KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[1176]
186179

VIDEO: Argentina v nestrpnem pričakovanju najboljših motokrosistov sveta

Avtor: Rene Vidmar
7. 3. 2023, 12.31

Še malo in odštevanja bo konec. Konec tedna bo namreč na sporedu prva postaja v novi sezoni svetovnega prvenstva v motokrosu. Najboljše voznike bo na uvodu gostila Argentina, ki je v zadnjih letih z motokrosistično karavano spletla tesen odnos.

Vse od sezone 2015 namreč skrajni jug te prostrane države vsako leto gosti dirkače v razredu MXGP in MX2. Prva velika nagrada je v Argentini sicer potekala že daljnega leta 1985. Motokrosisti so v deželi aktualnih nogometnih svetovnih prvakov tekmovali vse do leta 1989. Dirka se je nato v državo vrnila v sezoni 1994. Sledil je 20-letni premor.

Ob povratku se je zmage veselil nemški dirkač Max Nagl, ki je uspel ugnati Clementa Desalleja in Antonia Cairolija. Nekaj dirk pozneje je sicer trojica zaradi poškodb morala predčasno zaključiti sezono. Tega leta je v Argentini na dirki v razredu MX2 nastopil tudi Tim Gajser. Slovenec je preizkušnjo zaključil na petem mestu. Zmagal je Dylan Ferrandis. Druga in tretja sta bila zdajšnja Gajserjeva tekmeca Pauls Jonass in Jeremy Seewer. Makolčanu je sicer v nadaljevanju sezone uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka v razredu MX2. Njegov odnos z Argentino pa se je z leti le še krepil.

Že leto pozneje je namreč 26-letnik s tretjim in prvim mestom slavil zmago. Na zmagovalnem odru sta se Slovencu pridružila Cairoli in Nagl. Da Gajserju “ognjena zemlja” še kako ustreza, je dokazal tudi leta 2017. Tedaj je slavil v obeh vožnjah.

Na uvodu sezone 2018 Gajser zaradi poškodbe čeljusti v Argentini ni tekmoval. Za zmago sta se tedaj udarila Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli. Daljšo je potegnil Nizozemec. Legendarnemu Italijanu je nato leta 2019 v zbirko vendarle uspelo vknjižiti prvo zmago v Argentini. Devetkratni svetovni prvak je tedaj s popolnim izkupičkom obeh voženj ugnal ravno Gajserja.

Sledili sta dve kovidni leti, ko dirk v Južni Ameriki ni bilo. Ob povratku na južno poloblo pa je bil vnovič najboljši slovenski šampion. Tokratno dirko bo Makolčan zaradi nedavne poškodbe na žalost moral izpustiti. Slovenski ljubitelji motokrosa boste kljub temu vseeno prišli na svoj račun. V razredu MX2 bo namreč nastopil drugi slovenski predstavnik Jan Pancar.

VIDEO: Argentinska razglednica

MXGP, VN Patagonije (Argentina), v nedeljo, 12. marca na Šport TV.

Foto: Sportida.com
Video: YouTube

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več