single
[2759]
128911
sport_tv_logo_navigation_mini.png

VIDEO: ”Mož v pižami”- senzacija Eura 2016

Avtor: Rene Vidmar
15. 6. 2021, 11.48

Madžarska je bila na zadnjem evropskem prvenstvu, ki ga je leta 2016 gostila Francija, eno od prijetnih presenečenj turnirja. V skupini F so ob kasnejših zmagovalcih Portugalcih zasedli prvo mesto. Njihova pravljica se je končala v osmini finala, ko so z 0:4 izpadli proti Belgijcem. Niso pa naši vzhodni sosedi pozornosti nogometne javnosti vzbudili le z dobrimi nogometnimi predstavami. V središču zanimanja se je znašel tudi njihov vratar Gabor Kiraly. Tedaj 40-letni madžarski reprezentant je zaradi svoje starosti in oprave obnorel svet in postal senzacija evropskega prvenstva leta 2016.

”Mož v pižami”, kot ga je poimenovala širša nogometna javnost, je svoj zaščitni znak, spodnji del trenirke, med vratnicama začel nositi že v samem začetku svoje nogometne poti, ko se je z Haladasom boril za obstanek v domači madžarski ligi.

Tedaj večinoma črno trenirko je skrbnik opreme nekega dne zamenjal s sivo. Poteza se je v Kiralyjevih očeh izkazala za srečno. Po zagotovilih Kiralya je Haladas tedaj dosegel niz tekem brez poraza. ”S klubom smo se borili za obstanek. Običajno sem nosil črni spodnji del trenirke. Nekega dne jih je skrbnik opreme pozabil oprati, tako da sem dobil sive. Izkazale so za srečne. Na naslednjih devetih tekmah smo bili neporaženi, sam pa sem v tem obdobju prejel le dva zadetka.”

Gabor Kiraly ni bil običajna nogometna zvezda, ki bi jo skrbele zadnje modne smernice. Pred začetkom prvenstva v Franciji je tako med drugim izjavil: ”Sem vratar, ne pa maneken.” Nošnjo trenirke pa je upravičeval z ugodjem.” Razlog zakaj nosim trenirko je v tem, da se v njej počutim udobno. Običajno imam na sebi večjo konfekcijsko številko, saj se tako lažje gibam.”

VIDEO:Kiralyjeva obramba leta na četrtfinalnem obračunu Eura 2016:

Argumenti za Kiralyjevo izbira opreme pa ne tičijo zgolj v ugodju. Njegov reprezentančni soigralec Zolatan Gera je tako po prvi madžarski zmagi na evropskih prvenstvih po 52 letih – z 0:2 so premagali Avstrijce- razkril tudi številne druge vraževerne rituale, ki se jim je tekom kariere posluževal Kiraly. Pod dresom madžarske reprezentance naj bi tako venomer nosil črno košarkarsko majico z upodobljenim tigrom in številko 13. Ščitnik pa naj bi si vedno najprej nadel na levo nogo.

Kiraly pa se na zadnjem evropskem prvenstvu v spomin ljubiteljem nogometa ni vtisnil le zaradi svoje vpadljive izbire nogometne opreme. Sedaj že 45-letni nekdanji vratar je na madžarski uvodni tekmi evropskega prvenstva leta 2016 presegel rekord Lotharja Matthausa. Legendarni Nemec je do tedaj veljal za najstarejšega nogometaša, ki je kdajkoli zaigral na evropskem prvenstvu. V času EURA 2000 in obračuna proti Portugalski je bil Matthaus star 39 let in 91 dni. Kiraly je na tekmi proti Avstriji imel 40 let in 86 dni.

VIDEO: Rekorder za najstarejšega igralca na evropskem prvenstvu

Video is not available for your country.
Video: ŠTV
Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Livaja uprizoril pravo mojstrovino – vratarja premagal iz mrtvega kota!...Več

2

VIDEO: Popravilo sklopke za ekspresno vrnitev Gajserja na progo...Več

3

Bratski dvoboj na derbiju drugega kola PLT (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Skoraj neverjetno: Luka Dončić na naslovnici igre NBA 2K22!...Več

2

VIDEO: VAR prihaja v Prvo ligo Telemach...Več

3

Pestro poletje na ŠPORT TV...Več