šport TV 1 logo
07:00
Brescia - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
08:45
Cedevita Olimpija - Krka Liga Nova KBM
šport TV 3 logo
08:15
Brest - Gyor EHF Liga prvakinj

Zaradi virusa prestavili kvalifikacije na Kitajskem

Avtor: Marko Premrl
22. 1. 2020, 12.45

Izbruh novega virusa na Kitajskem je prestavil olimpijske kvalifikacije nogometašic za Tokio. Sprva bi moral kvalifikacijski turnir gostiti Wuhan, epicenter izbruha koronavirusa, s katerim se je na Kitajskem okužilo 440 ljudi, umrlo pa jih je devet, zato je azijska nogometna zveza AFC prestavila kvalifikacije.

Reprezentance Kitajske, Tajvana, Tajske in Avstralije bi morale od 3. do 9. februarja v Wuhanu odigrati kvalifikacijski turnir, ki ga je zveza AFC na predlog kitajske nogometne zveze zdaj prestavila v Nanjing.

Nogometna zveza Tajvana je namreč zagrozila z bojkotom kvalifikacij, če bi turnir vseeno odigrali v Wuhanu, saj je dejala, da se boji za varnost oziroma zdravje svojih reprezentantk.

Danes so kitajske oblasti opozorile, da bi novi virus lahko mutiral in se širil še naprej. Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu.

Kitajska vlada je izbruh novega virusa uvrstila v enako kategorijo kot epidemijo sarsa, kar pomeni obvezno izolacijo obolelih in možnost uvedbe karantene.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se bo danes sestala na izrednem zasedanju, na katerem bo odločala o morebitni razglasitvi virusa za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Doslej so primere bolezni poleg Kitajske zaznali še v ZDA, na Tajvanu, Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji in nazadnje tudi v Macau.

Mediji pa poročajo, da so prestavili tudi olimpijske kvalifikacije v boksu, ki bi morale prav tako naslednji mesec potekati v Wuhanu. Tudi te naj bi prestavili na drug konec države, a za zdaj še ni uradne informacije.

Japonska agencija Kyodo sicer poroča, da bo Mednarodni olimpijski komite (Mok) v kratkem objavil novega gostitelja in nov spored kvalifikacij v boksu.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več