single
[2]
146228

VIDEO: V Indiji razburja kip Cristiana Ronalda

Avtor: Rene Vidmar
31. 12. 2021, 11.25

V indijski zvezni državi Goa so odkrili nov kip portugalskega nogometnega virtuoza Cristiana Ronalda. Čeprav je bila prvotna ideja kipa navdihovati mlade, je skulptura pri delu lokalnega prebivalstva sprožila burno razpravo.

Okoli kipa se je tako v preteklih dneh že zbralo nekaj protestnikov, ki so izražali nestrinjanje s postavitvijo. Kritiki trdijo, da bi morali namesto zvezdnika Manchester Uniteda raje počastiti lokalne indijske nogometne talente.

Lokalna tiskovna agencija je zbrala mnenja nekaterih domačinov, ki so pojasnili, zakaj so proti skulpturi. “Zelo sem razočaran, da so postavili kip Ronalda. Morali bi biti ponosni na svoje nogometne ikone,” je dejal eden izmed vprašanih domačinov.

Kip je v Indiji kontroverzen tudi zaradi dejstva, ker letos mineva 60 let odkar so Goo Indijci osvobodili izpod kolonialnega jarma Portugalcev. Ta mesec so v tej obmorski zvezni državi, ki je v Indiji ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij, obeležili številne proslave, ki so počastile ta zgodovinski praznik.

Ker odkritje kipa sovpada ravno v času slavja, nekateri menijo, da upodobitev Portugalca žali tiste, ki so se borili za neodvisnost. “To, da so kip portugalskega nogometaša postavili v tem letu je bogokletno. V Goi živi veliko borcev za svobodo, ki so nad to potezo globoko užaljeni,” je dejal drugi protestnik.

Ronaldo se sicer nad postavitvijo še ni odzval. Ni pa to prva umetnina, ki polni naslovnice svetovnih medijev. Leta 2017 je pozornost javnosti vzbudila bronasta doprsna skulptura, ki so jo postavili v Portugalčevem rojstnem kraju Madeiri. Tedaj je bila upodobitev tarča posmeha, saj naj ne bi sovpadala s podobo nekdanjega zvezdnika madridskega Reala. Kip so tedaj po nekaj več kot enemu letu zamenjali.

Foto: AP Photo/Rui Vieira via Guliver 

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več