ker je javnost Viniciusu kričala ‘idiot’? Ne. Sodnik je prekinil tekmo, ker je odprl protokol o rasizmu,” je zatrdil italijanski strateg.

Solidarnost z napadenim nogometašem je izrazil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) Gianni Infantino, ki je podprl brazilskega napadalca.

“V nogometu ali družbi ni mesta za rasizem in Fifa stoji ob strani vsem igralcem, ki so se znašli v takšnem položaju,” je v izjavi za javnost zapisal Infantino.

Infantino je spomnil na poseben protokol s tremi stopnjami, ki jih med tekmovanji uporablja Fifa v primeru rasističnih žalitev, in zaželel, da bi se ti postopki “uporabljali v vseh državah in v vseh ligah”.

Rasistični besedni napad na Viniciusa je obsodil tudi brazilski predsednik Lula, ki je ob tem mednarodno nogometno federacijo in špansko nogometno ligo pozval, naj sprejmeta “resne ukrepe”. “Ne moremo dovoliti, da se fašizem in rasizem uveljavita na nogometnih stadionih,” je dejal Lula.

Vir: STA
Foto: AP Photo/Alberto Saiz via Guliver Images

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več