single
[15]
197122

Zimskim športom 2,4 milijona evrov na račun SP

Avtor: Marko Premrl
8. 7. 2023, 12.50

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je v pogovoru za Delo dejal, da so zimskim panogam že namenili prvi del 2,4 milijona evrov iz naslova dobička letošnjega nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. Prvi mož SZS se je dotaknil usode Zlate lisice, prodaje Športne loterije ter dela novega vodstva Olimpijskega komiteja Slovenije.

“Prvih 400.000 evrov smo namenili v pripravljalnem obdobju, 200.000 panogi smučarski skoki in nordijska kombinacija ter 200.000 panogi smučarski tek. Glavni del bomo na predlog panog razdelili med reprezentancama in klubom,” je dejal.

Smrekar je ob tem izpostavil, da je bila televizijska gledanost SP v Planici s 400 milijoni gledalcev v primerjavi s prejšnjim v Oberstdorfu dve leti nazaj kar 85 odstotkov višja. Tekme v Planici pa si je na samem prizorišču ogledalo 63.000 gledalcev, kar je bilo za polovico manj od pričakovanj organizatorjev. Zaradi tega so pri SZS naredili analizo obiska.

“Ena od ugotovitev je bila, da smo predolgo čakali s prodajo vstopnic, ki smo jih dali na trg šele osem mesecev pred prvo tekmo. Za tujino je to kratko obdobje, tam vstopnice začenjajo prodajati že ob koncu predhodnega prvenstva. Res pa je, da smo zaradi razglašene pandemije koronavirusa morali dolgo čakati, ali bomo sploh imeli gledalce. V prihodnje bomo morali precej bolje sodelovati s turističnimi agencijami, ki ponujajo pakete: čarterski prevoz, hotelsko namestitev in vstopnico,” je pojasnil.

Glede usode Zlate lisice je Smrekar dejal, da je Maribor “žalosten primer, kako hitro se lahko tradicija prekine zaradi podnebnih sprememb in prepoznega vlaganja v infrastrukturo za zagotavljanje snega in da je SZS za zdaj uspelo žensko tekmo a svetovni pokal v alpskem smučanju obdržati v Sloveniji”.

Tekme alpskih smučark bodo v organizaciji SZS v prihodnji sezoni potekale v Kranjski Gori, pri tem je Smrekar dejal, da pri SZS iščejo obliko sodelovanja z organizatorjem Zlate lisice SK Branik. “S primernim dogovorom bi morda obdržali blagovno znamko in iz tega naslova namenili klubu določena sredstva,” je dodal.

Kot je poudaril gospodarstvenik, ki SZS vodi od leta 2014, je krovna zveza za zimske športe v tekme na slovenskih tleh, od nordijskega svetovnega prvenstva v Planici, obeh tekem v alpskem smučanju za svetovni pokal v Kranjski Gori in Mariboru, finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici, skupaj vložila 25 milijonov evrov. Kar 86 odstotkov teh sredstev je prišlo iz tujine.

Pri tem je poudaril multiplikativne učinke organizacije tovrstnih dogodkov. “Če bi se ozrli samo na zadnjo sezono, smo skupaj z nordijskim SP in drugimi tekmami imeli več kot 650 milijonov televizijskega dosega po vsem svetu … Multiplikativni učinek je po primerjalni analizi Ekonomske fakultete v Ljubljani ocenjen na 75 milijonov evrov.”

Smrekar je glede novega vodstva OKS, v katerem sam deluje kot podpredsednik, zatrdil, da ima ta po osmih letih končno vodstvo, ki ni razdeljeno in deluje v korist vsega športa. “Enotnost, strokovnost in izkušnje predsednika Franja Bobinca že prinašajo konkretne rezultate, izjemen pa je napredek v odnosu z državo.”

O prodaji Športne loterije pa je za Delo povedal, da so se zaradi preteče možnosti odprtja trga odločili podpreti upravo edinega slovenskega ponudnika športnih stav pri iskanju strateškega partnerja. “V zadnjih letih smo bili priča štirim poskusom odprtja športnih stav v Sloveniji,” je dejal.

Povedal je, da ima SZS za svoj 20-odstotni delež v Športni loteriji zavezujočo ponudbo v višini 10 milijonov evrov, večletna sponzorstva ob hkratnih zavezah za izpolnjevanje vseh obveznosti do dobrega in etičnega upravljanja v korist športu. O zadnjih informacijah glede kupčevega umika vloge za soglasje Finančnega ministrstva za nakup pa je ponovil izjavo SZS, da si kupec želi ponudbo dopolniti.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

“Želimo ustvariti popolno sliko in tekmovati proti vsem” (VIDEO)...Več

2

Evropske kvalifikacije: Maribor izgubil prvo tekmo proti bolgarskemu pokalnemu prvaku (VIDEO)...Več

3

Bravo poražen na svoji krstni evropski preizkušnji (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Dončić: “Vsakič mi je v čast igrati za Slovenijo” (VIDEO)...Več

2

Vilfan po visokem porazu Slovenije proti Grčiji: Pričakujem, da bo selektor nepreklicno odstopil (VIDEO)...Več

3

Benjamin Šeško “odprl” srce in nagovoril navijače (FOTO)...Več