single
[11]
121743

Veliki globus Pinturaultu, Kranjec sedmi veleslalomist sezone

Avtor: Kenny Jan
20. 3. 2021, 13.16

Alexis Pinturault je zmagovalec zadnjega moškega veleslaloma za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v sezoni 2020/21 v švicarskem Lenzerheideju. Francoz je z zmago osvojil tako veliki kristalni globus za skupni seštevek kot posebni veleslalomski seštevek zime. Žan Kranjec je tekmo končal na 12. mestu, v seštevku discipline pa je sedmi.

Pinturault je vodil že po prvi vožnji desetega moškega veleslaloma sezone. Drugi je bil Avstrijec Stefan Brennsteiner (+0,81), tretji pa Hrvat Filip Zubčić (+1,04). Francoz je ubranil prednost in slavil z dvema desetinkama pred Zubčićem, Pinturaultov rojak Mathieu Faivre je bil tretji (+0,21).

Žan Kranjec je na prvi progi vpisal sedmi čas, njegov zaostanek za takrat vodilnim je znašal 1,48 sekunde. V finalu je bil na veliko bolj zaviti progi z več veleslalomskimi vratci konkurenčen v zgornjem in srednjem delu. V zadnjih petih oziroma šestih zavojih pa je zapravil vse možnosti za vrhunski dosežek.

Že ob prihodu v cilj je njegov zaostanek znašal 1,34 sekunde za takrat sedmi čas. Tudi po nastopu Slovenca je na rdečem stolu vodilnega obsedel svetovni prvak Faivre, ki je bil na prvi progi na osmem mestu za pet stotink počasnejši od Kranjca. Slednji je tekmo končal na 12. mestu (+1,55).

Švicar Marco Odermatt, ki je v soboto na veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori z zmago vrgel rokavico Pinturaultu in ga v seštevku discipline prehitel za 25 točk, v Lenzerheideju ni ubranil prednosti. Že na prvi progi je za Pinturaultom na desetem mestu zaostal 1,66 sekunde. V finalu je bil 11.

Pinturault je postal komaj tretji Francoz, ki je postal prvak sezone z osvojitvijo velikega kristalnega globusa za najboljši seštevek točk v svetovnem pokalu alpskim smučarjev. Prvi je bil Jean-Claude Killy (1966/67, 1967/68) nato pa je seštevek osvojil tudi Luc Alphand (1996/97).

Tudi veleslalomski globus je velik dosežek za Pinturaulta, ki se je pridružil takšnim velikanom smučarskega športa, kot so Killy, dvakratni lastnik veleslalomskega seštevka v sezonah 1966/67 in 1967/78, Patrick Russel je bil kralj veleslaloma v sezono 1970/71, Frederic Covili pa v sezoni 2001/02. Pinturault torej je ponovil dosežek Killyja, ki je v isti sezoni osvojil veliki in veleslalomski seštevek.

30-letnik je veleslalomski globus osvojil s 700 točkami. Odermatt je na drugem mestu zaostal 51 točk, Zubčić (606) je skupno osvojil tretje mesto. Najboljši Slovenec Žan Kranjec je veleslalomsko sezono končal na sedmem mestu z 250 točkami.

V skupnem seštevku ima Pinturault 1200 točk in več kot sto točk naskoka pred izzivalcem Odermattom (1093). Na sporedu pa je le še nedeljski slalom.

Vir: STA
Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Cairoli: Tim je pravi ambasador motokrosa (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Ko za zmago ”strgaš” nasprotnikovo mrežo...Več

3

Nagrada Puskas že oddana? Škorpijonski udarec presenetil vse na stadionu!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več