šport TV 1 logo
12:30 PRVIČ
Vrhunci šestega dneva Tour de Hongrie
šport TV 2 logo
11:45
Italija, 17. HP WRC
šport TV 3 logo
11:00 DANES
Urugvaj - Ekvador Copa America

Topničarji brez Mhitarjana v finalu evropske lige

Avtor: Blaž Magdič
21. 5. 2019, 21.39

Angleški nogometni prvoligaš Arsenal bo v finalu evropske lige v azerbajdžanskem Bakuju 29. maja proti Chelseaju igral brez Armenca Henriha Mhitarjana. Njegovo sodelovanje je bilo pod vprašajem zaradi spora Armenije in Azerbajdžana glede pokrajine Gorski Karabah.

Arsenal je skupaj z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) poskušal rešiti varnostna vprašanja glede Mhitarjanovega nastopa. “Podrobno smo preučili vse možnosti, da bi bil Henrih del ekipe, toda po pogovoru z njim in njegovo družino smo se odločili, da ne bo potoval z nami,” je Arsenal objavil na svoji spletni strani.

“Pisali smo Uefi, da bi izrazili zaskrbljenost glede te situacije. Micki je bil ključen igralec naše ekipe na poti do finala, tako da je to za nas velika izguba. Prav tako nam je žal, da bo igralec izpustil veliki evropski finale zaradi teh okoliščin,” so še zapisali pri Arsenalu.

Mhitarjan je v tej sezoni za topničarje v vseh tekmovanjih odigral 39 tekem in dosegel šest golov.

Novica o njegovem neigranju zaradi nezmožnosti zagotovitve ustrezne varnosti je razburila otoško in drugo nogometno javnost, kritike pa so letele večinoma na Uefo, nekateri celo zahtevajo, da Uefa odvzame Bakuju organizacijo tekme. Poudarjajo tudi, da je bila dodelitev finala Azerbajdžanu velika napaka Uefe.

V imenu Azerbajdžana je tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Lejla Abdulajeva sporočila, da lahko Mhitarjan v Bakuju igra brez skrbi. “Navkljub zahtevnim odnosom med Azerbajdžanom in Armenijo lahko Mhitarjan igra v finalu evropske lige v Bakuju,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala Abdulajeva. Odzval se je tudi azerbajdžanski veleposlanik v Združenem kraljestvu Tahir Tahizadeh, ki meni, da bi bil Mhitarjan varen pred vsemi grožnjami.

Uefa je v izjavi za javnost zapisala, da je naredila vse za varnost armenskega nogometaša. “V sodelovanju z Arsenalom je Uefa želela in dobila vsa zagotovila za varnost igralca od najvišjih državnih oblasti. Kot rezultat smo sestavili obsežen varnostni načrt in ga predali klubu,” je sporočila Uefa in dodala, da spoštuje osebno odločitev kluba in igralca.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Gajser po hat-tricku zmag: Sploh ne vem, kaj naj rečem...Več

2

Zmes inteligence in potrpežljivosti – kako je Klopp zgradil svoj Liverpool?...Več

3

Giroudov finale bitke s preteklostjo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Ibrahimović s popolnimi škarjicami obnorel ZDA...Več

2

VIDEO: Mladinec se je ponorčeval z Neymarja...Več

3

VN Rusije: Gajserju zmaga in rdeča številka vodilnega (video)...Več