single
[2]
160608

Zaradi kaosa pred finalom UEFA naročila neodvisno preiskavo

Avtor: Urban Kolman
30. 5. 2022, 22.01

Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes v izjavi za javnost sporočila, da je naročila neodvisno preiskavo glede dogajanja pred sobotnim finalom lige prvakov v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Uefa je naročila neodvisno poročilo o dogodkih okoli finala lige prvakov v Parizu v soboto, 28. maja. Celovit pregled bo preučil odločanje, odgovornost in vedenje vseh vpletenih strani, vključenih v izvedbo finala,” se je glasila izjava za javnost krovnega evropskega nogometnega organa, ki se je znašel na udaru kritik javnosti po sobotnem kaosu pred pariškim stadionom.

Pregled bo opravil Tiago Brandao Rodrigues, poslanec portugalskega parlamenta in nekdanji član ustanovnega odbora Svetovne protidopinške agencije.

“Dokaze bomo zbirali na obeh straneh, ugotovitve neodvisnega poročila pa objavili, ko bo postopek zaključen. Nato bo Uefa presodila o naslednjih korakih.” so še zapisali v izjavi za javnost.

Uefa je sprva sobotni kaos pri vstopu na stadion Stade de France v Parizu za finale lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom (0:1) pojasnila z velikim številom navijačev brez veljavnih vstopnic.

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je za kaos okoli lige prvakov okrivila predvsem angleške navijače. Od 30 do 40.000 ljudi je želelo na Stade de France brez ali s ponarejenimi vstopnicami, kar je bil povod v varnostne težave, je poročala AFP. Francoska policija je sporočila, da je aretirala 105 oseb, 238 je bilo v neredih lažje poškodovanih.

Tudi britanski minister za šport Nigel Huddleston je preko Twitterja pozval k preiskavi dogodkov. “Zelo smo zaskrbljeni zaradi vznemirljivih prizorov sinoči okoli Stade de Francea in sodelovali bomo z ustreznimi organi, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo in zakaj.”

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je kaos na finalu lige prvakov pripisal “množični, industrijski in organizirani goljufiji s ponarejenimi vstopnicami”. Po drugi strani pa so predstavniki uradnega Londona izrazili izjemno veliko razočaranje nad ravnanjem, ki so ga bili s strani francoske policije deležni angleški navijači v Parizu.

Finale lige prvakov se je sicer začel z več kot polurno zamudo. Organizatorji so sprva na semaforju kot razlog za zamudo navedli varnostne razloge, nato pa je bilo rečeno, da gre za prepozen prihod navijačev.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Golemac: Kljub odhodu Blažiča ne bi smelo biti težav (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Iloski se ne ustavlja, njegova strelska statistika že pri številki 19!...Več

3

Velikonja poskrbel, da bodo pri Olimpiji spet jedli krofe (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več