single
[38]
223287

Zmagovalca slovitega bostonskega maratona Etiopijec Lemma in Kenijka Obiri

Avtor: Aljaž Pirnat
15. 4. 2024, 20.28

Etiopijec Sisay Lemma in Kenijka Hellen Obiri sta zmagovalca bostonskega maratona. Lemma je zmagal s časom 2:06:17 ure, desetim najhitrejšim časom v zgodovini tega maratona, Obiri pa je za svojo drugo zaporedno zmago v Bostonu maraton končala s časom 2:22:37.

Etiopijec Lemma je zgodaj napadel in na koncu zadržal zmago. Po polovici proge je vodil za več kot dve minuti, končal pa 41 sekund pred rojakom Mohamedom Eso, ki je na koncu na drugem mestu pobegnil Kenijcu Evansu Chebetu. Slednji je ostal brez tretje zaporedne zmage na bostonskem maratonu.

Lemma je na prejšnjih štirih bostonskih maratonih dvakrat odstopil, njegov najboljši rezultat pred današnjo zmago pa je bilo 30. mesto. Zmagovalec londonskega maratona 2021, je bil po polovici proge, večino jo je pretekel sam, sicer 99 sekund hitrejši od Geoffreyja Mutaija, ki je leta 2011 na koncu postavil rekord z 2:03:02 ure.

“Uspelo se mi je odkupiti, zato sem zadovoljen. Moj načrt je bil postaviti rekord proge. Vendar je bilo tako hribovito, gor in dol, kar mi je vzelo veliko muči in me utrudilo,” je za ESPN povedal Lemma.

Kenijka Obiri je bila v Bostonu najboljša še drugič zapored, prva tekmovalka po letu 2005, ki je ubranila zmago na tem maratonu. Obiri je pobegnila ob koncu tekme in zmagala pred rojakinjo Sharon Lokedi. Ta je zaostala osem sekund, veteranka Edna Kiplagat je bila tretja, Kenijke pa so tako zasedle vsa mesta na odru za zmagovalke.

Ob polovici ženskega teka je bilo še 19 tekmovalk v vodilni skupini, Obiri in rojakinji Lokedi in Kiplagat, pa so se končno odlepile slabih pet kilometrov pred ciljem. Kiplagat je na tretjem mestu v cilju zaostala za 44 sekund.

Vir: STA
Foto: AP Photo/Steven Senne via Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več