KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[15]
186976

Vetrna loterija na Norveškem Slovencem ni bila naklonjena

Avtor: Klemen Verlič
14. 3. 2023, 18.27

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (257,7 točke), ki je na domači skakalnici v Lillehammerju dobil že kvalifikacije, je zmagal tudi na prvi od dveh tekem na tem olimpijskem prizorišču. Drugi je bil vodilni po prvi seriji, Avstrijec Stefan Kraft (255,4). Žiga Jelar (232,1), ki je bil po polovici tretji, je zasedel sedmo mesto.

Potem ko je močan veter odnesel poskusno serijo, so se razmere popoldne izboljšale in organizatorji so z zamudo začeli nastope. Tekmovanje je potekalo izjemno hitro, vendar so se razmere spremenile ravno pred nastopom Slovenca Anžeta Laniška, tako da je moral z zaletišča.

Ko se je vrnil in je dobil zeleno luč, mu skok ni uspel. Poleg njega je bil osmoljenec današnjega dne tudi Poljak Dawid Kubacki, ki je v prvi seriji nastopil tik za njim.

Najboljši Slovenec danes je bil Jelar, med najboljšo deseterico pa je poleg njega končal tudi Timi Zajc (227,9), ki je zasedel deseto mesto.

Anže Lanišek (213,5), ki se mu je skok v prvi seriji ponesrečil, tako da je bil šele 27., je v finalu napredoval na končno 18. mesto. S tem je najboljši Slovenec v svetovnem pokalu to zimo, ki je bil po prvi postojanki turneje v Oslu na drugem mestu, precej izgubil proti Kraftu, tekmecu tako v seštevku turneje kot v boju za skupno tretje mesto ob koncu sezone.

Med finalisti sta bila od Slovencev danes še Domen Prevc (206,2) na 21. ter Rok Masle (206) na 22. mestu, medtem ko je Lovro Kos ostal brez finala.

Granerud je z današnjo zmago še povečal prednost tako v seštevku turneje surovi zrak, ki jo je pridobil po kvalifikacijah Lillehammerja, kot v svetovnem pokalu. Kraftu je do 29. zmage v svetovnem pokalu zmanjkalo zgolj 2,3 točke.

Avstrijec je zabeležil 93. stopničke svetovnega pokala, s čimer je na večni lestvici najboljših prehitel Poljaka Adama Malysza, večkrat je bil od njega na stopničkah le legendarni Finec Janne Ahonen (108).

V sredo zvečer (19.15) so v Lillehammerju na sporedu kvalifikacije za drugo tekmo na tej skakalnici, v četrtek (16.30) pa tekma.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več