single
[6]
202192

Turkinje po dramatični zmagi prvič na vrhu Evrope

Avtor: Urban Kolman
3. 9. 2023, 22.50

Odbojkarice Turčije so na 33. evropskem prvenstvu prvič postale evropske prvakinje. V finalu so v Bruslju pred polno dvorano svojih navijačev po dveh urah in 21 minutah ogorčenega boja s 3:2 (-25, 21, -22, 22, 13) premagale Srbkinje, sicer svetovne prvakinje, ki tako ostajajo pri treh evropskih naslovih.

Junakinja tekme je bila naturalizirana Melissa Teresa Vargas, ki je nekoč igrala za Kubo, dosegla je kar 41 točk, z najpomembnejšo je tudi končala dvoboj.

Polna dvorana, v kateri so prevladovali glasni turški navijači, so lahko uživali v dvoboju, ki je sicer imel veliko preobratov, in tudi v strelskem dvoboju dveh zvezdnic Tijane Bošković in Vargas. Tega je dobila naturalizirana Turkinja z 41:37, zagotovo pa ji mnogo več pomeni, da je njena ekipa zmogla moči, da je zaostanek 1:2 v nizih spreobrnila v zmago. Še posebno, ker je v tretjem nizu zapravila vodstvo šestih točk, še pred samo končnico pa vodila za štiri. To je bil tudi edini niz, v katerem je imela ena izmed ekip večjo prednost.

Zmaga Turčije, ki so prejšnja dva finala evropskih prvenstev izgubile, je bil velik dosežek tudi za trenerja Daneleja Santarellija, nekdanjega stratega Srbije. Postal je prvi trener, ki je hkrati svetovni (Srbija), evropski prvak (Turčija), zmagovalec lige narodov (Turčija) in klubski evropski prvak (Imoco Volley).

Bronasto kolajno je osvojila Nizozemska. V malem finalu je s 3:0 (23, 26, 20) ugnala Italijo. Za Nizozemsko je to sedma kolajna na evropskih prvenstev, druga bronasta. Ob enem zlatem ima še štiri bronaste. Italija ostaja pri osmih medaljah.

Vir: STA
Foto: AP Photo/Virginia Mayo via Guliver Images

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več