KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[4]
186193

Jesenice z ostrim odzivom nad govorice: “Nikoli nismo izjavili, da si klub ne more privoščiti nastopanja v ligi AHL!”

Avtor: Rene Vidmar
7. 3. 2023, 14.03

V zadnjem obdobju so se v različnih medijih pojavile številne informacije, ki so v javnosti sprožile mnoga ugibanja o prihodnosti jeseniškega hokeja. Klub je namreč v prihodnji sezoni ostal brez mesta v alpski ligi. Prijavnico za ligo ICEHL pa so umaknili. Mnogi so celo špekulirali, da so HDD Jesenice pred bankrotom. V klubu so se zato z javnim pismom odločili odzvati na vsa omenjena namigovanja.

Po zagotovilih vodstva so bili v to prisiljeni, saj napačne informacije na klub mečejo negativno luč, obenem pa vznemirjajo partnerje, igralce, navijače in pokrovitelje.

“V življenju pridejo vzponi in padci, gospodarske krize, naravne nesreče, COVID pandemija, vendar kljub temu živimo dalje. Tudi jeseniški hokej je imel skozi svojo 75-letno zgodovino krize, vzpone in padce, vendar je živel naprej. Živi še danes in živel bo tudi jutri,” so zapisali v uvodu.

V pismu so najprej pojasnili, zakaj so bili prisiljeni umakniti prijavo za nastopanje v ligi ICEHL. “Od same ustanovitve kluba je naš cilj vrnitev v ligo ICEHL, saj želimo igralcem omogočiti najvišji nivo tekmovanja v regiji, navijačem in mestu pa mednarodni športni dogodek. V januarju 2023 smo s strani vodstva omenjene lige prejeli informacijo, da lahko oddamo prijavo za priključitev, saj je liga iskala 14. klub za sezono 2023/2024. Prijavo smo oddali in sprejeli delegacijo lige, ki si je ogledala infrastrukturo na Jesenicah. Sporočili so nam, da moramo v primeru vstopa v ligo v roku dvanajstih mesecev zamenjati ogrado ob igrišču ter kupiti video sistem, primeren za tekmovanje v ligi ICEHL. Skupen strošek bi znašal 290.000 evrov. Ob tem bi morali plačati tudi strošek pristopnine v znesku 150.000 evrov. Kljub zavedanju, da naš klub še ne dosega proračuna klubov, ki igrajo v ligi ICEHL, smo se bili z izzivom pripravljeni soočiti. Prijavo smo oddali ter okrepili aktivnosti za pridobivanje dodatnih sredstev. Žal pri tem nismo bili tako uspešni, kot smo načrtovali. Po pregledu dokumentacije o poslovanju kluba in načrtov za projekt priključitve k ligi ICEHL nam je vodstvo lige ICEHL posredovalo povratno informacijo, da je projekt ekonomsko prešibek in predlagalo, da prijavo umaknemo, kar smo tudi storili.”

V nadaljevanju so se odločili demantirati izjavo, da si klub ne more privoščiti nastopanja v alpski hokejski ligi. “V medijih je bilo mogoče zaslediti interpretacijo izjave vodstva ICEHL, da si klub, ki je želel sodelovati v ligi ICEHL, ne more privoščiti nastopanja v ligi AHL, saj nismo oddali prijave. To je neresnica. Vodstvo kluba nikoli ni izjavilo, da si ne moremo privoščiti nastopanja v ligi AHL, temveč, da ima klub pomisleke glede smiselnosti nadaljnjega sodelovanja v ligi AHL.”

Ob tem je direktor Jesenic Anže Pogačar postregel s kar nekaj razlogi, zakaj so se odločili za takšno potezo. “Klub se je v letih aktivnega delovanja razvil na višjo raven in čuti zrelost za nastopanje v ligi ICEHL, ni pa še finančno dorasel omenjeni ligi, za kar si v vodstvu kluba aktivno prizadevamo. Zadnja leta vsako leto najboljše ekipe iz lige AHL odidejo iz lige igrati na višjo raven (Olimpija, Brunico, Asaigo, Feldkirch). Vse to so ekipe, ki so bile v ligi AHL naši tradicionalni nasprotniki in so nam pomagali napolniti dvorano. Obenem menimo, da morata večna rivala Jesenice in Olimpija za obstoj resnega hokeja v Sloveniji nastopati v isti ligi.” Poleg povedanega vodstvu ne ustreza niti koledar tekmovanja in igralni sistem, tu pa je tudi slab obisk tekem, ki ga Pogačar pripisuje zgornjim dejavnikom.

Dokončno odločitev o tem, kje bodo Jeseničani igrali v prihodnosti, bo sprejeta po zaključku sezone. Železarji imajo namreč pred sabo še končnico alpske lige. “V tem trenutku vso pozornost in energijo v klubu usmerjamo v prihodnje tekme, ki se bodo zvrstile v najpomembnejšem delu sezone. Končnici tekmovanja v ligi AHL. Še vedno imamo več možnosti glede lige, v katero se bomo prijavili k sodelovanju v prihodnji sezoni (slovensko državno prvenstvo in/ali katera izmed mednarodnih lig). Dokončno odločitev bomo sprejeli po zaključku sezone ter o tem obvestili športno javnost.”

Vodstvo kluba ovrglo tudi informacijo, da je klub pred “sesutjem” oziroma bankrotom in da v sezoni 2023/24 ne bo aktiven. “Šport, hokej in klub zaradi pomena, ki ga imajo za skupnost, ne smejo biti predmet kakršnihkoli obračunavanj. Prav tako ne sponzorji, ki z glavnim pokroviteljem na čelu že 75 let vlagajo vanje. Jeseniški hokej ima dragoceno mrežo podpornikov in hokejskih navdušencev, ki nas spremljajo skozi dobre in slabe čase in ne nehajo verjeti v nas. Zavedamo se, da njihova podpora ni samoumevna. Prav vsakemu od njih smo neizmerno hvaležni! Naj hokej ne bo poligon za zlonamerne govorice ter stresanje negativne energije preko družbenih omrežji, temveč priložnost za druženje v športnem duhu s prijatelji, znanci, družino. Pred nami je končnica tekmovanja v ligi AHL. Zdaj imamo vsi skupaj priložnost, da z obiskom na tekmah pokažemo, da podpiramo naše hokejiste in jeseniški hokej.”

Za konec je Pogačar še osebno pozval navijače, naj na tribunah v čim večjem številu pospremijo zaključek sezone in s tem domačim ljubljencem pomagajo priti vse do konca. “Vse srčno vabim, da stopimo skupaj in se srečamo na tribunah, na kateri izmed prihodnjih tekem ter v športno-navijaškem duhu skupaj podpremo našo ekipo na poti do vrha: Ena ekipa, eno srce!”

Alpska liga: Četrtfinale: Jesenice – Wipptal Broncos, prva tekma, v torek od 18.55 na Š1!

Foto:Sportida.com
Vir. HDD Jesenice

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več