šport TV 1 logo
14:30
Sparta Praha - Viktoria Plzen Češka liga
šport TV 2 logo
16:00
Nantes - PSG Ligue 1
šport TV 3 logo
15:45
Philadelphia - Pittsburgh NHL

V Zagrebu odprli razstavo o Leonu Štuklju

Avtor: Blaž Magdič
10. 10. 2019, 16.40

Danes bodo v Slovenskem domu v Zagrebu odprli razstavo o enem najboljših slovenskih športnikov vseh časov, Leonu Štuklju. Gre za krajšo različico spominske razstave Leon 120 let, ki je bila lani postavljena v Dolenjskem muzeju Novo mesto ob 120. letnici Štukljevega rojstva.

Razstava Leon Štukelj 1898 – 1999 Slovenec, Sokol, Olimpionik, Svetovljan odstira življenjsko in športno pot Leona Štuklja, ki je ena najpomembnejših osebnosti v slovenski športni zgodovini, je objavil Slovenski dom v Zagrebu v napovedi razstave. Kot so dodali, je Štukelj največji slovenski in jugoslovanski telovadec ter olimpijska legenda.

Na ogled bo 16 panojev, na katerih bodo predstavili bogato življenjsko in športno pot Štuklja, ki še danes velja za najuspešnejšega slovenskega športnika po osvojenih medaljah na olimpijskih igrah.

Skupna zbirka njegovih olimpijskih medalj šteje dve zlati z OI v Parizu leta 1924 (telovadba – mnogoboj in drog), leta 1928 v Amsterdamu je zmagal na krogih in prejel še bronasti medalji za mnogoboj in ekipno uvrstitev jugoslovanske vrste. Na OI v Berlinu leta 1936 je osvojil še srebrno medaljo na krogih, na katerih je tudi dosegel največje uspehe. Prvi na svetu je na tekmovanju izvedel razporo strmoglavo.

Za svoje dosežke in zavezanost športnim načelom je prejel številna priznanja, tudi olimpijski red za visoke zasluge v svetovnem športu in zvestobi olimpijskim načelom Pierra de Coubertaina. Skupaj z drugo slovensko telovadno legendo Mirom Cerarjem je leta 2011 postal prvi član slovenskega Hrama športnih junakov.

Štukelj je nekajkrat obiskal tudi Zagreb, v katerem se je na univerzijadi leta 1987 prvič srečal z nekdanjim predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Juanom Antoniom Samaranchem, ki je slovenskega športnika odlikoval z olimpijskim redom.

Izjemni telovadec je kot najstarejši tedaj živeči dobitnik zlatega olimpijskega odličja na svetu preminil v Mariboru 8. novembra 1999, le tri dni pozneje bi dopolnil 101. leto starosti. Bil je rojen v Novem mestu 12. novembra 1998.

Za razliko od razstave v Novem mestu, v Zagrebu ne bodo obiskovalcem predstavili številnih predmetov iz njegovega zasebnega življenja, a bo nekatere osebne predmete legende slovenskega športa možno videti na fotografijah na panojih, so za STA pojasnili v Slovenskem domu. Kot so napovedali, bo razstava odprta do 22. oktobra, potem pa bo obiskala tudi nekatera druga slovenska društva na Hrvaškem.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

 

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več