single
[2]
219269

Vse bolj kaže, da bo po Katarju svetovno prvenstvo dobila tudi Savdska Arabija

Avtor: Klemen Verlič
1. 3. 2024, 20.29

Savdska Arabija je uradno predstavila kandidaturo za organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2034, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna nogometna zveza Fifa je sicer pred skoraj štirimi meseci že obelodanila, da je Savdska Arabija edina kandidatka.

Kampanjo za SP 2034 je Savdska Arabija zagnala s sloganom Growing. Togehter. (Rastemo. Skupaj.). Tamkajšnja nogometna zveza SAFF je razkrila tudi logotip prvenstva, spletno stran in kratek film, v katerem slavijo “strast, duh in raznolikost nogometa v Savdski Arabiji”.

“Tej kampanji dajejo moč upi in sanje 32 milijonov ljudi v državi,” je dejal predsednik SAFF Hamad Albalavi in dodal: “Naša odgovornost je, da oddamo Fifi najboljšo možno kandidaturo, da naredimo državo ponosno in upravičimo zaupanje več kot 130 članic Fife, ki so nas podprle.”

Javni investicijski sklad PIF Savdske Arabije, ki v zadnjih letih gosti številna športna tekmovanja najvišje ravni, je v sredo oznanila večletno strateško partnerstvo s teniškim združenjem ATP.

Pred tem je ustanovila golfsko turnejo LIV, konkurentko uveljavljeni PGA, obenem pa je Savdska Arabija kupila tudi angleškega nogometnega prvoligaša Newcastle United.

Obenem je lastnica štirih klubov v domači ligi in je vanjo z astronomskimi plačami privabila številne zvezdnike na čelu s Cristianom Ronaldom in Neymarjem.

Za SP se je sicer zanimala tudi Indonezija, ki je načrtovala so-organizacijo skupaj z Avstralijo ali celo Novo Zelandijo, Malezijo in Singapurjem, a je oktobra lani podprla savdsko kandidaturo.

Tudi Avstralija je nekaj časa razmišljala o kandidaturi, a se je umaknila od ideje v ponedeljek, ko je azijska zveza podprla Savdsko Arabijo.

Foto: EXPA/ Freshfocus/ Urs Lindt via Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Šeško dosegel svoj 9. zadetek v Bundesligi in Leipzigu pomagal do nove zmage...Več

2

Jošt Pišek za Šport TV: Lahko smo konkurenčni in proti Olimpiji ustvarimo pozitiven rezultat (VIDEO)...Več

3

Pancar za Šport TV: ”Na zadnjo dirko sem se odpravil brez opravljenega treninga”...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Bogatinov in Kosić zadnji žrtvi trenerskih menjav v PLT...Več