pismo ikona
šport TV 1 logo
00:45
Lens - Nice Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Clermont - Auxerre Ligue 2
šport TV 3 logo
01:00
Fiorentina - Crotone Serie A

V Avstraliji vse nared za začetek novega pokala ATP

Avtor: Marko Premrl
2. 1. 2020, 16.19

V Avstraliji, ki je v primežu obsežnih uničujočih požarov, so se končale sklepne priprave na niz teniških dvobojev, s katerimi se bo odprla nova sezona turnirjev najvišje kakovostne ravni. Prvi na januarskem sporedu bo novi turnir pokal ATP, kot svojevrstni uvod v prvi veliki slam sezone, odprto prvenstvo Avstralije v tenisu v Melbournu.

Z novim formatom tekmovanja niso navdušeni člani teniške karavane. Največja zvezdnika sodobnega moškega tenisa Novak Đoković in Rafael Nadal sta se poenotila v skupnem pozivu združenju poklicnih igralcev tenisa ATP, da naj novi pokal ATP združijo s turnirjem reprezentanc Davisovim pokalom, ki je prav tako doživel kar nekaj sprememb. Davisov pokal poteka sicer pod okriljem Mednarodne teniške zveze ITF.

Za združitev obeh turnirjev pod eno streho sta se zavzela tudi Kanadčan Denis Šapovalov in Francoz Nicolas Mahut. “Smiselno bi bilo imeti eno super svetovne prvenstvo oziroma svetovni pokal ali pač kakorkoli bi takšnemu turnirju nadeli ime,” je dejal Đoković.

“Res je. Trenutno je kar nekaj zmede, ker sta dva turnirja, ki nekako delujeta kot svetovni prvenstvi, terminsko zelo skupaj. To ni najbolje za šport, ampak očitno tako delujejo stvari in nas igralcev o tem nihče ničesar ne vpraša,” se je z najboljšim srbskim teniškim igralcem strinjal njegov španski tekmec Nadal ter prav tako pozval k oblikovanju enega “teniškega svetovnega prvenstva”.

Đoković se bo udeležil pokala ATP, a le iz razloga priprav na naskok na osmi naslov zmagovalca Australian Opna.

“Australian Open, Melbourne Park, mi je vedno zelo ustrezal in komaj čakam, da se začne prava akcija. To je moj najljubši turnir, kjer sem tudi najbolj uspešen, zato zelo rad igram na tem turnirju,” je še dejal.

Skupni nagradni sklad novega tekmovanja je 22 milijonov avstralskih dolarjev oziroma skoraj 13,7 milijona evrov.

Zaradi pokala ATP je iz koledarja za leta 2020 izginil Hopmanov pokal, neuradno svetovno prvenstvo mešanih ekip, ki je potekalo v Perthu.

Pokala ATP bo v Sydneyju, Brisbanu in tudi v Perthu, ki je kot zadnje od treh mest pristal na izvedbo moškega turnirja z nagradnim skladom 22 milijonov dolarjev. Hopmanov pokal, ki so ga 31 let pripravljali v Perthu, tako nima več mesta v teniškem koledarju.

Na desetdnevnem pokalu ATP bo nastopilo 24 moških ekip. Brisbane in Perth bosta gostila predtekmovanja, v katerih bo vsaka ekipa igrala po dva posamična dvoboja in igro dvojic, osem moštev se bo uvrstilo v finalni del na izpadanje, ki ga bo gostil Sydney.

“Nič ni bolj opredeljevalo Perth in tamkajšnje prebivalce na začetku leta kot Hopmanov pokal. Moj takojšnji odziv na to je žalost, da tekmovanja ne bo več v Perthu, prav tako je prisotna velika zaskrbljenost, ali bo Hopmanov pokal sploh lahko še kje potekal,” je dejal Paul McNamee, nekdanji teniški zvezdnik in ustanovitelj Hopmanovega pokala.

Tega sta lani dobila Švicarja Roger Federer in Belinda Benčič, kot najverjetneje zadnja zmagovalca, ki sta v finalu ugnala Nemca Angelique Kerber in Saša Zvereva.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

2

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

3

Pokalna senzacija: Drugoligaš izločil evropske prvake (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Mandžukić izziva Milanovo prekletstvo številke 9...Več

2

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

3

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več