šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
17:20
Darussafaka - Cedevita Olimpija Eurocup
šport TV 3 logo
17:15
Amiens - Montpellier Ligue 1

Virus in ovalna žoga

Avtor: Grega Sever
24. 3. 2020, 12.29

Preložene so štiri tekme Pokala 6 narodov (Irska – Italija, , Italija – Anglija, Francija – Irska in Wales – Škotska. Pri vseh zapletih je še najmanj pomemben podatek, da bo legendarni Italijan Sergio Parisse morda ostal celo brez poslovilne tekme v majici Azzurrov – na SP na Japonskem mu jo je zagodel orkan, ki je odpihnil tekmo z All Blacks. Ne ve se še, kdaj bodo odigrali preložene tekme. Šušlja se, da oktobra.

Tudi najbolj žilavi fantje so se morali ukloniti nevidnemu sovražniku.

Stojija tudi druga tekmovanja – Angleži naj bi svoje prvenstvo nadaljevali 24. aprila s tekmami za zaprtimi vrati, do nadaljnjega pa so odloženi PRO 14 (poklicni klubi iz Škotske, Walesa, Irske, Italije in Južne Afrike), francoski Top 14 in Super Rugby z južne poloble.

Odpovedane so tudi vse tekme v evropskih pokalih. Četrfinale že zamuja, polfinale je sicer načrtovano za začetek maja, a mnogi že dvomijo, da bo Velodrome v Marseillu sploh videl oba finala konec maja. Rugby Europe, ki pripravlja tekmovanja v nižjih kakovostnih razredih, ni nobena izjema. Vse evropske tekme so na čakanju do 15. aprila, med njimi tudi tekma naših Encijanov v gosteh pri Hrvaški, ki bi morala biti 28. marca.

Vse stoji tudi v ragbiju sedem, kjer ob že odpovedanih turnirjih svetovne serije v Londonu in Parizu napeto čakajo, kaj bo z olimpijskimi igrami v Tokiju.

Angleška in valižanska zveza sta že napovedali drastične ukrepe za ublažitev finančnega izpada. Angleški in novozelandski poklicni klubi drug za drugim že zmanjšujejo pogodbe z igralci, tudi za 25%. Avstralija skuša izpad dohodka nadomestiti z notranjim turnirjem sedanjih in nekdanjih poklicnih moštev Super Rugbyja (Novi južni Wales, Canberra, Melbourne, Queensland, Western Force), a se zatika pri logistiki.

Pandemija je hipoma zaustavila val novega globalnega navdušenja, ki ga je spodbudilo svetovno prvenstvo lani na Japonskem, in kronične težave ragbija se bodo še poglobile. Premalo gledalcev na klubskih tekmah, težnje po še hujši obrementivi najboljših reprezentanc in vse večji prepad med velesilami in ostalimi bodo odgovornim delali preglavice še naprej in še dlje.

Jasno je, da je COVID-19 ragbiju že zadal enega hujših udarcev v dolgi zgodovini te plemenite igre. Ljubitelji upajo, da ne bo usoden.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več