single
[2]
166207

V ligi prvakov odslej polavtomatski sistem za prepovedan položaj

Avtor: Urban Kolman
3. 8. 2022, 18.54

Evropska nogometna zveza (Uefa) je objavila, da bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sistem bodo uporabili tudi prihodnji teden na tekmi evropskega superpokala.

Optični sledilni sistem so preizkušali na klubskem svetovnem prvenstvu in na lanskem arabskem pokalu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je tudi že potrdila, da bo sistem za določanje prepovedanega položaja uporabljala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju.

Tehnologija sledi udom nogometašev ob pomoči kamer za televizijske prenose in drugih specializiranih kamer, ki skupaj določajo točen položaj igralcev na igrišču. To sodnikom v nekaj sekundah prinese točne informacije.

“Ta inovativni sistem bo omogočil ekipam Vara, da določijo prepovedan položaj hitreje in natančneje, kar bo pripomoglo k toku tekme in konsistentnosti pri odločitvah,” je dejal Uefin šef za sodniške zadeve Roberto Rosetti. Pri Uefi so pojasnili, da so od leta 2020 izvedli 188 testov sistema.

Ta bo v Evropi prvič v uporabi 10. avgusta, ko se bosta v Helsinkih na superpokalu merila zmagovalec lige prvakov Real Madrid in zmagovalec evropske lige Eintracht Frankfurt.

Vir: STA
Foto: Imago Sports via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Golemac: Kljub odhodu Blažiča ne bi smelo biti težav (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Iloski se ne ustavlja, njegova strelska statistika že pri številki 19!...Več

3

Velikonja poskrbel, da bodo pri Olimpiji spet jedli krofe (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več