šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
17:20
Darussafaka - Cedevita Olimpija Eurocup
šport TV 3 logo
17:15
Amiens - Montpellier Ligue 1

Tokio začenja z reorganizacijo iger

Avtor: Marko Premrl
25. 3. 2020, 09.25

Prireditelji olimpijskih iger so se kljub temu, da priznavajo, da je bila odločitev logična, s težkim srcem sprijaznili s prestavitvijo olimpijskih iger. Trdijo, da jim je uničila večletno delo, da jih bo veliko stala in da bo imela negativne gospodarske posledice v državi.

A predati se ne mislijo, reorganizacijo že začenjajo, želijo pa čimprej izvedeti, kdaj bodo igre po novem na sporedu.

“Sedem let smo igre pripravljali, zdaj pa se zdi, da moramo še enkrat od začetka, časa za dokončanje pa nimamo veliko,” je mnenje večine na Japonskem in tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK).

Japonska se je za organizacijo iger odločila, da bi svetu pokazala, da je premagala katastrofe v zadnjih letih, ko jo je prizadel cunami in jedrska nesreča v Fukushimi. Zdaj pa je doživel nov šok, ki ga bo morala spet nekaj časa prebolevati.

“Morali smo priznati premoč koronavirusu, to je za nas boleč poraz. Človeštvo je premagala bolezen, hoteli pa smo dokazati ravno nasprotno. Olimpijski plamen bi lahko bil luč na koncu tunela, v katerem se svet trenutno nahaja,” je dejal japonski premier Shinzo Abe. Te besede je ponovil tudi v pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Podobno so razmišljali tudi na tokijskih ulicah. Ljudje so se doslej radi pohvalili s potekom priprav na igre, olimpijska infrastruktura je bila pripravljena precej pred rokom, vstopnice so se uspešno prodajale.

“Prestavitev za nas pomeni veliko razočaranje. A ko pomisliš na zdravje ljudi, je povsem pametna in razumljiva. Zdravstveno stanje v svetu je zelo resno in ljudje o igrah trenutno ne morejo razmišljati,” je francoski tiskovni agenciji AFP povedal Momoko Doku.

Prireditelji se zdaj soočajo z množico odprtih vprašanj. So določeni objekti še na voljo, kaj storiti z imetniki vstopnic in prostovoljci, kako umestiti igre v natrpan športni urnik leta 2021, Kaj storiti s 4000 luksuznimi stanovanji, v katere se bo spremenila olimpijska vas, večina izmed njih pa je že prodana, so le ena izmed njih. Preklicati bo treba tudi 10.000 hotelskih sob in jih vnovič rezervirati.

Japonska in MOK naj bi za organizacijo namenila 12,6 milijard dolarjev, strokovnjaki pa pravijo, da bo zdaj potrebna še polovica tega zneska.

“Nimamo druge možnosti, kot še naprej upati. Pred časom sem zbolel za rakom, rešilo me je novo zdravilo. Dobro poznam zdravstvene težave, dobro poznam občutke, ko zboliš. Še vedno živim, zdravje pa mora biti na prvem mestu,” predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori, ki je potrdil, da se bodi igre še naprej imenovale Tokio 2020, čeprav bodo najbrž na sporedu leta 2021.

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več