šport TV 1 logo
21:45
Inter - Parma Serie A
šport TV 2 logo
23:15
Napoli - Atalanta Serie A
šport TV 3 logo
23:00
New York Islanders - Washington NHL

Velepec: Na SP si želimo najboljše uvrstitve

Avtor: Klemen Verlič
10. 2. 2020, 19.11

Slovenski biatlonci so se davi odpravili v italijansko Anterselvo, kjer se sredi tedna začenja letošnje svetovno prvenstvo. Glavni trener Uroš Velepec kot glavni cilj izpostavlja željo, da bi tekmovalci prav na SP dosegli najboljše uvrstitve v sezoni.

Po tekmah na Pokljuki se je reprezentanca odpravila na priprave v avstrijski Obertilliach. “Obertilliach je precej višje kot Pokljuka. Tja smo šli, da se na višino ustrezno prilagodimo, saj je tudi Anterselva na 1600 metrih nadmorske višine in več. A tako so razmišljali tudi drugi, saj so bili z nami tudi Italijani, Ukrajinci, Slovaki, Estonci, Bolgari in Latvijci,” je v pogovoru za STA povedal Velepec.

Sama po sebi se je v Avstriji ponujala priložnost za testno tekmo. “Prvi dan smo se trenerji usedli, a se nam ni izšlo, da bi se dogovorili. Je pa po drugi strani res, da tekme niti ne potrebujemo. Delali smo na krajših intenzivnih intervalih. Mi imamo tudi znotraj ekipe močno konkurenco. Klemen Bauer je v dobrem stanju, Jakov Fak je po bolezni na Pokljuki začel v Avstriji po malce prilagojenem programu, nato delal na polno, pa tudi Rok Tršan je vse bližje najboljšim.”

Prav stanje Faka je po bolezni na domači tekmi najbolj aktualno. “Žal je na Pokljuki že prvi dan ‘ujel’ prehlad, okrevanje pa po nepisanem pravilu pač traja teden dni. Na srečo je imel vročino le en večer, a na pripravah se nam je kljub temu pridružil z zamudo. Na koncu je tudi on opravil program normalno. Glede na prikazano na treningu je v dobrem stanju.”

Velepec je tik pred SP še enkrat ponovil tudi cilje za Anterselvo. “Pri vseh si želimo najboljše dosežke v sezoni. Rok Tršan je že bil 25., Klemen Bauer 20., Jakov Fak pa 4. in 5. Seveda je medaljo nehvaležno napovedovati, a želim si, da bi bil z dobrim strelskim dosežkom med tistimi, ki se lahko borijo za najvišja mesta in za Jakova je nekakšen minimalni cilj vsaj najboljša deseterica, pri vrhu pa gre pričakovati izreden boj.”

Velepec poudarja, da tekme na svetovnem prvenstvu štejejo tudi za svetovni pokal in pokal narodov, vseeno pa so specifične. “Tukaj pač štejejo kolajne, čeprav ima prav vsak med nastopajočimi tudi svoje lastne cilje in želje. Za Jakova velja, da je glede na videno na treningu lahko konkurenčen za zelo visoke uvrstitve, če bo na dan tekme ujel pravo dnevno formo in imel tudi dober material. Treba pa bo pokazati maksimum.”

Vodstvo reprezentance je poskrbelo tudi za mentalni del priprave in dalo tekmovalcem prost konec tedna, da se v družinskem krogu napolnijo z energijo.

O zasedbah na samih nastopih Velepec še ni želel razpravljati. Velika verjetnost je, da Fak izpusti tekmo mešanih štafet, saj ga potem čaka še šest tekem. “Končne odločitve o tem še ni, a sam se bo odločil, če morda rabi test pred SP. Verjetnost pa je majhna,” je še dejal Velepec.

Ta bo v drugem tednu lahko računal tudi na mladega Alexa Cisarja, same tekme pa bodo pokazale, ali bo Cisar dobil priložnost, če bo komu iz četverica Fak, Bauer, Tršan in Miha Dovžan na tekmi seveda spodletelo.

V ženskem delu v sezoni še vedno izziv ostajajo prve točke in morda bo nekoliko manjša konkurenca na SP dala priložnost tudi kateri od mladih Slovenk.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več