single
[13]
121805

V Planici prepričani, da je letalnica pripravljena za svetovni rekord

Avtor: Blaž Magdič
21. 3. 2021, 10.08

Planiška letalnica bratov Lada in Janeza Goriška, po zaslugi katerih se premika meje v smučarskih poletih, to sezono praznuje 52 let. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov, Janez Gorišek si želi, da bi se rekordna znamka spet vrnila pod Ponce. Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar je potrdil, da je letalnica pripravljena za svetovni rekord.

Planica je zibelka smučarskih poletov, kjer je človek prvič skočil čez 100 in 200 metrov. Leta 1969, ko je bila zgrajena letalnica bratov Gorišek, so že izpeljali prvo uradno tekmovanje. Že tistega leta je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat.

Povsem prvi polet na novi letalnici, ki sta jo projektirala Lado in Janez Gorišek, je opravil 6. marca Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Goriška ob prvem poletu ni bilo, saj se je ravno takrat vračal iz Libije, kjer je nadziral obnovo po potresu, ki je prizadel to afriško državo.

“Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu. Prve tekme pa nisem zamudil. Posadili so me skupaj s Titom. Težko je povedati, kakšni občutki so to,” je ganjeno o spominih govoril Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznava, da ga še danes povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu, kot tudi ob spominih nanj.

Gorišek je skonstruiral približno sto skakalnic in letalnic, tudi tiste za domače, jugoslovanske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984. Z njegovo pomočjo so prenavljali letalnice v Kulmu, v Oberstdorfu, Vikersundu ter Harrachovu.

“Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje,” je februarja 2020 na slovesnosti na ljubljanskem Nebotičniku, s katero so se spomnili prvih poletov pod Poncami. Po letu 1985 so svetovne rekorde dosegali zgolj v Planici vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu in je ta prevzela primat.

Ravno v Vikersundu je Peter Prevc leta 2015 kot prvi Zemljan v zgodovini preletel magično mejo 250 metrov.

A Goriškova velika želja je, da bi v Planico nazaj vrnili svetovni rekord, ki ga je slovenska letalnica držala dolga desetletja. Ta je zdaj v lasti Vikersunda, kjer je Avstrijec Stefan Kraft leta 2017 poletel 253,5 metra. V Planici so bili rekordu zelo blizu že leto pozneje, ko je Avstrijec Gregor Schlierenzauer poletel do 253,5 m, kar je izenačen svetovni rekord, a pri pristanku podrsal.

V Goriškovih očeh je Planica vseeno izenačila rekord, a sam meni, da je prostora za nove rekordne znamke še dovolj.

Na finalu sezone 2018/19 je bil povsem blizu svetovnemu rekordu tudi Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je na zadnji tekmi zime 24. marca 2019 pristal pri 252 m in s tem ravno ob 50. obletnici letalnice bratov Gorišek poskrbel za nov uradni rekord planiške lepotice.

Pretekla sezona se je zaradi koronske pandemije predčasno končala, zato pa bodo najboljši skakalci sveta to zimo kar dvakrat obiskali zibelko poletov. Prvič so jo konec decembra, ko je Planica prvič gostila SP v popoldanskih urah, za ta namen so jo opremili z reflektorji, ki bi bili dovolj za dva nogometna stadiona.

Organizacijsko je decembrska prireditev minila brez težav kljub novim, covidnim razmeram, a je bila tekma brez navijačev, ki dajo Planici tradicionalno čarobno vzdušje. Brez njih je izpadel tudi dobršen del finančnih prihodkov. In čeprav so si organizatorji želeli vrnitev gledalcev za marčevski finale sezone, bo dolina pod Poncami tudi tokrat samevala.

Novi vodja tekmovanja Aljoša Dolhar, z marčevskim SP se je poslovil Jelko Gros, pravi: “Letalnica bo pripravljena tudi za svetovni rekord, a vsi veste, da se tega ne da načrtovati.”

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Gajser ekskluzivno za Šport TV: ”Občutek, ko imaš svojo progo, je fenomenalen” (VIDEO)...Več

2

Med množico Francozov po derbiju Ligue 1 pretep dveh italijanskih reprezentantov (VIDEO)...Več

3

Po enajstih letih črno-modra navijaška norija na ulicah Milana (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Inter do naslova? Seveda, če pa so pripeljali mene”...Več

2

Andrea, kaj ti je bilo tega treba?...Več

3

Marotta provocira Juventine: Komaj čakam, da pridem v Torino kot prvak...Več