šport TV 1 logo
23:00
Motokros Magazin, VN Portugalske MXGP
šport TV 2 logo
23:00 DANES
Finale: Primorska - Olimpija, tretja tekma Liga Nova KBM
šport TV 3 logo
23:00 DANES
Caen - Bordeaux Ligue 1

V Celju danes obeležujejo spomin na sanjsko leto 2004

Avtor: Marko Premrl
24. 4. 2019, 14.14

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na današnji dan pred 15 leti spisali eno najlepših zgodb v zgodovini slovenskega športa in osvojili ligo prvakov. Celjska zasedba je temelje za zmago nad nemškim Flensburgom postavila na prvi tekmi, ko je slavila s 34:28, na povratnem obračunu pa se je navkljub porazu z 28:30 veselila zgodovinskega uspeha.

Celjska ekipa je že v devetdesetih letih minulega stoletja mešala štrene najboljšim klubom na stari celini. Pod vodstvom predsednika Toneta Turnška, ki je bil tedaj na čelu pivovarskega velikana iz Laškega, se je ekipa v tem obdobju kar štirikrat prebila v polfinale lige prvakov, a je kar trikrat morala priznati premoč tedanjega absolutnega kralja rokometnih igrišč iz Barcelone, v sezoni 1997/98 pa ji je mero vzela zasedba iz hrvaškega Zagreba.

Ko so v knežjem mestu – po številnih zapravljenih priložnostih na veliki sceni – že počasi začeli opuščati “projekt evropskega prvaka”, pa se je zgodila sanjska sezona 2003/04. Prva je za rokometni dosežek “par excellence” poskrbela slovenska moška rokometna reprezentanca, ki je na domačem evropskem prvenstvu osvojila odličje srebrnega leska, še lepšo zgodbo pa so spisali v mestu ob Savinji.

To je bilo eno najbolj razburljivih popotovanj v zgodovini evropskega klubskega rokometa. Celjska ekipa je po razmeroma rutinskem delu v skupinskem delu uprizorila naravnost čudežne predstave. V osmini finala je na svoji premierni tekmi v novi dvorani Zlatorog na dvoboju s španskim Ademarjem nadoknadila kar 13 golov primanjkljaja s prve tekme v Leonu, v četrtfinalu je odpihnila nemški Lemgo, v polfinalu je dvakrat premagala tedaj “novega evropskega rokometnega tigra” iz španskega Ciudad Reala, v velikem finalu pa je na kolena položila še nemški Flensburg-Handewitt.

Solze sreče so po tem zgodovinskem uspehu na severu Nemčije tekle v potokih. Uspeh varovancev Mira Požuna, ki je lani umrl po hudi bolezni, je že v Flensburgu pozdravila armada navijačev, še bolj praznično in prešerno je bilo v domovini, ko je letalo že isti večer po vrnitvi iz Nemčije prekršilo traso načrtovanega leta in zaokrožilo nad Celjem, pred dvorano Zlatorog pa se je zbralo več kot 10.000 privržencev celjskega kluba, ki so z ovacijami in spoštovanjem pričakali svoje junake.

Tedaj so celjski dres nosili tedanji kapetan in vratar Dejan Perić. Na golu je bil poleg njega še Gregor Lorger, v polju pa Uroš Zorman, Sergej Rutenka, Renato Vugrinec, Edi Kokšarov, Matjaž Brumen, Jure Natek, Marko Oštir, Žikica Milosavljević, Dino Bajram, Nenad Bilbija, Miladin Kozlina in Miha Gorenšek.

Celjska ekipa je bila po tem zgodovinskem uspehu še kratek čas konkurenčna najboljšim zasedbam na stari celini, v zadnjem desetletju pa je zaradi finančne podhranjenosti bolj ali manj izgubila stik z njimi, čeravno vsako sezono priredi senzacijo ali dve in vzame skalp boljšim in močnejšim ter predvsem bogatejšim evropskim ekipam.

Na domačem prizorišču je še vedno korak pred tekmeci. Doslej je 22-krat osvojila naslove državnih in 21-krat pokalnih zmagovalcev, v tej sezoni pa so najbolj usodne tekme šele pred njo. Po štirih odigranih tekmah v končnici za prvaka ima tri točke prednosti pred velenjskim Gorenjem, 11. in 12. maja pa bo nastopila na zaključnem pokalnem tekmovanju v Novem mestu.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več