category
euro
sport_tv_logo_navigation_mini.png

Johan Cruijff ArenA

Amsterdam, Nizozemska

Foto: Guliver/Getty Images

Amsterdam je glavno mesto Nizozemske. V preteklosti je veljalo za ribiško naselbino, danes pa je pomembno finančno in kulturno središče s sedežem velikih nizozemskih korporacij. Mesto je poznano predvsem po svoji umetniški dediščini, pa tudi po kolesarjenju. Mnogi turisti pa tako imenovane »Severne Benetke« obiščejo zaradi številnih kanalov in mostov.

 • glavne znamenitosti: Rijksmuseum, Muzej Van Gogha, hiša Ane Frank, Rdeča četrt, kavarne s kanabisom …
   

Stadion: Johan Cruijff ArenA

 • kapaciteta: 54.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 12.000
 • domače moštvo: AFC Ajax

Trenutno največji stadion na Nizozemskem je bil pod imenom Amsterdam Arena odprt avgusta 1996. Po smrti nizozemskega nogometaša in trenerja Johana Cruijffa je leta 2018 dobil novo ime: Johan Cruijff ArenA. Stadion je že gostil nekaj pomembnih tekem. Leta 1998 sta se na njem v finalu Lige prvakov pomerila Real Madrid in Juventus, bil pa je tudi eno od prizorišč Evropskega prvenstva v nogometu leta 2000.

Baku Olympic Stadium

Baku, Azerbajdžan

Foto: Guliver/Getty Images

Glavno in hkrati največje azerbajdžansko mesto leži kar 28 metrov pod morsko gladino in je s tem najnižje ležeče glavno mesto na svetu. Gre za znanstveno in kulturno središče Azerbajdžana, kjer je veliko galerij, muzejev ter predvsem arhitekturnih znamenitosti. Baku je znan tudi po številnih kulturnih dogodkih in festivalih. Leta 2012 so gostili 57. Pesem Evrovizije, letos pa se bodo tam srečali še nogometaši nekaterih najboljših evropskih reprezentanc.

 • glavne znamenitosti: Srednjeveška palača Shirvan Shahs, Dekliški stolp, Palača sreče, Narodni muzej umetnosti, Narodni muzej zgodovine …
   

Stadion: Baku Olympic Stadium

 • kapaciteta: 69.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 31.000

Temelji stadiona so bili postavljeni junija 2011, ob 100-letnici azerbajdžanskega nogometa. Odprt je bil 4 leta kasneje (2015). Takrat je gostil Evropske igre, vključno z otvoritveno in zaključno slovesnostjo. V nogometu pa sta se leta 2019 na njem v finalu Lige Evropa pomerila Chelsea in Arsenal.

National Arena Bucharest

Bukarešta, Romunija

Foto: Guliver/Getty Images

Bukarešta je glavno mesto Romunije z ogromnimi stavbami, elitnimi mestnimi četrtmi, fontanami, parki in bulvarji. Glede na svojo arhitekturo spominja na Pariz, zato se je zanjo prijelo ime »Mali Pariz«. Bulvar, ki vodi od trga Unirii pa do znane palače parlamenta, je celo nekaj metrov daljši od Elizejskih poljan, po vzoru katerih je bil zasnovan.

 • glavne znamenitosti: Palača parlamenta, Trg Unirii, Katedrala Patriarchal, Cerkev Sv. Apostolov, romunski Athenaeum …
   

Stadion: National Arena Bucharest

 • kapaciteta: 54.000
 • kapaciteta za EURO 2020:
 • domače moštvo: FCSB, Dinamo Bucuresti

Star stadion je bil porušen leta 2008, Arena Națională oziroma National Arena Bucharest pa je bila uradno odprta 3 leta pozneje s kvalifikacijsko tekmo za EURO 2012 med romunsko in francosko nogometno reprezentanco. Ta največji stadion v Romuniji, ki se lahko pohvali tudi z zložljivo streho, je leta 2012 gostil finale Evropske lige med Atletico Madridom in Athletic Bilbaom, na katerem se je zbralo preko 50.000 ljudi.

Puskas Arena

Budimpešta, Madžarska

Foto: Guliver/Getty Images

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in s svojimi veličastnimi kraljevskimi in cesarskimi zgradbami velja za arhitekturni biser Srednje Evrope. Nastala je z združitvijo Budima in Obude na zahodni in Pešte na vzhodni obali Donave, tako da mesto danes leži na obeh njenih bregovih. Budim in Pešto povezujejo številni mostovi, ki so bili med 2. svetovno vojno porušeni, kasneje pa obnovljeni. Budimpešta je z več kot 220 muzeji in galerijami pomembno madžarsko kulturno središče.

 • glavne znamenitosti: Ribiška trdnjava, Parlament, Ulica Vaci, Trg Herojev, Opera, Budimski grad …
   

Stadion: Puskas Arena

 • kapaciteta: 68.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 61.000

Puskas Arena je bila zgrajena leta 2019 na mestu nekdanjega Ferenc Puskas Stadiuma. Ta je bil dokončno porušen 3 leta pred tem. Oba stadiona sta dobila ime v čast legendarnemu kapetanu madžarske reprezentance Ferencu Puskasu. Na domačem stadionu madžarske izbrane vrste je bilo v času koronavirusa odigranih nekaj tekem Lige prvakov, vrhunec pa bo nekaj tekem letošnjega Evropskega prvenstva v nogometu in finale Lige Evropa 2023.

Parken Stadium

Kopenhagen, Danska

Foto: Guliver/Getty Images

Kopenhagen je prestolnica Danske in največje mesto v Skandinaviji, ime mesta pa lahko prevedemo tudi kot trgovsko pristanišče. Danes je Kopenhagen poznan tudi pod imenom »Severni Pariz«. Značaj mesta oblikuje hrana. Stojnice s hot-dogi se nahajajo na vsakem koraku, veliko je tudi pekarn in slaščičarn, pohvali pa se lahko tudi z restavracijami z desetimi Michelinovimi zvezdicami.

 • glavne znamenitosti: Davidova zbirka, Cerkev Našega Odrešenika, Narodni muzej Danske, Frederiksberg, Nyhavn …
   

Stadion: Parken Stadium

 • kapaciteta: 38.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 11.250
 • domače moštvo: FC København

Parken, ki velja za največji stadion na Danskem, je bil leta 1992 zgrajen na mestu nekdanjega nacionalnega stadiona Idrætsparken. Do zdaj so ga dvakrat prenovili. Tako se lahko danes pohvali s snemljivo streho, poleg tega pa je vsem obiskovalcem na voljo brezplačni hitri brezžični internet. V osmem nadstropju stadiona se nahaja restavracija Geranium s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Hampden Park

Glasgow, Škotska

Foto: Guliver/Getty Images

Glasgow je največje mesto na Škotskem in je tretja najbolj obiskana turistična destinacija v Združenem Kraljestvu. S svojim škotskim šarmom in veličastno arhitekturo se ponaša s privlačno paleto znamenitosti. Glavni dejavnik turizma je industrijska dediščina, v katero spadajo predvsem srednjeveške stavbe. V svetu športa pa je mesto poznano predvsem po dveh nogometnih klubih; to sta Celtic FC in Glasgow Rangers.

 • glavne znamenitosti: Glasgowska katedrala, Umetnostna galerija Kelvingrove in muzej, Trg George, Univerza v Glasgowu, Glasgow Green, Riverside muzej …
   

Stadion: Hampden Park

 • kapaciteta: 51.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 12.000

Stadion Hampden Park je s 118 leti najstarejši mednarodni nogometni stadion na svetu. V svoji zgodovini je gostil že veliko pomembnih tekem, med drugimi finale Lige prvakov 2002 med madridskim Realom in Bayerjem iz Leverkusna, pa tudi ogromno koncertov. Nazadnje so na njem nastopili P!nk, Beyonce in Jay-Z, Ed Sheeran, The Stone Roses, Rihanna … Znotraj stadiona imata svoje pisarne Škotska nogometna zveza in Škotska profesionalna nogometna liga.

Wembley Stadium

London, Anglija

Foto: Guliver/Getty Images

London: velemesto v Angliji, glavno mesto Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, največje mesto v Evropi. Je eno najpomembnejših središč umetnosti, gospodarstva, zabave, turizma, transporta in seveda izobraževanja. 43 univerz mesta predstavlja najgostejšo koncentracijo visokošolskih ustanov v Evropi. London pa je priljubljena destinacija tudi za organizacijo različnih športnih tekmovanj. Do zdaj je to edino mesto, ki je kar trikrat gostilo Olimpijske igre.

 • glavne znamenitosti: London Eye, Tower Bridge, Tower of London, Katedrala svetega Pavla, Buckinghamska palača …
   

Stadion: Wembley Stadium

 • kapaciteta: 90.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 22.500 (kapaciteta za polfinalni in finalno tekmo bo potrjena junija)

Wembley je med privrženci nogometa zagotovo dobro poznan. Gre za največji stadion v Veliki Britaniji in drugega največjega v Evropi. Gostil je že ogromno pomembnih tekem, vključno z domačimi tekmami angleške nogometne reprezentance, pa tudi finali elitne Lige prvakov v letih 2011 in 2013. Že drugič pa bo na njem odigrana finalna tekma Evropskega nogometnega prvenstva.

Football Arena Munich

München, Nemčija

Foto: Guliver/Getty Images

Glavno mesto dežele Bavarske in hkrati tretje največje mesto v Nemčiji, ki številne turiste privablja s svojo arhitekturo, zgodovino, Oktoberfestom (vsakoletni festival piva). Znan je po visoki tehnologiji in znanosti, ki se zrcalita v več nemških multinacionalkah, mesto pa krasijo še čudoviti parki in športni objekti, med katerimi je tudi Football Arena Munich oziroma Allianz Arena, ki bo gostila najboljše evropske nogometaše.

 • glavne znamenitosti: HintQuest, Asam Church, Gallery in Lenbach House, English Garden, Pinakothek München …
   

Stadion: Football Arena Munich

 • kapaciteta: 70.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 14.500
 • domače moštvo: FC Bayern München

Football Arena Munich, tudi Allianz Arena, je bila odprta leta 2005. Leto za tem je stadion že gostil Svetovno prvenstvo v nogometu, leta 2012 pa tudi finalni obračun Lige prvakov med Bayern Münchnom in Chelseajem. München bo s Football Areno Munich tudi eden od gostiteljev prihodnjega Evropskega nogometnega prvenstva.

Saint Petersburg Stadium

Sankt Petersburg, Rusija

Foto: Guliver/Getty Images

Sankt Peterburg je bil v preteklosti znan po imenih Petrograd in Leningrad. Leta 1703 ga je ustanovil car Peter Veliki. Takrat je mesto služilo kot prestolnica Ruskega cesarstva in kasnejšega Ruskega imperija, danes pa velja za drugo največje mesto v Rusiji. Zaradi zgodovinskega središča in številnih spomenikov pa ga mnogi označujejo kot rusko kulturno prestolnico. Pohvali se lahko z enim največjih umetniških muzejev na svetu (Ermitraž) in najvišjim nebotičnikom v Evropi (center Lahta).

 • glavne znamenitosti: Dvorni trg, Kazanska cerkev, Petropavlovska trdnjava, Cerkev Odrešenika na krvi, Palača Peterhof …
   

Stadion: Saint Petersburg Stadium

 • kapaciteta: 61.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 30.500
 • domače moštvo: Zenit

Krestovsky Stadium je stadion, ki se nahaja na zahodnem delu otoka Krestovsky v Sankt Peterburgu. Najboljše nogometne reprezentance se nanj vračajo po letu 2018, ko so se nogometaši tam merili za naslov svetovnega prvaka. Takrat so stadion preimenovali v Saint Petersburg Stadium, ki bo poleg letošnjega Evropskega prvenstva zelo kmalu gostil še eno veliko tekmo. To bo finale Lige prvakov v prihodnji sezoni.

Seville-Stadium

Sevilja, Spanija

Foto: Guliver/Getty Images

Sevilja je glavno mesto pokrajine Andaluzije in četrto največje metropolitansko območje v Španiji. Mesto je znano po zgodovinski arhitekturi in vročih poletjih, zato ozke in visoke ulice hladijo na zanimiv način. Prekrite so namreč s platnenimi rjuhami, ki skrbijo za dodatno senco, vsaka ulica pa se izteče v trg z drevesi in fontanami, ki predstavljajo vir osvežitve. Različne kulture so skozi zgodovino na Seviljo pustile pečat, ki se danes občuti v glasbi, arhitekturi, pa tudi na ljudeh.

 • glavne znamenitosti: Stolnica Sv. Marije, Alcazar, Torre del Oro, Casa consistorial de Sevilla, Palača San Telmo …
   

Stadion: Seville-Stadium

 • kapaciteta: 60.000
 • kapaciteta za EURO 2020: še ni podatka

Stadion Estadio La Cartuja de Sevilla je bil končan leta 1999 za Svetovno prvenstvo v atletiki, bil pa je vključen tudi v ponudbe Seville za poletne Olimpijske igre 2004 in 2008, a mestu organizacija na koncu ni pripadla. Stadiona ne uporablja nobena od tamkajšnjih glavnih ekip, saj imata tako Real Betis kot Sevilla svojega, vseeno pa je La Cartuja namenjena predvsem nogometu. Letos bo gostila EURO 2020, ki bi moral biti sicer odigran na stadionu San Memes v Bilbau, a ta zaradi pandemije koronavirusa ne more izpolniti svojih obveznosti.

The Stadio Olimpico

Rim, Italija

Foto: Guliver/Getty Images

»Večno mesto« je prestolnica Italije, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na kar sedmih mestnih gričih. V središču mesta leži Vatikan, najmanjša neodvisna država na svetu in sedež osrednje oblasti rimskokatoliške cerkve. Rim je en sam ogromen 3000 let star muzej. Njegovi spomeniki, umetniški zakladi in izjemna arhitektura vsako leto privabijo številne turiste, zato je mesto med najbolj obiskanimi v Evropi.

 • glavne znamenitosti: Vatikan, Panteon, Rimski Forum, Galerija Borghese, Kolosej …
   

Stadion: The Stadio Olimpico

 • kapaciteta: 68.000
 • kapaciteta za EURO 2020: 16.000
 • domače moštvo: Roma, Lazio

Olimpijski stadion v Rimu je največji italijanski športni objekt, ki je bil odprt leta 1953. Skozi zgodovino je gostil ogromno dogodkov, vse od glasbenih pa do športnih, med njimi tudi poletne Olimpijske igre 1960. Stadion je sicer namenjen predvsem nogometnim tekmam. Na njem so bile že odigrane številne pomembne tekme: Svetovno nogometno prvenstvo leta 1990, finali Lige prvakov 1996 in 2009, letos pa se bodo na njem že tretjič igrale tekme Evropskega prvenstva.