single
[9,1176]
188214

Mulec o dirkanju na sipinah: “Ko prideš na rob, se ti zaustavi svet” (VIDEO)

Avtor: Urban Kolman
27. 3. 2023, 12.55

V nedeljskem studiu 3, 4, Šport! smo gostili dirkača Tonija Mulca, ki se je v preteklih mesecih udeležil relija Dakar, nazadnje pa je tekmoval na puščavskem izzivu po Abu Dhabiju. Na šestdnevni dirki je zasedel končno 11. mesto. Med njo se je izkušeni voznik spopadal z mnogimi ovirami, med drugimi mu je težave povzročalo tudi gorivo.

Mulec, ki je v preteklosti tekmoval tudi v motokrosu in enduro dirkah je primerjal tudi poškodbe, ki se zgodijo na normalnih dirkah s tistimi, ki se lahko pripetijo na vztrajnostnih v puščavi. Dejal je: “Prva stvar je, da si v puščavi, druga, da si ne želiš iti v bolnice v tistih državah. To sta dva dejavnika, ki te držita nazaj. V puščavi si definitivno v veliko slabši situaciji. Ko se poškoduješ, moraš priti do motorja, saj na sebi nimaš naprave, da bi lahko aktiviral pomoč.”

“V nasprotnem primeru moraš počakati, da nekdo pride do tebe. To je odvisno ali si na pravi poti ali si izven idealne linije in te ne opazijo. Na motorju je tudi sistem, da če dolgo ležiš na tleh, to vidi organizator in te preko sistema pokličejo. Če se ne javiš, predvidevam, da poskušajo priti do tebe. Sam še nisem imel te izkušnje,” je zaključil.

VIDEO: Mulec o poškodbah

Video is not available for your country.

V nadaljevanju pogovora se je dotaknil tudi težav z gorivom: “Dobil sem veliko vprašanj, zakaj si nisi natočil dovolj. Večkrat se taktizira, koliko goriva boš dal v motor. Ampak tisti dan sem napolnil motor in nisem kalkuliral. V Abu Dhabiju ni nihče kalkuliral zaradi dolžine dirke.”

Kot je razložil Mulec, je polnjenje motorjev bilo možno le v posebnih območjih med etapami, ki so bile tako dolge, da so tudi ob uspešni vožnji skoraj popolnoma izpraznile motor. V primeru, da je tekmovalec zašel z optimalne poti, je prišlo do težav, ki jih je med drugimi imel tudi on.

Pred koncem je bil odkrit, da se ne strinja z rekom, da sipine lahko zasvojijo: “Odvisno v kakšnem smislu. V tekmovalnem nas je več takšnih, ki si v sipinah ne želimo dirkati. Za turistično vožnjo so zanimive, lepe in pravo doživetje. Ko na njih tekmuješ, si psihično izčrpan, saj se ti vsakič, ko prideš do hribčka, zaustavi svet. Te stvari te utrujajo in v tem ne uživaš.”

VIDEO: Mulec o gorivu in sipinah

Video is not available for your country.

Video, foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Nikdar več “Neverkusen”, Bayer je premierno nemški prvak! (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Šeško dosegel svoj 9. zadetek v Bundesligi in Leipzigu pomagal do nove zmage...Več

3

Gajser po novih stopničkah: “Neverjetnim slovenskim navijačem sem želel pokloniti zmago” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Bogatinov in Kosić zadnji žrtvi trenerskih menjav v PLT...Več