pismo ikona
šport TV 1 logo
06:45
Roma - Bologna Serie A
šport TV 2 logo
06:40
Nordhorn-Lingen - Bergischer Bundesliga
šport TV 3 logo
07:00
St. Louis - Winnipeg, šesta tekma NHL Playoffs

MXGP VN Italije: Tim Gajser še upa na 3. mesto

Avtor: Gregor Kovačič
27. 9. 2018, 10.25

Motokrosisti bodo v nedeljo z dvajseto dirko svetovnega prvenstva v Italiji sklenili letošnjo dolgo in razburljivo tekmovalno sezono. Finala se bosta v kategoriji MXGP udeležila Tim Gajser in Klemen Gerčar, tretji predstavnik AMZS Jan Pancar, pa je v kategoriji MX2 še vedno med čakajočimi, saj njegov nastop na dirki zaradi velikega števila prijav še ni potrjen.

Motokrosisti so letos prepotovali šestnajst različnih držav. V Italiji so že tekmovali, tokrat pa se bodo prvič pomerili v Imoli, kjer je organizator progo po vzoru nizozemskega Assna pripravil na slovitem dirkališču za cestne dirke, na dirkališču Enza in Dina Ferrarija. Prva in do zdaj edina mednarodna motokros dirka je bila na tem dirkališču pred sedemdesetimi leti. Proga bo imela trdo podlago, kar našim tekmovalcem ustreza. Organizator je progo pripravljal več kot dva tedna, za pripravo pa so porabili petindvajset tisoč kubičnih metrov zemlje.

»Vedno je izziv tekmovati na novih progah. Glede na videno pričakujem, da mi bo proga v Imoli ustrezala, izgleda zabavna in spominja na superkros. V pomoč mi bo zagotovo trši teren. Dvajset točk zaostanka za tretjim mestom ni malo, vendar se bom potrudil po najboljših močeh, da dosežem čim boljši rezultat in končam sezono čim više,« je napovedal Gajser, ki še ima teoretične možnosti za osvojitev tretjega mesta v seštevku letošnje sezone. Kako visoko bo sezono končal Gajser, ki ima sicer že zagotovljeno vsaj skupno četrto mesto, pa ne bo odvisno samo od njegovega rezultata, temveč tudi od tega, kjer bo končal trenutno tretje uvrščeni motokrosist, Belgijec Clement Desalle. Pred Gajserjem je zahtevna naloga, saj bi moral na zadnji dirki nadoknaditi dvajset točk zaostanka.

Klemen Gerčar bo skušal na finalni dirki točkama, osvojenima v Švici in Bolgariji, dodati še kakšno. Gerčar se v Italiji vselej počuti domače in je trenutno v dobri formi, zato upa, da mu bo ob pomoči slovenskih navijačev uspelo doseči zastavljen cilj. V Italijo bodo odpotovali številni slovenski navijači, ki bodo še zadnjič letos stiskali pesti za slovenska motokrosista.

O naslovu svetovnega prvaka ni več dvomov. Naslov je po fantastični sezoni na predzadnji dirki še uradno potrdil Nizozemec Jeffrey Herlings, o katerem poznavalci letos govorijo le v presežkih. Herlings je letos korak pred konkurenti, zagotovo pa bo tudi na finalni dirki štartal na zmago. Tudi drugo mesto v prvenstvu je že nekaj časa oddano, naslov svetovnega podprvaka je osvojil lanskoletni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli. Vse oči bodo tako uprte v boj Gajserja in Desalla za končno tretje mesto letošnjega svetovnega prvenstva.

Kvalifikacije bodo v soboto popoldne. Dirka bo v nedeljo, prva vožnja bo ob 14.15, druga ob 17.10.Prenos dirke si oglejte na Š1. 

Foto: HRC Honda

Vir: AMZS

Priporočamo še

1

VIDEO: Hrvaški Messi za Rijeko zabil dva evrogola...Več

2

VIDEO: Matevž Irt in njegova Francesca...Več

3

VIDEO: Hokejska akademija je zadetek v polno!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

2

Prepelič dobil bitko z Realom, s starim prijateljem prihaja v Ljubljano...Več

3

Gajser v ekskluzivnem intervjuju pred navijači: Nimam besed, neverjetni so! (VIDEO)...Več