šport TV 1 logo
10:40
Inter - Roma Serie A
šport TV 2 logo
11:30 DANES
Washington - Boston NHL
šport TV 3 logo
11:00
Španija - Švedska IHF svetovno prvenstvo za ženske 2019

Wada: Suspenz Rusije se ne nanaša na nogometno EP

Avtor: Marko Premrl
27. 11. 2019, 16.11

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je danes potrdila, da se strogi ukrepi proti Rusiji ne nanašajo na nogometno evropsko prvenstvo 2020. "Nogometno evropsko prvenstvo je za evropsko zvezo Uefo posamično regionalno oziroma celinsko tekmovanje, zato ne sodi v sklop priporočil mednarodnim zvezam," so sporočili z Wade.

Wada še enkrat kritizirala ruski doping

Posebna preiskovalna komisija CRC je v ponedeljek Wadi priporočila stroge sankcije proti ruskemu športu zaradi domnevne manipulacije podatkov o dopinških testih. Med njimi je tudi prepoved organizacije velikih mednarodnih tekmovanj v Rusiji. Končno odločitev bo Wada sprejela 9. decembra na zasedanju v Parizu.

“Mislim, da tega evropskega prvenstva ne ogroža nič,” je že v ponedeljek v Moskvi poudaril ruski minister za šport Pavel Kolobkov. St. Peterburg naj bi tako še naprej ostal gostitelj treh tekem predtekmovanja in četrtfinala za euro 2020.

Omenjena komisija je Wadi predlagala tudi, da se ruskim športnikom tudi v naslednjih štirih letih prepove uradno nastopati na mednarodnih tekmovanjih, s čimer sta ogrožena dva olimpijska nastopa. Obstaja tudi možnost podobne rešitve kot nazadnje, ko so samo nekateri ruski športniki smeli nastopati pod okriljem zastave Mednarodnega olimpijskega komiteja. Wada se sooča tudi z zahtevami za izključitev ruskih funkcionarjev iz mednarodnih športnih zvez ter za izrek denarnih kazni.

Preiskovalci Wade sumijo, da so v osrednjem nacionalnem laboratoriju v Moskvi prikrojili analize pri več kot 1000 vzorcih. Po izglasovanem sklepu pa bo Rusijo pred novim suspenzom lahko rešilo le mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani, na katerem bo lahko Rusija izpodbijalo novo prepoved.

Afera okoli ruskega dopinga je izbruhnila leta 2015, ko je komisija Wade na podlagi pričanj žvižgačev našla dokaze o obsežnem državno sponzoriranem dolgoletnem sistemu zlorab, v ospredju pa so bili dosežki na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Ronaldo le obstal ob egoistični akciji Dybale...Več

2

Sadio Mané, fenomen s široko razprtimi krili...Več

3

Želeli so še šampanjec, zdaj zmanjkuje celo kruha...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Iličić kot Bolt, vklopil turbo in zabil “coast to coast”...Več

2

VIDEO: Messi čaral na treningu...Več

3

VIDEO: Handanović “zabil” novinarko: “Vidim, da si dobro pripravljena!”...Več