šport TV 1 logo
08:45
Madrid World Athletics Indoor Tour
šport TV 2 logo
08:35
Bologna - Udinese Serie A
šport TV 3 logo
09:40
Italija - Škotska Pokal šestih narodov

Žagar v Vojensu prišel do drugega mesta

Avtor: Marko Premrl
8. 9. 2019, 11.04

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v danskem Vojensu osvojil drugo mesto. Premagal ga je le Poljak Bartosz Zmarzlik, za Žagarja pa je današnje drugo mesto druga zaporedna uvrstitev na stopničke v sezoni po tretjem mestu v nemškem Teterowu prejšnji teden.

V velikem finalu je bil tretji Šved Fredrik Lindgren.

Vojens je na svojem prenovljenem stadionu po letu 2014 spet gostil dirko za VN Danske. Žagar je takrat na tem ovalu dosegel šest točk, letos pa mu je uspel izjemen nastop.

Tokrat je udeležence precej ovirala razmočena proga, saj niso mogli izpeljati niti petkovega treninga in kvalifikacij. Tako so vozniki še drugič letos dirko svetovnega prvenstva odpeljali brez treninga.

Žagar je pri žrebu dobil startno številko ena, kar je pomenilo, da je lahko dvakrat startal s povsem notranjega položaja. “V Vojensu sem tokrat dirkal drugič v karieri, tako da te proge dejansko nisem poznal. Seveda sem bil zadovoljen z žrebom, ki pa kljub temu ni bil povsem idealen, saj je to pomenilo, da sem nastopal vedno v prvi seriji voženj, tako po urejanju proge,” je stanje na progi opisal Žagar.

V prvem startu je končal na tretjem mestu. Zmago je nato slavil v svojem drugem nastopu, ko je z modro čelado startal z drugega startnega položaja in izjemno suvereno premagal tekmece. Start v tretjem nastopu ni bil tako posrečen, dobil pa je novo točko. Tudi s povsem zunanjega položaja v četrtem nastopu je dodal le točko, kar je pomenilo, da v zadnjem nastopu potreboval zmago ali pa po dobrem razpletu vsaj drugo mesto. Po dobrem startu je že vodil, a ga je na izhodu iz prvega zavoja dvignilo, tako da je mimo švignil razpoloženi Zmarzlik.

Z osmimi točkami se je drugič v tednu dni uvrstil v polfinale. Tam ni imel možnosti izbire startnega položaja, iz teoretično najslabšega tretjega položaja pa ni sicer potegnil najbolje. Na ravnini pa je nabral kar nekaj hitrosti in se na kratkem, le 300 metrov dolgem ovalu podal v napad po zunanji strani zavoja, kjer je z neverjetno hitrostjo ter manevrom pustil za seboj tako Avstralca Jasona Lyonsa in Sajfutdinova.

V finalu je lahko drugi izbiral startno mesto, z drugega položaja tudi odlično startal, boljši od njega je bil le Zmarzlik, ki je tudi vedel, da ga mora izriniti na zunanji del zavoja. Žagar je od tam napadel in si v trdem boju, tudi ob trku s Švedom Fredrikom Lindgrenom, priboril drugo mesto. Od tu je sicer poskušal napasti vodilnega, a to ni bilo več mogoče.

Žagar je v sedmih dneh zbral kar 28 točk, kar pomeni, da se je kar naenkrat prebil med prvo osmerico: “Zmaga na Grand Prix challengu mi je dala pravi zagon, sedaj mi po tretjem in drugem mestu seveda manjka le še zmaga v tej sezoni,” je po dirki dejal Žagar in dodal: “Forma je tu, zato dejansko upam, da se mi tudi v Cardiffu uspe povzpeti na stopničke in politi tekmece s šampanjcem.”

“Privoščim zmago svojemu nekdanjemu poljskemu klubskemu kolegu Zmarzliku, a moj boj se ni končal z osmim mestom v skupnem seštevku. Verjamem, da sem sposoben še več, motorji so pravi, pa tudi moji starti so se izboljšali. Kot kaže, bo to še ena sezona, ko si bom želel, da še ne bi bila končana,” pa je večer na Danskem sklenil slovenski serijski prvak.

Sezona se bo nadaljevala 21. septembra s predzadnjo dirko sezone v valižanskem Cardiffu.

* Izidi:
1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 18 točk, 2. Matej Žagar (Slo) 13, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 15, 4. Emil Sajfutdinov (Rus) 16, 5. Jason Doyle (Avs) 12, 6. Tai Woffinden (VBr) 11, 7. Antonio Lindbaeck (Šve) 9, 8. Martin Vaculik (Slk) 7 …

* SP skupno (8):
1. Zmarzlik 103 točke, 2. Sajfutdinov 94, 3. Leon Madsen (Dan) 92, 4. Lindgren 87, 5. Vaculik 79. 6. Maciej Janowski (Pol) 73, 7. Patryk Dudek (Pol) 72, 8. Žagar 65 …

 

Foto: Sportida.com
VIR STA

Priporočamo še

1

Dragi Kobe...Več

2

Otok greha, ki se mu ne more upreti niti nogometni svet...Več

3

Pokal šestih narodov pred vrati...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenski vratar s “hokejsko podajo” premagal Rangerse in podaril Celticu naslov...Več

2

VIDEO: Afriški Spiderman vratar postal spletni hit...Več

3

VIDEO: Lesjaku uspela ena najbolj zabavnih obramb v karieri...Več