single
[38]
222210

Za olimpijske igre v Parizu trenutno brez resnejše teroristične grožnje

Avtor: Aljaž Pirnat
3. 4. 2024, 15.15

Francoska ministrica za mlade, šport in olimpijske igre Amelie Oudea-Castera je danes dejala, da trenutno ne obstaja posebna teroristična grožnja olimpijskim igram v Parizu in da nameravajo organizatorji nadaljevati s prvotnim načrtom, s slovesnostjo ob odprtju iger na reki Seni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Teroristični napad v koncertni dvorani Crocus v Rusiji prejšnji mesec, v katerem je umrlo 140 ljudi, je obudil bojazni o terorističnih grožnjah pred igrami v Parizu, ki se bodo začele 26. julija.

“Danes ni nobene posebne grožnje, povezane s terorizmom, ki bi merile na letošnje olimpijske in paraolimpijske igre,” je za kanal France 2 povedala ministrica za šport Oudea-Castera.

Dejala je, da slovesnost ob odprtju OI na Seni ostaja “glavni načrt”. Namesto tradicionalnega slovesnega mimohoda udeleženk iger in njihovih delegacij na atletskem stadionu ob začetku iger bodo športne delegacije čolnov plule po Seni pred pričakovanimi 500.000 gledalci.

“Načrta B ni, ker ne govorimo o načrtu B,” je dodal Oudea-Castera.

Po napadu v Moskvi je francoska vlada razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti, kar pomeni, da varnostne sile patruljirajo okoli možnih tarč, kot so vladne stavbe, prometna infrastruktura ali šole.

Oudea-Castera je dejala, da bodo vaje za otvoritveno slovesnost na reki potekale 27. maja in 17. junija.

Ministrica je v torek zvečer v nagovoru francoskim parlamentarcem zavrnila tudi bojazni, povezane z morebitnim nepredvidenim povečanjem stroškov. Zagotovila je, da je proračun “pod nadzorom”.

“V proračunu pariških olimpijskih in paraolimpijskih iger ni nobenih skritih stroškov ali proračunskih zamikov,” je dejala. “To bodo najcenejše olimpijske igre po Sydneyju leta 2000,” je zagotovila.

Trenutno skupni proračun za igre znaša 8,8 milijarde evrov, 4,4 milijarde evrov proračuna se nanaša na organizacijski odbor, ta je sestavljen iz prihodkov od vstopnic, prispevkov Mednarodnega olimpijskega komiteja in prihodkov od sponzorstev, 4,4 milijarde evrov pa znaša proračun za infrastrukturo, od tega je javnih sredstev 1,7 milijarde evrov.

Predsednik francoskega računskega sodišča Pierre Moscovici je prejšnji teden dejal, da bi lahko stroški, ki bi bremenili davkoplačevalce, dosegli pet milijard evrov, kar je veliko več od treh milijard, ki jih je navedel prej.

Študija akademikov z Univerze v Oxfordu iz leta 2020 je pokazala, da so vsake poletne olimpijske igre od leta 1960 presegle proračun, pri čemer so povprečni stroški, povezani s športom, na koncu znašali dva- do trikratnik prvotne ocene.

Nekateri najbolj razvpiti primeri, ko so stroški OI presegli napovedi, zadevajo igre v Montrealu leta 1976 in Riu de Janeiru leta 2016, ko sta obe mesti skoraj bankrotirali in zabredli v velike dolgove.

Vir: STA
Foto: Chen Yichen via Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Nikdar več “Neverkusen”, Bayer je premierno nemški prvak! (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Šeško dosegel svoj 9. zadetek v Bundesligi in Leipzigu pomagal do nove zmage...Več

3

Gajser po novih stopničkah: “Neverjetnim slovenskim navijačem sem želel pokloniti zmago” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Bogatinov in Kosić zadnji žrtvi trenerskih menjav v PLT...Več