pismo ikona
šport TV 1 logo
03:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 2 logo
03:00
Aberdeen - Celtic Škotska liga
šport TV 3 logo
03:00
Western Sydney Wanderers - Newcastle Jets Avstralska liga

V Savskem naselju kolesarji BMX v lovu za točke za OI 2020

Avtor: Marko Premrl
12. 6. 2019, 09.36

V soboto in nedeljo bo proga za BMX v Savskem naselju zasedena s kolesarji BMX, ki bodo prvi dan dirkali za točke regijskega pokala Alpe-Adria, drugi dan pa za točke Mednarodne kolesarske zveze Uci, ki bodo hkrati zbirali točke za kvalifikacijsko lestvico za olimpijske igre Tokio 2020.

Dirkanje s kolesi BMX je šport, ki je nastal na opuščenih motokros progah, predvsem po zaslugi ZDA pa je postal svetovni fenomen in eno glavnih gibanj akcijskih športov. Je olimpijski šport s kar dvema disciplinama – dirka in od Tokia 2020 še prosti slog.

V Mariboru so progo BMX zgradili leta 1987, in na istem mestu je eden od epicentrov tega športa še danes. Ljubljana je morala počakati nekaj let in v začetku devetdesetih dobila progo na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. Navdušenci so zgradili za svoj čas odlično progo in organizirali tudi mednarodna tekmovanja, točne podatke o tistem obdobju pa je zelo težko poiskati. Verjetno se marsikaj skriva v arhivu Toneta Stojka, ki je v svoj objektiv ujel največ zgodovine BMX dirkanja v naši državi. Njegov sin Simon Stojko Falk pa je bil kar trikrat svetovni prvak (in še trikrat podprvak) v disciplini flatland.

Zanimanje za BMX je v poznih devetdesetih letih upadlo, proga ob Linhartovi je bila vedno bolj zapuščena. “Bilo je več poskusov obnove, a vedno je zmanjkalo volje,” so v pregledu proge BMX v “Savcu” zapisali v KD Rajd, ki je progo začelo upravljati leta 2006. Do danes so progo počasi, a temeljito obnovili in BMX Park Ljubljana omogoča izvedbo tekmovanj pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze.

Nastop na dirki je že potrdil Italijan Mattia Furlan, ki je v Ljubljani zmagal na lanski nedeljski dirki, v sezoni 2017 pa je dosegel dvojno zmago. Organizatorji pričakujejo še več tekmovalcev iz Italije, Avstrije in Madžarske. Slovenski tekmovalci bodo po pričakovanjih močnejši v mladinskih kategorijah, v članski pa bo najboljšim tujcem štrene mešal Tilen Frank.

Sicer pa je Sloveniji nedavno zmago v svetovnem pokalu v disciplini BMX prosti slog priboril mladi Jaka Remec, ki velja za enega najbolj obetavnih tekmovalcev.

Prireditev si boste lahko ogledali v spletnem video prenosu, na ŠTV pa bomo objavili tudi reportažo tekmovanja.

 

Foto: Sportida.com
VIR: KD RAJD

Priporočamo še

1

Dragi Kobe...Več

2

Otok greha, ki se mu ne more upreti niti nogometni svet...Več

3

Pokal šestih narodov pred vrati...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenski vratar s “hokejsko podajo” premagal Rangerse in podaril Celticu naslov...Več

2

VIDEO: Afriški Spiderman vratar postal spletni hit...Več

3

VIDEO: Lesjaku uspela ena najbolj zabavnih obramb v karieri...Več