single
[1175]
168273

Vuelta: Evenepoel v rdečem, Roglič zdaj četrti

Avtor: Klemen Verlič
25. 8. 2022, 18.00

Avstralec Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Španiji. V ciljnem vzponu na Ascension al Pico Jano je v izjemno slabih vremenskih razmerah za 15 sekund ugnal Belgijca Remca Evenepoela. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil v zasledovalni skupini z minuto in 37 sekundami zaostanka na petem mestu.

V skupnem seštevku dirke je vodstvo po današnji etapi prevzel Evenepoel (Quick Step), Roglič je četrti z minuto zaostanka.

Današnja etapa s startom v Bilbau, prva prava gorska, je z zahtevnim zaključnim vzponom po 181 km ponujala priložnost za menjavo vrstnega reda na vrhu seštevka, kjer je v sredo vodstvo in rdečo majico Rogliču odvzel Francoz Rudy Molard.

A nihče ni računal še na skorajda zimske vremenske razmere, ki so še dodatno otežile delo kolesarjem, ter na Vina, ki je presenetil vse in v begu v zadnjem vzponu zdržal do konca, čeprav ga je že močno ogrožal Evenepoel.

Najprej vzpon druge kategorije na Puerto de Alisas, dolg 8,7 kilometra in s povprečnim naklonom 5,8 odstotka, potem pa še zadnja tretjina etape s prvokategornim vzponom na Collado de Brenes in prav na koncu še 12,6 km dolgim sklepnim vzponom prve kategorije do cilja – to so bili glavni izzivi današnje etape.

Odločitev je padla dobrih šest kilometrov pred koncem etape. Do takrat je bil v ospredju v begu Ukrajinec Mark Padun, ki pa ga je Vine ujel in brez težav prehitel ter nato sam krenil v zadnje kilometre.

Za njim je bi najmočnejši Evenepoel. Sprva je bil v tej skupini tudi Roglič, a se ga je Belgijec na tem zadnjem vzponu otresel, z njim pa je ritem držal le še domačin Enric Mas. Ta dvojica je nazadnje skušala tudi loviti vodilnega Avstralca, vendar je bilo v močnem dežju, mrazu in celo ob kakšni snežinki to zelo zahtevno početje. Ker je imel Vine pred začetkom etape velik zaostanek v skupnem seštevku, ni bil nevaren za skupno vodstvo, zato pa je bil v konkurenci za rdečo majico Belgijec ter jo z odlično predstavo nazadnje tudi dobil.

Roglič se je nazadnje za Evenepoelom in Masom ustalil v prvi zasledovalni skupini, v njej so bili med drugimi še Simon Yates, Pavel Sivakov, Tao Hart Geoghegan in Joao Almeida, ter tako ni izgubil preveč v primerjavi z Evenepoelom. Med Belgijcem in Masom, ki sta zaostala 15 in 16 sekund, je končal še domačin Juan Ayuso s 55 sekundami zaostanka.

“Vine je imel danes noge za zmago. Vsi smo seveda želeli zmagati, na koncu smo v seštevku vsi malo izgubili. A do konca dirke je še daleč. Bilo je tudi zelo netipično vreme za Vuelto, a gremo naprej,” je takoj po koncu etape za prireditelje dirke dejal Roglič.

“Vse skupaj je skoraj nerealno. Zamudil sem prvi pobeg, imel sem predrto pnevmatiko v prvih petih kilometrih. A v ekipi smo imeli načrt, da bom napadel na zadnjem vzponu, če bom še v igri. Vse leto sem garal za to, to je kot izpolnitev sanj. Hvala predvsem moji ženi, ki je v zadnjih treh letih žrtvovala vse za mojo kariero,” pa je dejal presrečni etapni zmagovalec.

Skupno ima zdaj Evenepoel 21 sekund naskoka pred do danes rdečo majico Molardom (v etapi je bil Francoz 35. s petimi minutami zaostanka), tretji je Mas z 28 sekundami zaostanka, četrti Roglič z minuto in sekundo.

Drugi slovenski kolesar na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 40. (+ 6:32), skupno je tri mesta pridobil in je zdaj 36 (+ 7:17).

V petek bo na sporedu sedma etapa od Camarga do Cistierne, dolga 190 km.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več