single
[2]
142664

Zakaj je berlinski derbi tako poseben?

Avtor: Rene Vidmar
20. 11. 2021, 15.11

12.krog nemške Bundeslige prinaša tekmo, ki bo pozornost nogometne javnosti uprla v nemško prestolnico. Spopad med Hertho in Unionom bo v nekoč razdeljenem Berlinu ponovno združil nogomet, politiko in zgodovino. Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na Šport TV.

Kljub temu pa spopad med omenjenima moštvoma ni bil prvi berlinski derbi v Bundesligi. Union je namreč šele peta ekipa iz prestolnice, ki jim je uspel preboj med elito. Tako so stopili na pota Tasmanie 1900 Berlin, Blau-Weiß Berlin, Tennis Borussia Berlin in jutrišnjega nasprotnika – Herthe.

V Berlinu je tako nastalo več klubov kot v katerem koli drugem nemškem mestu, a na najvišji ravni je bilo odigranih zgolj osem derbijev. Samo zadnji pa se je končal z delitvijo točk.

Prvi spopad Herthe in Uniona se je sicer na nemški prvoligaški sceni zgodil ne dolgo nazaj. V sezoni 2019/20 je na prvem srečanju z 1:0 slavil Union, na povratnem obračunu pa je bila s 4:0 boljša Hertha.

Če želimo v vsej luči razumeti in ceniti razsežnosti derbija, moramo nekaj besed nameniti tudi zgodovini mesta Berlin. Po koncu druge svetovne vojne je bila Nemčija in njeno glavno mesto razdeljeno med zmagovalne sile. ZDA, Sovjetska zveza, Velika Britanija in Francija so vsaka posebej nadzorovale določen del države. Enako je bilo z Berlinom, pa čeprav je ta segal globoko na sovjetsko ozemlje. Prvotni načrti o složnem vladanju okupacijskih sil so se kmalu porušili kot hišica iz kart. Napetosti med Zahodom in Vzhodom pa so pripeljale do tega, da so se zahodne sile povezale v Zvezno republiko Nemčijo in nadzorovale zahodni Berlin, Sovjetska zveza pa je ustanovila Nemško demokratično republiko z vzhodnim Berlinom na čelu.

S stopnjevanjem hladne vojne je vlada Vzhodne Nemčije(Nemške demokratične republike) leta 1961 začela graditi berlinski zid, da bi preprečila odhajanje prebivalstva iz vzhodnega na zahodni del. Medtem ko je bilo Zahodnjakom dovoljeno prehajanje na ozemlje Vzhodne Nemčije, je bil Vzhodnjakom vstop brez predhodnega soglasja prepovedan.

Berlin je tako postal razdeljen. Kar se je začelo kot politična delitev, se je kaj kmalu videlo tudi v družbi in gospodarstvu. Nič drugače ni bilo na športnem področju, saj so ekipe iz vzhodnega Berlina tekmovale v sistemu vzhodnonemških lig. V tem času je bil ustanovljen tudi Union Berlin.

Zid je bil po mesecih nemirov dokončno podrt 9.novembra leta 1989. Prvič po treh desetletjih je bil tako dovoljen prost prehod na obe strani mesta.

Prav iz hladnega obdobja izvira tudi iskreno prijateljstvo med pristaši obeh klubov. Ker je bilo Zahodnjakom dovoljeno oditi v vzhodni Berlin, so ti pogosto obiskovali tekme na Alten Förstereiu. Stadion Uniona je tako postal kraj za izražanje nestrinjanja proti vzhodnonemški državi. V zahvalo so navijači Uniona spremljali nogometaše Herthe na evropskih gostovanjih v vzhodni Evropi.

Ta solidarnost se je nadaljevala, tudi ko je zid padel. Berlinčani pa so se videli kot podporniki celotnega mesta. V tem derbiju tako ni moč čutiti sovražne nastrojenosti do podpornikov nasprotne ekipe.

A kljub temu vsi na derbi le ne gledajo v prijateljski luči. Eden takih je sam predsednik Uniona Dirk Zingler. ”Zame je to derbi, ki ga zaznamuje rivalstvo, razmejitev in razredni boj. Menim, da je berlinski derbi absurdno primerjati s prijateljsko tekmo pod sloganom igranja za nemško enotnost”.

Prav ta kontrast dela derbi še toliko bolj zanimiv. Prijateljstvo temelječe na solidarnosti, ki se postopoma razvija v rivalstvo vredno glavnega mesta.

Prenos Union Berlin – Hertha od 18.25 na Š2!

FOTO:Hannibal Hanschke/picture-alliance/dpa/AP Images Berliner Derby: Union gegen Hertha via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

2

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

3

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

In če bo to prvenstvo de Jongovo?...Več