šport TV 1 logo
14:30
2. oddaja Ultimate Rush
šport TV 2 logo
14:15
Vancouver - Buffalo NHL
šport TV 3 logo
14:30
10. oddaja Nogometne zgodbe

Wada razvija novo metodo za odkrivanje dopinga

Avtor: Marko Premrl
3. 10. 2019, 19.47

Svetovna pritidopinška organizacija (Wada) v sodelovanju z nacionalnimi protidopinškimi organizacijami in Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) razvija novo metodo za odkrivanje dopinga. Poimenovali so jo posušena krvna pika (DBS) in bi jo kot revolucionarno metodo lahko uporabili že na naslednjih olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.

Wada je sporočila, da bo nova metoda tudi bolj prijazna do športnikov, saj bo zadostoval vbod v prst, s tem bodo odvzeli majhno količino krvi, kar bo olajšalo tudi transport in skladiščenje, saj sedaj večje količine krvi hranijo v ampulah.

Na ta način odvzeto kri bodo dehidrirali na posebnih papirnih filtrih in nato analizirali, zato se bodo vzorci ohranili dalj časa kot doslej, je še dodala Wada.

Želijo si, da bi to novo metodo lahko uporabili že prihodnje leto na OI v Tokiu, cilj pa je, da bo nared za prihodnje zimske OI 2022 v Pekingu, kjer naj bi nadomestila običajne krvne in urinske teste.

Wada je že podpisala memorandume o sodelovanju z agencijami iz Švice, Avstralije, Kitajske, Italije in Japonske ter Mokom in Mednarodno agencijo za testiranja, ki te izvaja po vsem svetu.

Po besedah izvršnega direktorja Wade Olivierja Rabina partnerji v projektu menijo, da bi lahko na ta način povsem spremenil testiranja in povečali možnost odkrivanja jemanja prepovedanih poživil v boju za čisti šport.

Obenem bo nova metod povzročala manj neprijetnosti in nelagodja za športnike, izvajati pa jo bo moč lažje, hitreje in ceneje od sedanjih.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Iličić kot Bolt, vklopil turbo in zabil “coast to coast”...Več

2

Slovenija gre naprej … po isti poti...Več

3

Brazilci z legendarnim darilom razveselili Gajserja...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Uslužbenec Dallasa razkril svetovne razsežnosti “LukaManie”...Več

2

VIDEO: Coutinho vzel zalet s poskokom in očistil pajčevino...Več

3

Kosilnica Godin razjezil navijače Argentine in Juventusa...Več