KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[1176]
186781

Zmagovalec VN Argentine moštveni kolega Gajserja Fernandez

Avtor: Urban Kolman
12. 3. 2023, 21.00

Na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je v Argentini v elitnem razredu MXGP slavil Španec Ruben Fernandez, moštveni sotekmovalec poškodovanega svetovnega prvaka Tima Gajserja. V šibkejšem razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, edini slovenski dirkač v Argentini Jan Pancar je bil na prvi dirki sezone deseti.

Gajser se je poškodoval tri tedne pred začetkom sezone, tako da ga še nekaj časa ne bo v konkurenci. A vsaj na uvodni dirki ga je dobro zamenjal moštveni sotekmovalec v ekipi Honda HRC Fernandez, ki je danes dosegel prvo zmago v karieri.

Pot do nje je Španec tlakoval z odličnim nastopom v drugi vožnji, ko je povedel in vodstvo zadržal. V prvi vožnji je bil šele peti, a ker so tekmeci v drugi delali napake, je bilo na koncu tudi to dovolj za tesno zmago.

Drugi v seštevku dirke je bil na koncu svetovni prvak iz leta 2021 Nizozemec Jeffrey Herlings; zaradi poškodbe je izpustil celotno lansko sezono, zdaj se je vrnil z drugim mestom. Tretji na argentinski dirki pa je bil z enakim številom točk Španec Jorge Prado.

Prado je tudi prevzel vodstvo v seštevku, saj v tej sezoni zaradi novih pravil v seštevek štejejo tudi izidi kvalifikacij, točke dobi deset najboljših iz sobotne kvalifikacjske preizkušnje. To pa je odbil prav Prado, Fernandez je bil četrti.

Po prvi dirki ima tako Prado 50 točk, Fernandez 48, danes četrti Francoz Romain Febvre pa je skupno tretji s 44.

V razredu MX2 je uvod v novo sezono dobil Belgijec Jago Geerts pred Italijanom Andreo Adamom in Francozom Thibaultom Benistantom. Slovenski dirkač Jan Pancar, ki letos zadnjič nastopa v tej konkurenci, je prvič v karieri vozil na prizorišču v Villi la Angosturi, saj se doslej ni udeleževal dirk izven Evrope.

Argentinski krst je začel zadržano, z 19. izhodiščem v kvalifikacijah, tako da ni dobil nobene dodatne točke za seštevek SP. A danes je nalogo opravil dobro in bil na mestih, ki jih je že dosegal v prejšnji sezoni, ko je bil skupno 11.

V prvi vožnji se je v izognil padcu nekaj tekmecev po startu ter bil nekaj časa deveti, nazadnje pa je končal kot deseti. V drugi vožnji je prav tako vozil krog desetega mesta, po manjši napaki ob koncu nekaj izgubil in padel na 12., vseeno pa je skupno končal na desetem in dobil prvih 20 točk v sezoni 2023.

Najbolj zadovoljen po prvem koncu tedna nove sezone je lahko Geerts, saj je danes končal s polnim izkupičkom 50 točk, še deset pa jih je dobil za kvalifikacijsko zmago, kar pomeni, da ima po prvi dirki vseh možnih 60 točk. Drugi je Adamo z 49. Pancarjevih 20 točk ga uvršča na rep deseterice.

Naslednja postaja SP bo Riola Sardo na Sardiniji 26. marca.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več