šport TV 1 logo
12:30
Atalanta - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
12:30
Torino - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
12:05
St. Louis - Tampa Bay NHL

Tudi Kobe Bryant opozarja na prepad med moško in žensko košarko

Avtor: Marko Premrl
29. 5. 2019, 14.53

Nekdanji ameriški košarkar Kobe Bryant je dodal svoj glas vse bolj glasnim opozorilom v ZDA o velikih razlikah med ligama NBA in ženske različice WNBA. Med nedavnim obiskom tekme lige WNBA je opozoril na pogosto zaničevalni odnos do ženske lige. To od moške lige NBA še vedno ločuje velike razlike v plačah, medijski pozornosti in številu gledalcev.

Oboževalci nekdanjo legendo košarkarske lige NBA, ki je oče treh deklic, nemalokrat vprašajo, ali bo imel sina, da bo nadaljeval uspešno družinsko košarkarsko tradicijo. Bryant pa jim odgovarja, da bodo tudi njegove tri hčere lahko dobro upravičile družinsko ime na igrišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bryant si je preteklo nedeljo skupaj s hčerami ogledal otvoritveno tekmo sezone med Los Angeles Sparks in Las Vegas Aces v ženski različici poklicne severnoameriške košarkarske lige WNBA. Kot je povedal, je želel, da se hčere učijo košarke od najboljših.

“Ni boljšega načina za učenje kot to, da spremljaš najboljše pri opravljanju svojega dela,” je dejal in dodal: “Igra v ligi WNBA je izjemno atraktivna.”

Kljub uspešni širitvi lige in vse večji gledanosti je ženska košarkarska liga WNBA v svoji 23. sezoni še vedno pogosto podvržena zaničevalnemu odnosu moških. Besede 40-letnega Bryanta pa so zato izjemno pomembne za dvig zavesti o kakovosti ženske košarke.

Te lahko prispevajo k trudu vodstva lige, da bi pritegnili več moških k ogledu. V ta namen je letos na družbenih omrežjih objavilo promocijski spot, v katerem zvezdnice lige Diana Taurasi, Brittney Griner in Skylar Diggins-Smith opozarjajo, kako pomembna je moška podpora ženski košarki.

Igralka v ženski košarkarski ligi NBA Chiney Ogwumike je na družbenem omrežju opozorila, da veliko moških komentira žensko košarko, a je v resnici sploh ne pozna.

Prav tako ne cenijo igralk in jih podcenjujejo. “Ampak dobili boste hčerko in če bo dobra v košarki, boste zagotovo želeli, da igra v WNBA. Zato sledite Kobu Bryantu in jo podprite,” je Ogwumikejeva naslovila svoj poziv tako navijačem kot tudi drugim košarkarjem.

Med ligama NBA in WNBA so še vedno velike razlike, je v članku v avgustu ugotavljal britanski The Guardian. Potem ko je James LeBron lani poleti podpisal štiriletno pogodbo za 154 milijonov dolarjev, je igralka ekipe Las Vegas Aces A’ja Wilson na družbenem omrežju zapisala, da mora biti to res lepo, saj njihove pogodbe ne presežejo milijona dolarjev. “Mi dobimo 30 odstotkov vseh prihodkov, medtem ko dobijo moški vsaj polovico,” je še dodala v objavi na Twitterju.

Tako kot se po družbenih omrežjih vse bolj sliši glas košarkaric, je tudi liga WNBA v preteklih dveh letih naredila veliko za večjo popularizacijo ravno z njihovo uporabo. Ta v odsotnosti večje pokritosti v tradicionalnih medijih predstavljajo pomembno platformo za večji doseg v javnosti, ki pa raste tudi kot posledica širših sprememb v družbi, je še izpostavil The Guardian.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dybala kot Messi, Ronaldo kot topničarji, Costa v “pajka”...Več

2

VIDEO: Sassuolo do remija z evrogolom v zadnji minuti...Več

3

VIDEO: Ribery kot v najboljših letih, pošalil se je z obrambo Lazia...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kakšna blamaža Barce! Katalonci vodili z 2:0, tri sekunde pred koncem pa izgubili...Več

2

Oblak: Beckenbauerju sem rekel, ti samo javi pa pridem!...Več

3

Oblak madridski kralj prostih strelov (VIDEO)...Več