single
[15]
154046

V Planici se s kvalifikacijami začenja skakalni praznik

Avtor: Rene Vidmar
24. 3. 2022, 10.58

V Planici se bo danes začek zaključek sezone smučarjev skakalcev. Ob 11. uri bodo na sporedu kvalifikacije druge postaje svetovnega pokala v poletih, v katerih bo zaradi nacionalnega paketa nastopilo 13 slovenskih skakalcev. Kot prvi se bo po zaletišču spustil Patrik Vitez, predzadnji pa Timi Zajc, ki se bo boril za zmago v razvrstitvi poletov.

Trenutno je na drugem mestu, pred njim je le Avstrijec Stefan Kraft, ki bo v kvalifikacijah nastopil kot zadnji.

V slovenskem nacionalnem paketu so poleg Viteza še Bor Pavlovčič, Tilen Bartol, Žak Mogel, Jan Bombek in Anže Semenič, poleg njih pa bodo tekmovali še skakalci, ki so letos že osvajali točke, s startno številko 39 bo nastopil Cene Prevc, za njim pa se bodo zvrstili še Lovro Kos (46), Domen Prevc (47), Peter Prevc (61), Anže Lanišek (64), Žiga Jelar (66) in Zajc (67).

“Nadaljevati moramo v tem ritmu, kot smo od olimpijskih iger naprej. Če smo v tujini skakali na stopničke, se spodobi to nadaljevati tudi na domačem terenu. Poskusimo jih dobiti čim več in pričarati gledalcem lepo Planico,” je pred tekmo dejal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Timi Zajc, zmagovalec zadnje tekme pred finalom v Oberstdorfu in letošnji svetovni podprvak iz Vikersunda, upa na ponovitev minulega konca tedna: “Želel bi si ponoviti zmago iz preteklega tedna, ampak tudi če zmage ne bo, se ne bom preveč žrl. Najbolj važno je, da uživam in da bom tudi ta vikend.”

Kapetan slovenske zlate mešane in srebrne moške olimpijske ekipe Peter Prevc, z 250 metri slovenski rekorder, si želi dolge in varne polete: “Od domače tekme pričakujem predvsem dolge polete, da mi bo uspelo ostati zbran do nedelje. Predvsem pa si želim ustvariti lepe spomine, ker bodo na tekmah znova spet navijači. Na tekme pridejo tudi vsi domači.”

Gledalci si zagotovo želijo videti tudi nov svetovni rekord, ki ga ima z 253,5 metra v lasti Kraft (postavil ga je leta 2017 v Vikersundu), doslej so rekordno znamko v Planici postavljali 28-krat, zadnjič leta 2005, ko je Norvežan Bjoern Einar Romoeren poletel 239 metrov.

Lani, ko so bile na sporedu tri posamične tekme, je dve dobil Nemec Karl Geiger, leta 2020 v Planici tudi svetovni prvak, eno pa Japonec Ryoyu Kobayashi, z 252 metri tudi rekorder naprave. Omenjena tekmovalca se bosta letos v Sloveniji tudi borila za skupno zmago v svetovnem pokalu. Japonec ima 66 točk naskoka pred Nemcem.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Mariborčani zbrali vrhunce poslovilne tekme “največjega, ki je kadarkoli nosil vijolični dres” (VIDEO)...Več

2

Pancar: ”Če bom pridno delal, sem prepričan, da bo prišel moj čas!” (VIDEO)...Več

3

Darijan Matić – “zlati” kapetan Olimpije in del Murinega sanjskega vzpona...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Matić za ŠTV: Obdobje v Olimpiji najlepše v karieri!...Več

2

Puš pred začetkom SP elitne divizije: “Prvak je lahko 8 ekip!”...Več

3

Poslovnež, ki je Koper vrnil na nogometni zemljevid: ”V nogometu ni garancije za uspeh!”...Več