single
[3137,2]
170839

Union Berlin: Novi nemški vladar?

Avtor: Rene Vidmar
21. 9. 2022, 09.51

Berlinski Union je v šestem krogu prvič v svoji zgodovini zasedel prvo mesto na prvenstveni lestvici Bundeslige. S tem so ''železni'' pred reprezentančnim premorom sklenili izjemno potovanje iz samega brezna na vrh nemškega nogometa. Union namreč vodilno mesto katerekoli lige zaseda prvič po letu 1970 in vodstvu v vzhodnonemški Oberligi.

Njihova tedanja pot na vrh je bila tako težka kot zdaj. Za začetke berlinskega Uniona lahko štejemo leto 1906. Njegova predhodnica FC Olympia Oberschöneweide je nastala z združitvijo treh lokalnih ekip. Tri leta kasneje pa se je klub zaradi ločitve od partnerskega kluba BTuFC Union 1992 preimenoval v Union Oberschönewiede.

V obdobju med obema vojnama je Unionu uspel priti do prvega večjega uspeha. Leta 1923 so se uvrstili v finale nemškega prvenstva, kjer so 3 proti 0 klonili proti Hamburgu. V naslednjih letih je klub še naprej beležil regionalne uspehe, dokler ga v pozabo nista pahnila finančno močnejša mestna tekmeca Hertha in Tennis Borussia.

Po koncu druge svetovne vojne se je Union zopet začel vzpenjati. V sezoni 1946/47 so tako osvojili berlinski pokal. Toda v času vse večjega razdora v državi je klub iz nemške prestolnice vnovič nazadoval. Po letu 1961 in vzpostavitvi Berlinskega zidu se je Union znašel v tretji ligi vzhodnonemškega nogometa.

To je bil čas, ko sta na vzhodni strani razdeljene Nemčije vladali ekipi, kot sta Vorwärts Berlin in BFC Dynamo. Leta 1966 se je Union Oberschönewiede preimenoval v Union Berlin. Ime kakršnega poznamo še danes. Njihov vzdevek “Die Eiseren” oziroma “železni” izvira ravno iz tega obdobja. Tedanji dresi Unionovih nogometašev so namreč močno spominjali na uniforme delavcev v lokalnih železarnah.

Po preimenovanju se je klubu uspelo vrniti med elito vzhodnonemškega nogometa. Leta 1968 so osvojili pokal. V naslednjih dveh desetletjih, ki sta sledili združitvi Nemčije, pa so se “Berlinčani” končno ustalili med prehodi različnih divizij.

To je bil čas, ko so v vzhodnem delu lahko zgolj opazovali, kako je Hertha uveljavljala status glavnega kluba nemške prestolnice. Toda Unionovo prvo napredovanje iz Regionallige Nord v drugo Bundesligo v sezoni 2000/01 je nakazovalo smele klubske ambicije. Tega leta se je tretjeligaš v zgodovino vpisal tudi z uvrstitvijo v finale pokala DFB, kjer so sicer izgubili proti Schalkeju. Toda s finalnim nastopom so si ”železni” priborili vstopnico za nastop v Uefinem pokalnem tekmovanju. S tem so postali sploh prvi in edini tretjeligaš v zgodovini, ki mu je to uspelo.

Leta 2004 je ob ponovnem izpadu med tretjeligaše občutke veselje zopet zamenjala razočaranost. Toda pet sezon pozneje se jim je uspelo vrniti v drugo ligo. Tam je Union ostal desetletje, vse dokler si ni v sezoni 2018/19 s tretjim mestom prislužil pravice do nastopa v ”play-off” kvalifikacijah za uvrstitev v Bundesligo. Union je proti Stuttgartu dvakrat remiziral, toda zaradi zadetkov v gosteh so se ” vzhodni Berlinčani” lahko veselili prvega napredovanja med elito.

To je bil zgodovinski trenutek za klub in pristaše “železnih”. Obstoj Uniona je bil namreč v zgodovini večkrat ogrožen. Sprva mu je v 80. letih zaradi nasprotovanja terorju in avtoritarni vladavini grozil zloglasni obveščevalni aparat nemške demokratične republike Stasi. Leta 2004 pa so navijači dobesedno s krvjo rešili klub, ki mu je zaradi razpadajočega stadiona pretil odvzem tekmovalne licence. V Nemčiji namreč za darovano kri dobiš plačilo.

Trud privržencev je tako zdaj po dolgih letih vendarle poplačan. S sedmim mestom v drugi sezoni med elito so si zagotovili nastop v novoustanovljeni konferenčni ligi. Naslednje leto so dosežek izboljšali s šestim mestom in si tako izborili nastop v evropski ligi. Vmes so Herthi s štirimi zmagami na derbijih odvzeli primat vodilnega kluba nemške prestolnice. Po zmagi nad Kölnom v zadnjem krogu pa so zdaj celo na vrhu bundesligaške lestvice.

“Navijači lahko zaradi dosedanjega razpleta sezone že zdaj praznujejo. Toda jaz celotno situacijo dojemam nekoliko drugače. Ob pogledu na lestvico me veseli predvsem 14 točk. To nam bo v nadaljevanju sezone še kako pomagalo. Pred nami so težki tedni. Prihajajoči tekmeci ne bodo lahki. Zavedati se moramo, da bo zagotovo prišlo tudi obdobje, ko nam ne bo tako lahko,” prevelike evforije še ne želi zganjati glavni strateg Urs Fischer. Toda sanje pristašev “železnih”, da bi ob koncu sezone vendarle dvignili ”meisterchale”, so zdaj še kako otipljive.

Foto: Boris Streubel/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: SŽ Olimpija na prvi domači tekmi točke predala Celovcu...Več

2

VIDEO: Kako ne začeti tekme? Predava Las Vegas...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

2

Union Berlin: Novi nemški vladar?...Več

3

Tekma med Muro in Olimpijo dobiva tretji polčas: Riera na družbenem omrežju odgovarja Čontali (FOTO, VIDEO)...Več