šport TV 1 logo
12:30
29. oddaja Sanjsko moštvo
šport TV 2 logo
11:45
Nottingham, mešane štafete ITU World Triathlon Series
šport TV 3 logo
11:00 DANES
Japonska - Čile Copa America

V Savskem naselju kolesarji BMX v lovu za točke za OI 2020

Avtor: Marko Premrl
12. 6. 2019, 09.36

V soboto in nedeljo bo proga za BMX v Savskem naselju zasedena s kolesarji BMX, ki bodo prvi dan dirkali za točke regijskega pokala Alpe-Adria, drugi dan pa za točke Mednarodne kolesarske zveze Uci, ki bodo hkrati zbirali točke za kvalifikacijsko lestvico za olimpijske igre Tokio 2020.

Dirkanje s kolesi BMX je šport, ki je nastal na opuščenih motokros progah, predvsem po zaslugi ZDA pa je postal svetovni fenomen in eno glavnih gibanj akcijskih športov. Je olimpijski šport s kar dvema disciplinama – dirka in od Tokia 2020 še prosti slog.

V Mariboru so progo BMX zgradili leta 1987, in na istem mestu je eden od epicentrov tega športa še danes. Ljubljana je morala počakati nekaj let in v začetku devetdesetih dobila progo na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. Navdušenci so zgradili za svoj čas odlično progo in organizirali tudi mednarodna tekmovanja, točne podatke o tistem obdobju pa je zelo težko poiskati. Verjetno se marsikaj skriva v arhivu Toneta Stojka, ki je v svoj objektiv ujel največ zgodovine BMX dirkanja v naši državi. Njegov sin Simon Stojko Falk pa je bil kar trikrat svetovni prvak (in še trikrat podprvak) v disciplini flatland.

Zanimanje za BMX je v poznih devetdesetih letih upadlo, proga ob Linhartovi je bila vedno bolj zapuščena. “Bilo je več poskusov obnove, a vedno je zmanjkalo volje,” so v pregledu proge BMX v “Savcu” zapisali v KD Rajd, ki je progo začelo upravljati leta 2006. Do danes so progo počasi, a temeljito obnovili in BMX Park Ljubljana omogoča izvedbo tekmovanj pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze.

Nastop na dirki je že potrdil Italijan Mattia Furlan, ki je v Ljubljani zmagal na lanski nedeljski dirki, v sezoni 2017 pa je dosegel dvojno zmago. Organizatorji pričakujejo še več tekmovalcev iz Italije, Avstrije in Madžarske. Slovenski tekmovalci bodo po pričakovanjih močnejši v mladinskih kategorijah, v članski pa bo najboljšim tujcem štrene mešal Tilen Frank.

Sicer pa je Sloveniji nedavno zmago v svetovnem pokalu v disciplini BMX prosti slog priboril mladi Jaka Remec, ki velja za enega najbolj obetavnih tekmovalcev.

Prireditev si boste lahko ogledali v spletnem video prenosu, na ŠTV pa bomo objavili tudi reportažo tekmovanja.

 

Foto: Sportida.com
VIR: KD RAJD

Priporočamo še

1

Gajser po hat-tricku zmag: Sploh ne vem, kaj naj rečem...Več

2

Zmes inteligence in potrpežljivosti – kako je Klopp zgradil svoj Liverpool?...Več

3

Giroudov finale bitke s preteklostjo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Ibrahimović s popolnimi škarjicami obnorel ZDA...Več

2

VIDEO: Mladinec se je ponorčeval z Neymarja...Več

3

VN Rusije: Gajserju zmaga in rdeča številka vodilnega (video)...Več