KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[5]
184879

Zorman na marčevskih kvalifikacijah cilja na novo izboljšanje

Avtor: Urban Kolman
22. 2. 2023, 14.33

Slovensko moško izbrano vrsto v marcu čaka nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024. Varovanci Uroša Zormana bodo skušali v marčevskem terminu na dveh tekmah proti Črni gori dokončati delo in se predčasno uvrstiti na EP, obenem pa nadaljevati razvoj in gradnjo kulta izbrane vrste, je dejal na današnji novinarski konferenci.

Kvalifikacijski tekmi za EP, ki bo v Nemčiji med 10. in 28. januarjem prihodnje leto, bosta na sporedu 9. in 12. marca. Prva tekma bo v Podgorici, druga v Kopru.

Gre za prvo merjenje moči in pripravljenosti po zaključku svetovnega prvenstva, ki sta ga gostili Švedska in Poljska. Na njem je Slovenija zasedla deseto mesto, potem ko je za turnir prejela posebno povabilo po izpadu kvalifikacijah.

Priložnost je izkoristila in zabeležila štiri zmage ob dveh porazih. Tisti drugi proti Španiji v drugem delu jo je stal napredovanja v četrtfinale.

Ravno v tem pogledu je vodja stroke Zorman dejal, da si želi v naslednjem obdobju do velikih tekmovanj popraviti predvsem črne minute svojih varovancev ter številne napake na tekmah nekoliko večjega pomena. “Tu ne gre za dve, tri minute. To se nam dogaja v kosu, sedem, osem minut, kar je treba izničiti,” je dejal Zorman.

“Pred nami sta dve tekmi s Črno goro. Pričakujem, da bomo nadaljevali v slogu, v kakršnem smo zaključili svetovno prvenstvo, ali pa storili še korak naprej. Za igralce smo se odločili po podobnem principu. Velikih sprememb zato ni,” je sprva glede kadra in igre dodal 43-letni Ljubljančan.

“Priključil se nam je Nik Henigman, ki je zdaj zdrav. Odsotni so Gašper Marguč, Miha Zarabec in Klemen Ferlin. Tudi Matej Gaber je po SP igral tri tekme, status se mu je malce zakompliciral in je zdaj na bolniški. Z Gašperjem in Miho sem se pogovarjal in odločili smo se, da za zdaj ne menjamo nič. Če pa bo treba, bosta v pomoč. Ferlin pa ima še naprej osebne razloge in ga trenutno ni zraven,” je nekatere odsotnosti omenil Zorman.

Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 5. marca, po besedah Zormana pa bodo v popolni zasedbi trenirali dan kasneje. V Ljubljani sledita dva treninga pred odhodom v Podgorico. Potem pa sledi povratek in nadaljevanje priprav v Portorožu pred povratnim obračunom v koprski Bonifiki.

“Velikih sprememb pri nas, recimo temu standardnih, ni, kaj šele pri njih, ki so menjali selektorja,” je Zorman dejal glede imenovanja hrvaškega strokovnjaka Vladimirja Šole na čelo črnogorskega strokovnega štaba.

“Mogoče bo kakšna sprememba v sestavi ekipe in videli bomo, v kakšni postavi bodo pritekli na teren. Vemo, da nas tam čaka polna dvorana, kar je za nas super. Pričakujemo tudi vroče vzdušje, vsak športnik namreč živi za takšne tekme in to je lahko za nas le plus. Za povratno tekmo pa pričakujem, vsaj po naših dosedanjih izkušnjah, da bo Bonifika polna,” je še prihajajoča spopada s Črno goro ocenil slovenski selektor.

V primerjavi s SP želi tudi ohraniti kult reprezentance. Opaža, da se energija vrača, da ima okoli sebe homogeno “družino” in da ta kult obstaja tudi zunaj igrišč. “Če pa smo čisto iskreni, to nikoli ne bi smelo biti vprašanje,” je še dodal na to temo.

Zorman je sicer vpoklical 21 igralcev, med njimi je velika večina tistih, ki so igrali že na SP ter nekaj novih imen. Cilj je jasen, saj si želi reprezentanca že po obeh tekmah s Črno goro zagotoviti nastop na EP. Tako Slovenija kot Črna gora sta doslej namreč zbrali po štiri točke, ob dveh zmagah pa bi si Slovenija že zagotovila zanesljivo in pričakovano uvrstitev na EP.

Na dosedanjih dveh tekmah lani oktobra so Zormanovi varovanci z 28:20 doma premagali Bosno in Hercegovino, na drugi pa v gosteh še Kosovo z 29:24.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več