single
[38]
146076

Umrl legandarni John Madden

Avtor: Klemen Verlič
29. 12. 2021, 12.56

V 86. letu starosti je umrl nekdanji trener lige v ameriškem nogometu NFL John Madden, ki je zasedbo iz Kalifornije, Oakland Raiders, popeljal do naslova prvaka, zmage na super bowlu, leta 1976. Za mnoge je bil prvi obraz tega športa.

“Nihče ni ljubil ameriškega nogometa bolj kot Madden,” je o Maddnovi smrti v izjavi dejal komisar NFL Roger Goodell. “On je poosebljal ameriški nogomet. Nikoli ne bo drugega Johna Maddena in za vedno mu bomo dolžni za vse, kar je storil, da sta ameriški nogomet in liga NFL to, kar sta danes,” je še dejal Goodell.

Madden je odraščal v Kaliforniji in je bil že od srednje šole predan ameriški različici nogometa, ki z nogometom, ki ga poznamo na stari celini in drugod po svetu nima prav veliko skupnega.

Zanimivo je, da Madden ameriškega nogometa nikoli ni igral na najvišji ravni v ligi NFL, saj mu je to po izboru na naboru leta 1958 preprečila poškodba kolena. Namesto tega se je odločil posvetiti trenerskemu delu.

Leta 1969 je postal najmlajši glavni trener v takratni zgodovini lige NFL, star 32 let in 10 mesecev. Z Oaklandom je nato leta 1976 osvojil super bowl, njegova zelo uspešna trenerska kariera pa mu je leta 2006 prinesla mesto v dvorani slavnih.

Po končani trenerski karieri je našel nov izziv, in sicer v vlogi komentatorja, kjer je postal zvezda komentatorskih kabin. Sčasoma je delal za vsa štiri velike televizijske mreže, in sicer CBS, Fox, ABC in NBC. V enem obdobju je imel plačo, ki je bila višja od plače katerega koli poklicnega igralca tega športa.

Zaradi svojega posebnega sloga pa je bil izbran tudi za obraz edine uradno odobrene videoigre NFL John Madden Football. Ta je prvič bila predstavljena leta 1988, v nadaljevanju pa je bila deležna vsakoletnih posodobitev in je pod imenom Madden NFL še danes prodajna uspešnica.

Foto: Mark Duncan/AP Photo via Guliver
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Blešči se od zlata! Šampion Verstappen predstavil svojo novo opremo (VIDEO)...Več

2

Smučar ali hokejist? Kako se je Blažič odločil za poklic košarkarja (video)...Več

3

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dobrodelni Memorial Milana Ščulca pripadel Kopru...Več

2

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

3

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več