šport TV 1 logo
22:00
Slovenija - Ukrajina IIHF SP divizije 1 2014
šport TV 2 logo
21:30
Juventus - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
23:00
New York Islanders - Tampa Bay NHL

Trojček BDD, Matuidi ali kaj tretjega?

Avtor: Luka Cotič
27. 9. 2019, 08.12

Pred sobotno prvenstveno tekmo s SPAL-om se je trener Juventusa Maurizio Sarri znašel v velikih težavah. Ostal je praktično povsem brez bočnih branilcev. Na desnem boku bo potemtakem skoraj zagotovo zaigral Juan Cuadrado, toda kdo bo na nasprotni strani?

Brazilski reprezentant Alex Sandro je zaradi smrti očeta z dovoljenjem kluba odpotoval v domovino, na seznamu poškodovanih pa so Danilo, Mattia De Sciglio in Giorgio Chiellini, ki bi po sili razmer lahko nastopil tudi na skrajni levi strani obrambe. V primeru, da se bo Sarri odločil za igro s štirimi branilci v liniji, bo desno bržkone igral Cuadrado. Na levi strani prave rešitve ni. Poleti kupljeni Luca Pellegrini bo najmanj do januarja igral za Cagliari, kar se je že ob koncu prestopnega roka zdela precej nenavadna odločitev glavnih operativcev Juventusa.

Slednji so se zavestno odločili, da bodo v sezono krenili s tremi klasičnimi bočnimi branilci, niso pa računali na poškodbe, ki praktično ves čas od prihoda v Piemont mučijo Mattio De Sciglia in so nemalokrat že ponagajale tudi novincu v ekipi Danilu. Polletna posoja Pellegrinija je zaradi tega skrajno nelogična, da ne napišem celo nespametna poteza. Avtorju pričujočega prispevka se je poletna menjava Leonardo Spinazzola – Luca Pellegrini z nogometnega vidika zdela precej nesmiselna, a je seveda imela svoj pomen v poslovnih knjigah.

Ena izmed možnosti za levi bočni položaj v obrambi na tekmi proti Spallinom je Blaise Matuidi. Izkušeni Francoz je izraziti levičar, dovolj atletski in hiter, borben ter odgovoren, da bi lahko prevzel omenjeni igralni položaj. Druga možnost je uvrstitev enega izmed osrednjih branilcev na levi bok. Pri tem velja poudariti, da nihče izmed četverice Bonucci, de Ligt, Rugani, Demiral ni levičar, niti ni pretirano hiter, zato bi tovrstna poteza predstavljala konkretno tveganje. Tretja možnost je igra s tremi osrednjimi branilci, ki je bržčas najbolj verjetna.

SPAL namreč redno uporablja sistem s tremi srednjimi branilci, Juventus bi se tako lažje zoperstavil nasprotniku na zgoščeni sredini igrišča. Maurizio Sarri poudarja, da bo njegov Juventus taktično raznovrsten in da ne bo vedno uporabil postavitve 1-4-3-3. Napoved je uresničil že v Brescii, kjer je nastopil s postavitvijo 1-4-3-1-2. Proti Jasminu Kurtiču in soigralcem bi lahko preizkusil še tretji model igre, ki so ga pri črno-belih bolj kot ne že navajeni in ga bodo morda morali uporabiti tudi na bližajočem se Derbyju D’Italia z Interjem.

Če se bo Sarri odločil za igro s tremi branilci, se postavlja vprašanje, kakšno zasedbo bo poslal na igrišče. Bonucci – de Ligt – Demiral je glede na videno v dosedanjem poteku sezone še najbolj logična izbira. Daniele Rugani je s prihodom zadnjih dveh postal peto kolo, potem ko je bil že predviden za naslednika bodisi Bonuccija bodisi Chiellinija. 25-letni Rugani je član prve ekipe Stare dame že peto sezono, a do zdaj še ni dobil prave priložnosti za dokazovanje nesporno reprezentančne kakovosti. Ampak to je že tema za kakšno drugo priložnost …

Vljudno vabljeni k ogledu tekme Juventus – SPAL, v soboto ob 15:00 na Šport TV 1.

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več