single
[6]
137014

V soboto boj za novo odbojkarsko odličje

Avtor: Kenny Jan
17. 9. 2021, 13.32

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v soboto, ob 17.30, igrala za novo odličje. V polfinalu evropskega prvenstva se bo v Katovicah pomerila z gostiteljico Poljsko in si še drugič zaporedoma in tretjič na zadnjih štirih prvenstvih skušala priigrati uvrstitev v veliki finale. V drugem polfinalu sta Srbija in Italija.

Slovenski odbojkarji tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, ki ga od 1. septembra naprej skupaj gostijo Poljska, Češka, Estonija in Finska, dokazujejo, da so že vrsto let ena najuspešnejših evropskih reprezentanc.

Slovenci se v zadnjih letih lahko pohvalijo z izjemnimi rezultati, tudi z dvema odličjema z evropskih prvenstev leta 2015 v Bolgariji in leta 2019 v Franciji, pred varovanci Alberta Giulianija pa je nova priložnost, da posežejo po najvišjih mestih.

Poljski odbojkarji, sicer svetovni prvaki, na tem prvenstvu igrajo na izjemni ravni, kar so pokazali tudi z gladko zmago nad Rusijo v četrtfinalu tekmovanja. Poljski selektor Vital Heynen je tudi pred obračunom s Slovenijo zelo samozavesten: “Zelo sem zadovoljen s tem, kar moji igralci kažejo na igrišču. Premagali smo vse tekmece, impresioniran sem nad fanti, odlični so. Po zmagi nad Rusijo sem jim rekel, da jim je uspelo vse to, kar so si zadali in da so bili neverjetni. Proti Rusiji smo igrali zelo dobro, to je dovolj, da zmagamo na vsaki tekmi. Ni potrebe, da bi igrali še bolje.”

Heynen sicer ni skoparil tudi s pohvalami na račun slovenske vrste: “Slovenija ima izjemno moštvo. Čeprav morda drugi tega ne vidijo, sam ves čas govorim, da gre za eno najboljših ekip na svetu. Njena največja prednost je, da je zelo uigrana, saj istih sedem igralcev skupaj igra že vrsto let. Gre za izkušene odbojkarje, ki so vsi stari okrog trideset let, ki so igrali na veliko največjih tekmovanjih in so vselej pripravljeni na dobre rezultate.”

Poljski kapetan Michal Kubiak je nekoliko bolj previden, zaveda se, da so Slovenci Poljake premagali na vseh treh minulih evropskih prvenstvih, zadnjič v polfinalu 2019 v Ljubljani, pred tem pa leta 2017 v Krakovu.

“Težko govorimo o tekmecih že pred tekmami, ne le o Sloveniji, o vseh. Dokler bomo igrali na tej ravni, na kakršni igramo, bom zelo zadovoljen. A če bodo Slovenci še boljši, je to pač življenje, to je odbojka. Ampak dokler se bomo borili in imeli pomoč naših navijačev, bomo pozitivno naravnani. Ko govorimo o evropskih prvenstvih, imam Slovenijo vedno v mislih. Vselej smo namreč igrali proti njim, včasih dobro, včasih slabo, a dejstvo je, da so bili doslej boljši od nas. A to je preteklost, v soboto je nova tekma, novo poglavje. Po dolgi sezoni smo sicer vsi že zelo utrujeni. Ne toliko telesno kot psihično, a pred nami je le še nekaj dni in naredili bomo vse, da pridemo v finale in osvojimo naslov evropskih prvakov.”

V slovenskem taboru vlogo favoritov prepuščajo tekmecem, s katerimi so se v letošnji sezoni dvakrat srečali v okviru lige narodov. Na prvi tekmi so bili boljši Slovenci, v polfinalu so prepričljivo slavili Poljaki. “Vse, kar se je dogajalo v preteklosti, moramo pozabiti. Pozabiti moramo na vse rezultate, piše se nova zgodovina. Težko primerjam, v kakšni formi sta trenutno Slovenija in Poljska, a Poljaki so vsekakor dokazali, da lahko celoten turnir igrajo na visoki ravni. Poljska je favorit. Za mojo ekipo so uvrstitev v finale sanje, za Poljake pa je to obveznost, nuja.”

Tudi slovenski kapetan Tine Urnaut meni, da so Poljaki tokrat favoriti: “Na evropskih prvenstvih nastopa vse več dobrih reprezentanc, ekipe so vse močnejše in vedno več je takih, ki se lahko vmešajo v boj za odličja. Ves čas je treba igrati na visoki ravni, se ves čas boriti. Zelo sem vesel, da se nam je še tretjič uspelo vmešati v boj za medalje, a vse, kar smo do zdaj naredili, je preteklost. Tudi naše dosedanje tekme proti Poljski, na katerih smo bili praviloma boljši mi. Ne smemo pozabiti, da so nas Poljaki v polfinalu lige narodov premagali s 3:0 in tudi glede na formo, ki jo kažejo na tem prvenstvu, so zagotovo favoriti. So v odlični formi, zelo prepričljivo so premagali Rusijo v četrtfinalu. Mi se bomo borili od prve do zadnje žoge in videli bomo, kaj nam bo to prineslo.”

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

Cairoli: Tim je pravi ambasador motokrosa (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Ko za zmago ”strgaš” nasprotnikovo mrežo...Več

3

Nagrada Puskas že oddana? Škorpijonski udarec presenetil vse na stadionu!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več