single
[2]
225814

Kampl: “S Slovenijo igrati na velikem tekmovanju je bil moj cilj”

Avtor: Klemen Verlič
14. 5. 2024, 18.34

Čeprav ga že več kot pet let ni v reprezentanci, bo Kevin Kampl spremljal nastope Slovenije na letošnjem nogometnem evropskem prvenstvu, ki se bo v "njegovi" Nemčiji začelo 14. junija. Izkušeni vezist Leipziga, kjer je soigralec Benjamina Šeška, je poudaril, da ima Slovenija možnosti na EP, med ožje favorite pa ni dal Anglije.

Triintridesetletni Kampl nikakor še ni prestar za izbrano vrsto, a se je od nje poslovil jeseni 2018. “Velikokrat so me klicali in spraševali, če bi se vrnil. Takrat, ko sem se odločil, da ne bom več igral, sem zelo dolgo razmišljal o tem. Sem človek, da ko se odločim za nekaj, potem za tem tudi stojim,” se je Kampl ozrl na svoje slovo od igranja za izbrano vrsto.

Kot je dejal, je na odločitev vplivalo več stvari. “Kot sem večkrat povedal, so starši v letih, nenehno so težave z zdravjem. Tudi moja noga je bila v zadnjih letih v slabem stanju, tako da sem moral igrati s tabletami in injekcijami. Posledično sem moral poskrbeti za svoje telo,” je dejal v Solingenu rojeni nogometaš.

Pojasnil je, da so tekme na tri dni v zadnjem desetletju vzele svoj davek, kar se s starostjo še potencira. Da bi lahko nadaljeval kariero, se je odločil, da bo izpustil reprezentančni nogomet.

“Lepa leta sem imel v reprezentanci, ampak enostavno ni šlo več. Ko se tako odločiš, seveda nekateri tega pač ne sprejmejo lepo, češ da bi lahko še igral. Ampak tisti, ki me poznajo, vedo, da dajem vse od sebe. Če bi imel občutek, da grem v reprezentanco utrujen, potem ne bi bil sam s sabo zadovoljen in ekipi ne bi dal dovolj. Zato sem se pač tako odločil,” je povedal Kampl, ki je tako reprezentančno pot sklenil z 28 nastopi in dvema zadetkoma.

Da ga ne bo na zaključnem turnirju stare celine, malo obžaluje. “Seveda sem malo žalosten. Igranje na velikem turnirju z reprezentanco je bil moj cilj v nogometu. To je edino, kar mi ni uspelo v karieri, zato te malce žalosti. Ampak poleti bom oblekel svoj dres, se usedel pred televizijski ekran in navijal za Slovenijo,” je poudaril in se obrnil tudi na mladega soigralca iz Leipzigovega napada Šeška in njegovo vse večjo vlogo v izbrani vrsti.

“Veliko sva se pogovarjala o reprezentanci. Rekel sem mu, da je mlada, velika zvezda v slovenskem nogometu, ki lahko s soigralci še veliko naredi na EP, kamor so se prebili prvič po dolgih letih. To pomeni zelo veliko. Tudi Beni je pripomogel k temu. Vsako tekmo bom gledal,” je povedal Kampl.

“Gledal sem obračun s Portugalsko (ta se je končala z 2:0 za Slovenijo; op. STA) in mislim, da bodo Slovenci imeli svoje možnosti tudi na EP, čeprav je skupina z Dansko, Srbijo in Anglijo težka. Mogoče je to, da igraš proti velikim reprezentancam, celo lažje oziroma bolje kot proti majhnim, ki se branijo,” je menil igralec, ki je mladinski staž preživel pri Solingenu in Bayerju Leverkusnu.

Pri slednjem je tudi začel poklicno pot, na kateri je oblekel še drese Greuther Fürtha, Osnabrücka, Aalna, Salzburga, Borussie Dortmund in nazadnje Leipziga. Klubi so zanj skupno plačali 46,25 milijona evrov, največ, 20 milijonov, je za Kampla Leverkusnu odštel prav zdajšnji delodajalec Leipzig.

Igranje na nemško govorečem območju mu daje dober vpogled v nemško izbrano vrsto, ki jo Kampl postavlja visoko med favorite na EP. “Nemčija je zagotovo med favoriti, ker je turnir doma. Videl sem zadnje tekme Nemčije in s selektorjem Julianom Nagelsmannom jim je uspelo nekaj narediti glede ekipnega duha. Kakovost pa je Nemčija vedno imela,” je pojasnil svoje razmišljanje.

“Ob Nemčiji bi glede favoritov rekel še Francija, ki je zelo dobro igrala zadnje turnirje, poimensko pa je sploh ‘top’ ekipa. Tretji favorit je po moje Portugalska, ker ima tudi zelo dobro ekipo. Če se bodo ti njeni igralci še bolj povezali, bodo prišli zelo daleč,” je še izpostavil Kampl, ki se je obregnil tudi še ob prvega favorita slovenske skupine Anglijo. Ta v splošni javnosti spada med tiste, ki resno kandidirajo za naslov.

“Zelo dobra ekipa, ima trenerja, ki je dolgo na položaju, pozna igralce, kar je zelo pomembno. V reprezentanco pridejo igralci iz različnih klubov, tako da je to poznavanje eden drugega zelo pomembno. Anglija to ima, ampak na zadnjih tekmah jim je nekaj manjkalo, niso bili prepričljivi, zato mislim, da so v prednosti Nemčija, Francija in Portugalska,” je zaključil Kampl.

Foto: Mladen Lackovic/LakoPress via Guliver
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Euro se sploh še ni začel, Nemec s potezo na treningu navijače že spravil v ekstazo (VIDEO)...Več

2

Novi trener Zmajev za Šport TV: Proračun je pomemben faktor, ni pa odločilen (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Slovenska reprezentanca na poti v Nemčijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

2

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več

3

Bundesliga strelski raj za napadalce...Več