pismo ikona
šport TV 1 logo
04:30
Rally Magazin, 12. oddaja WRC
šport TV 2 logo
03:05
Milan - Cagliari Serie A
šport TV 3 logo
03:10
Marseille - Rennes Ligue 1

Van Niekerk upa na konec nočne more

Avtor: Marko Premrl
23. 7. 2020, 13.10

Južnoafričan Wayde van Niekerk, svetovni rekorder v teku na 400 m, upa da se njegova nočna mora končuje. Po več kot dveh letih težav s poškodbami se je olimpijski in dvakratni svetovni prvak februarja letos vrnil na atletske steze in na domačih mitingih slavil v tekih na 100 in 200 metrov, nadaljevanje sezone pa je preprečil covid-19.

Wayde van Niekerk

Zaradi novega koronavirusa tako letos ne more braniti olimpijskega naslova na 400 metrov iz Ria de Janeira, kjer je pred štirimi leti v finalu postavil tudi svetovni rekord na stadionski krog (43,03 sekunde).

V pogovoru za britanski BBC je dejal, da si želi kot prvi na svetu spustiti pod 43 sekund. “To je zagotovo moj cilj, prednostna naloga. Še vedno sem tukaj, težave me niso zlomile. Pravzaprav sem sedaj še bolj lačen tega cilja.”

Osemindvajsetletnik se je spomnil tudi prejšnjega svetovnega rekorda (43,18) iz svetovnega prvenstva v Sevilli 1999, in njegovega slovitega lastnika Michaela Johnsona iz ZDA. “Ko vidiš, kakšen mejnik je postavil, in veljal je 17 let, to zame ni dovolj. Želim si še enkrat daljši čas veljavnosti mojega rekorda.”

Van Niekerk je poškodbo vezi in hrustanca v desnem kolenu staknil ob padcu na ragbijski tekmi znanih osebnosti 7. oktobra 2017 v Cape Townu. Po operaciji v Vailu v ZDA ga je čakala dolga rehabilitacija. Ko je ponovno stopil na tekmovališča pa je nadaljevanje sezone preprečila pandemija in bo lahko olimpijsko zlato branil šele prihodnje leto v Tokiu.

“Saj znam igrati ragbi, toda osem let je minilo do te tekme, ko sem prvič vnovič prijel žogo v roke. To je bila moja najslabša odločitev v življenju. Dolgo je nato minilo, da sem lahko znova tekel. Začel sem z ničle. In vedno, ko je bilo težko, sem si znova in znova ponavljal, da moram prevzeti odgovornost za odločitev, ki sem jo sam sprejel,” je pojasnil Van Niekerk.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: SAT

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Zlatan najprej “zamočil”, nato razparal mrežo Cagliarija...Več

2

VIDEO: Pot Iličića od neprepričljivega Palerma do dominantne Atalante...Več

3

VIDEO: PSG po enajstmetrovkah do domače trojne krone...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več