single
[8]
153635

Tina Šutej do bronaste kolajne na SP v Beogradu

Avtor: Rene Vidmar
19. 3. 2022, 23.09

Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Beogradu v skoku s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 metra. Naslov je s 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris, srebro je osvojila njena rojakinja Katie Nageotte. Olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 je tako kot Šutejeva skočila 4,75 m.

“Zadovoljna sem z medaljo. Dosegla sem jo skorajda tako, kot bi tekmovala doma. Veliko je bilo v zeleno oblečenih naših navijačev in tudi sicer sem čutila podporo s tribun. Po začetnih višinah, ko sem letvico podirala, sem zadovoljna, da sem se zbrala na 4,70 m, kar je bilo ključno v boju za zmagovalni oder,” je bila zadovoljna Šutejeva.

“Malo sem se razjezila nase, ko sem drugič podrla letvico na 4,70 m, potem pa sem imela le pozitivne misli. Dejala sem si, da je tretji skok enak kot prvi, da moram le tehnično dobro narediti vse skupaj. Vedela sem, da sem 4,70 letos velikokrat preskočila, da sem tega sposobna tudi s tehnično slabšim skokom. In sem šla brez razmišljanja na zalet. Izšlo se je,” je po uspehu še dejala Šutejeva.

Kljub temu, da ji začetek teme ni stekel in je že kazalo, da bi lahko celo ostala brez medalje, pa ji je pozneje steklo. “Na 4,60 m nisem čutila zaleta, mogoče sem imela tudi malo treme, novo zaletišče je tu. A pozna se mi, da sem postala boljša tekmovalka. Pred nekaj leti bi se že predala, tokrat pa sem se borila do konca in nagrada je medalja, tako kot tudi lani na EP na Poljskem,” se je spomnila lanskega Toruna, kjer je bila pred njo le Švicarka Angelica Moser.

Triintridesetletna Šutejeva je za Slovenijo na dvoranskih SP osvojila šesto medaljo, zlate v tej zbirki še ni. Srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m 2004 v Budimpešti, Marija Šestak, vodja slovenske ekipe tokrat v Beogradu, pa v troskoku leta 2008 v Valencii.

Tretji sta bili Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Jamajčanka Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu.

Bukovčeva in Čeplakova sta bili tokrat med gledalci v beograjski Stark areni.

Šutejeva je 5. marca v Rouenu v Franciji izboljšala svoj slovenski rekord. Preskočila je 4,80 metra in za pet centimetrov izboljšala prejšnji najboljši dosežek, s slednjim je bila tokrat tretja.

Začetno višino tega SP, 4,40 m, je izpustila, tako kot tudi preostale favoritinje. Nato so atletinje skakale na 4,45 m, kjer je bila Slovenka visoko nad letvico, a se je je dotaknila s palico, kljub temu pa je uspešno opravila prvi tekmovalni poskus na SP.

Na 4,60 m je bila prva uspešno prek letvice Moserjeva. Morrisova je letvico podrla. Šutejeva je zaradi polfinalnega teka na 60 m ob tekmovališču skoka s palico nato dolgo čakala na svoj nastop, potem pa letvico podrla. Prek nje sta bili v nadaljevanju le še Ukrajinka Jana Hladničuk in Nageottova.

Ko je Slovenka drugič poskušala prek 4,60 m, si je delila peto mesto, ker je bila prek letvice v drugem poskusu tudi Morrisova. S slednjo je nato četrto mesto delila Šutejeva, ko je bila visoko prek lestvice na 4,60 m za gladko napredovanje je na naslednjo višino.

Letvico na 4,70 m je prva zmogla Morrisova, Šutejeva jo je podrla, sledil je uspešen prvi skok Nageottove, Šutejeva pa je v drugem poskusu letvico podrla z nogo. Tedaj je bila na petem mestu, na tretje pa je prešla po tretjem poskusu, ko je bila uspešna in doživela navdušenje v dvorani, saj je imela zelo veliko podporo.

Ko so bile v tretjih skokih neuspešne Moserjeva in Hladničukova, razdelili sta si četrto mesto, ter Olivia McTaggart iz Nove Zelandije, ta je bila na šestem mestu, je bilo jasno, da je Šutejeva osvojila najmanj bron.

Za žlahtnejše odličje se je merila z Američankama, kar je bilo po izidih sezone pričakovati že pred SP. Izjemni tekmovalki iz ZDA sta v tej sezoni tako kot Šutejeva že preskočili 4,80 m in ta trojica je bila najboljša med vsemi udeleženkami tega prvenstva.

Šutejeva je v prvem poskusu preskočila 4,75 m, kot tudi obe Američanki. Članica celjskega Kladivarja je nato skakala na višini svojega slovenskega rekorda. Na 4,80 m Morrisova v prvem poskusu ni bila uspešna, kot tudi Šutejeva, ki je letvico drugič zrušila z nogo. Nageottova je imela na tej višini prvi neuspešen skok na tekmi, s telesom je šla v celoti pod letvico.

Morrisova je drugič letvico gladko podrla, Šutejeva pa je bila že prek nje, ko se jo je dotaknila in je padla s stojala. V drugem poskusu ni bila uspešna tudi Katie Nageotte, Morrisova pa je v tretjem prevzela vodstvo in na prvem mestu tudi ostala.

Šutejeva in Nageottova v tretjih skokih nista šli prek 4,80 m in Morrisova je sama ostala na 4,90 m, kjer je bila trikrat neuspešna. Vse tri dobitnice odličij so se objele in z zastavami tekle mimo tribun.

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

2

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

3

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

In če bo to prvenstvo de Jongovo?...Več