single
[4]
193398

Že v četrtfinalu SP na meniju same poslastice, tudi ponovitev lanskega finala in dvoboja za bron

Avtor: Klemen Verlič
24. 5. 2023, 15.58

Po izjemno razburljivem skupinskem delu svetovnega hokejskega prvenstva elitne divizije smo v sredo dočakali prvi prost dan. Ta bo najboljšim osmim reprezentancam turnirja služil kot prepotreben čas za oddih pred četrtkovimi četrtfinalnimi boji.

In ti bodo še kako zanimivi. S prvim mestom v skupini B v Rigi si je na papirju najlažjega tekmeca v boju za uvrstitev med najboljših osem priigrala Švica. Ta je s torkovim porazom proti izjemno motivirani Latviji oddala svoji sploh prvi točki prvenstva. Švicarji so zaradi zajetne prednosti na vrhu proti Latvijcem lahko celo spočili nekaj svojih glavnih zvezdnikov, ki bodo tako polni energije poskušali preprečiti ponovitev lanskega scenarija. Švica je namreč tudi lani v svoji skupini zasedla prvo mesto, a izpadla v četrtfinalu. Prav tako pa so Švicarji tudi lani v Helsinkih svojo prvo točko oddali v zadnjem krogu skupinskega dela, ko so šele po podaljšku premagali prav Nemčijo. Ta Švico letos pričakuje v dobri formi. Po treh porazih na prvih treh tekmah turnirja so namreč Nemci zanesljivo zmagali na naslednjih štirih obračunih.

Švica – Nemčija v četrtek ob 15.15 na Šport TV 2!

Istočasno se bosta za svoje mesto med najboljšimi tremi reprezentancami sveta potegovali dve hokejski velesili. ZDA in Češki medsebojni dvoboji na najvišji ravni niso prav nobena neznanka. Ne pozabimo, da sta bila ravno to v lanski izvedbi svetovnega prvenstva tekmeca v dvoboju za bronasto kolajno. Takrat so odličje osvojili Čehi, kar bo zagotovo predstavljalo dodatno motivacijo Američanom, ki so na prvenstvu zaenkrat pokazali največ. Gre namreč za edino reprezentanco, ki sploh še ne pozna poraza. Svojo edino točko so oddali v torek Švedom. Čehi zaenkrat predvsem v obrambi niso prepričali, a so že velikokrat pokazali, da znajo nivo svoje igre dvigniti, ko je to najbolj potrebno.

ZDA – Češka v četrtek ob 15.15 na Šport TV 1! 

Še toliko bolj lahko enako rečemo za Fince. Aktualni svetovni in olimpijski prvaki so v še drugo zaporedno domače svetovno prvenstvo vstopili z vlogo favoritov. A te vsaj zaenkrat še niso uspeli upravičiti. V lanskem letu je bila zaščitni znak varovancev Jukke Jalonena neverjetna obramba. A je ta letos na prvih sedmih tekmah klonila kar petnajstkrat. S tretjim mestom v skupini si v Tampereju Finci niso uspeli priigrati lahkega dela v četrtfinalu, zato jih že v četrtek čaka ponovitev lanskega finalnega dvoboja proti Kanadi. Tudi ta bo dodatno motivirana maščevati lanski finalni poraz po podaljšku. “Nekaj časa smo potrebovali, da smo prišli do nivoja igre, ki ga želimo doseči. To nam je zdaj uspelo. Če nadaljujemo s takšnimi predstavami nas bo res težko premagati,” je po dominantni predstavi proti Češki v zadnjem krogu dejal eden od zvezdnikov kanadske reprezentance Tyler Toffoli.

Kanada – Finska v četrtek ob 19.15 na Šport TV 1!

Skupinski del tekmovanja so najbrž najsrečnejši zaključili Latvijci. Ti so v zadnjem krogu za želeno napredovanje med najboljših osem potrebovali vsaj točko proti Švici. Z zmago po podaljšku pa so pred izjemno glasnimi navijači v Rigi celo prehiteli na koncu četrto Češko. Polni samozavesti zdaj Latvijci pričakujejo Švede. Zavedajo se, da so favoriti Skandinavci, sami pa nimajo veliko za izgubiti, saj so že dosegli zadani cilj. “Neverjetno! Vse smo dali od sebe za nas in za naše navijače. Želeli smo jim dati razlog za veselje in upam, da bomo to lahko naredili še enkrat,” je bil po zgodovinski zmagi gostiteljev presrečen napadalec Ralfs Freibergs. Švedska se na drugi strani želi znova vrniti med najboljše in si z zmago nad neugodno Latvijo tlakovati pot do novega odličja.

Švedska – Latvija v četrtek ob 19.15 na Šport TV 2!

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Zadnje video vsebine

1

Euro se sploh še ni začel, Nemec s potezo na treningu navijače že spravil v ekstazo (VIDEO)...Več

2

Novi trener Zmajev za Šport TV: Proračun je pomemben faktor, ni pa odločilen (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Slovenska reprezentanca na poti v Nemčijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

2

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več

3

Bundesliga strelski raj za napadalce...Več