single
[1176]
169212

Vialle v dramatičnem zaključku sezone do naslova prvaka v razredu MX2

Avtor: Klemen Verlič
4. 9. 2022, 16.13

Francoz Tom Vialle (KTM) je novi svetovni prvak v razredu MX2 svetovnega prvenstva v motokrosu. Na zadnji dirki je 21-letni Francoz v neposrednem dvoboju na stezi ugnal Belgijca Jaga Geertsa (Yamaha), ki je prvenstvo sklenil s štirimi točkami manj. Slovenski dirkač Jan Pancar (KTM) je zadnjo dirko končal na skupno osmem mestu.

Geerts je sicer v Turčijo prišel z dvema točkama naskoka, po zmagi v prvi vožnji pa je imel pred drugo prednost točke Vialle.

Francoz je tudi v drugo startal dobro, za njim pa je bil Geerts. Ves čas sta se borila za prvo mesto in dokazala, da sta bila v tej sezoni razred zase. Tudi na zadnji preizkušnja sta si pred tretjeuvrščenim Nizozemcem Roanom van de Moosdijkom (Husqvarna) privozila več kot 15 sekund naskoka. Slednji je tudi zadnjo dirko skupno končal na tretjem mestu.

Druga vožnja v MX2 je bila zelo dramatična. Po številnih prehitevanjih med obema, je po polovici dirke Vialle padel, čez njega pa je padel tudi Belgijec. Oba sta nadaljevala na prvih dveh mestih, a je moral Geerts loviti Francoza s petimi sekundami zaostanka. Čeprav je bil nekoliko hitrejši od Vialla, je nato napravil napako, zaostal 12 sekund in naslov je bil v rokah 21-letnega Francoza. Prvič je bil prvak v MX2 pred dvema letoma.

Na koncu je v skupnem seštevku Vialle zbral 758 točk, Geerts pa 754. Tretje mesto je pripadlo Nemcu Simonu Längenfelderju (GasGas) s 596 točkami.

Slovenski dirkač Jan Pancar (KTM) je v prvi vožnji zasedel sedmo, v drugi pa osmo mesto za novih 27 točk. V skupnem seštevku je bil 11. in v daleč najboljši sezoni v karieri zbral 284 točk.

Foto: Zheng Huansong via Guliver
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več